Για πολύ κόσμο, ο εγκλεισμός στο σπίτι, η έλλειψη προσωπικών, επαγγελματικών αρμοδιοτήτων και μιας δομημένης καθημερινότητας, ίσως φέρνουν εξάντληση.
Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζομένων παγκοσμίως που χρειάζεται να βρίσκεται με φυσική παρουσία στην εταιρεία/όμιλο/κατάστημα/οργανισμό/φορέα όπου δουλεύει, από την άλλη όμως πολλοί εργοδότες πρότειναν την τηλεργασία, για την ασφάλεια του προσωπικού.
Η ψυχοθεραπεύτρια Λούσι Μπέρεσφορντ ισχυρίζεται ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο εξουθενωμένοι από ότι συνήθως, επειδή «ψυχολογικά, είμαστε “σχεδιασμένοι” για συνεχή εξέλιξη στη ζωή μας».
«Αν δεν υπάρχει δομή, ενδιαφέρον, ακόμα και αγάπη στον εαυτό μας στην ημέρα, τότε οι ώρες φαίνονται πιο μεγάλες, επίπονες και αισθανόμαστε ηττημένοι, ληθαργικοί, ακόμα και καταθλιπτικοί», λέει η Μπέρεσφορντ στη βρετανική έκδοση της HuffPost. «Και όσο λιγότερα πράγματα κάνουμε, τόσο ηττημένοι θα νιώθουμε».
Το χρόνιο στρες, ακόμα και σε χαμηλό επίπεδο, μπορεί να εξαντλεί την ψυχική μας υγεία, προσθέτει ο Δρ Ρότζερ Χέντερσον, διευθυντής στο κέντρο υγείας Liva Healthcare. Η τρέχουσα κατάσταση του Covid-19 είναι αναμφισβήτητα στρεσογόνα.
«Τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών του άγχους όπως η αδρεναλίνη στο σώμα μπορούν – αν και ενδεχομένως είναι χρήσιμα σε σύντομη και ελαφριά διαταραχή άγχους – να έχουν αντίκτυπο στο σώμα σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και να προκαλέσουν σωματική και ψυχική κούραση», λέει. Οι σωματικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής, μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία, προσθέτει ο Δρ. Χέντερσον. Η άσκηση «μεταβάλλει την βιοχημική και ορμονική ισορροπία».
Εκτός από το να έχουμε στη διάθεσή μας όλη την ημέρα για να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι από το πρωί μέχρι το βράδυ, η πανδημία είναι πολύ πιθανόν να επηρεάζει και τον ύπνο μας, να μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το άγχος επηρεάζει «την ποσότητα του ύπνου και την ποιότητα», σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ύπνου Δρα Μισέλ Μίλερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Warwick.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή και γενικότερα η αλλαγή στην ώρα που γίνεται δυο φορές το χρόνο, μπορεί να μας αφήσει με συμπτώματα παρόμοια με το τζετ λακ, σύμφωνα με την Μαριάν Τέιλορ, ιδρύτρια της παιδικής πλατφόρμας με μεθόδους για καλύτερο ύπνο, The Sleep Works.
Οπότε, πώς θα νιώσουμε περισσότερη ενέργεια; Η αρχή πρέπει να γίνει με την καλή ποιότητα του ύπνου. Σημαντικοί παράγοντες στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η απομάκρυνση από τις ειδήσεις και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο, η δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος για τον ύπνο και ο προγραμματισμός όσον αφορά την ώρα που θα κοιμηθούμε και θα ξυπνήσουμε.
Ο Δρ Μαρκ Περάρα, συνιστά να χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει σχεδιασμό δραστηριοτήτων για να μας κινητοποιήσουν σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. Πώς θα γίνει αυτό:
Σωματικά: Με σύντομες ασκήσεις, ακόμα κι αν πρόκειται για τζόκινγκ στο εσωτερικό του σπιτιού
Πνευματικά: Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας σε εφαρμογή, για παράδειγμα
Συναισθηματικά: Η επικοινωνία από το σπίτι και η συνεχής ενημέρωσης σε αγαπημένα πρόσωπα ότι είμαστε υγιείς
Κοινωνικά: Οι τακτικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις με μεγαλύτερους κύκλους ανθρώπων, οι οποίες θα κρατήσουν τις κοινότητες ενωμένες, όπως επίσης και τον καθέναν ξεχωριστά
Τέλος, η Μπέρεσφολντ προσθέτει ότι η νέα ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει ισορροπία μεταξύ «δουλειάς» και διασκέδασης.
Πηγή: HuffPost UK