Γιατί αισθανόμαστε τόσο έντονη την ανάγκη να βρούμε την πύλη μας μόλις φτάσουμε στο αεροδρόμιο

Το «Gatexiety» είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Photo by Stuart Gleave via Getty Images

Είτε πετάμε κάθε εβδομάδα για δουλειά είτε μερικές φορές το χρόνο για διακοπές, τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Όχι μόνο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η αποσκευή μας έχει ελεγχθεί σωστά, αλλά και να λάβουμε την κάρτα επιβίβασής μας, να περάσουμε από την ασφάλεια και να φτάσουμε στην πύλη μας.

Αν διαβάζουμε αυτό το άρθρο, τότε ίσως είμαστε επίσης εκείνο το άτομο που νιώθει πάντα την ανάγκη να «ελέγχει» την πύλη του όταν φτάσει στο αεροδρόμιο – ένα μη κλινικό φαινόμενο που ονομάζεται «gatexiety». Ακόμα κι αν ο αριθμός είναι ρητά γραμμένος στην κάρτα επιβίβασής μας ή στην εφαρμογή της αεροπορικής μας εταιρείας, πρέπει απλώς να το δούμε με τα μάτια μας για να μπορέσουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο — να πάμε τουαλέτα, να αγοράσουμε ένα περιοδικό της τελευταίας στιγμής ή γευτούμε ένα γρήγορο σνακ από το καφέ-εστιατόριο του αεροδρομίου.

Μας ακούγεται οικείο; Μιλήσαμε με ειδικούς για να καταλάβουμε γιατί νιώθουμε την έντονη επιθυμία να βρούμε την πύλη μας και τι μπορούμε να κάνουμε εάν αυτή η συνήθεια μας αγχώνει.

Γιατί αισθανόμαστε την επιθυμία να βρούμε την πύλη μόλις φτάσουμε στο αεροδρόμιο;

Στο πιο βασικό επίπεδο, πιθανότατα ελέγχουμε την πύλη του αεροδρομίου όταν φτάσουμε εκεί για να μειώσουμε το άγχος μας.

Η Τζένιφερ Κέλμαν, αδειούχος κλινική κοινωνική λειτουργός, αναφέρει ότι ορισμένοι άνθρωποι «αναπτύσσουν τελετουργίες για να αποτρέψουν το άγχος τους».

«Επίσης όταν πετάμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με απώλεια ελέγχου. Γι′ αυτό, ο έλεγχος της πύλης, ο έλεγχος της κάρτας επιβίβασης, κι η βεβαιότητα ότι όλα τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα είναι σε τάξη, μπορεί να παρέχουν μια αίσθηση ελέγχου ενώ ταξιδεύουμε», εξηγεί η Κέλμαν.

Άλλοι μπορεί να ελέγξουν την πύλη επειδή θέλουν να μετρήσουν πόσο χρόνο έχουν για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και να αγοράσουν σνακ, ενώ υπολογίζουν πόσο χρόνο θα τους πάρει να πάνε με τα πόδια. Πιθανώς, η πύλη μας να βρίσκεται στο απέναντι άκρο του τερματικού σταθμού κι ως εκ τούτου να τρέχουμε για να προλάβουμε την πτήση μας αν αποφασίσουμε να πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ την τελευταία στιγμή.

Οι TikTokers Τζοε και Μπρεντ Φίλιπς το συνόψισαν τέλεια σε ένα πρόσφατο βίντεο που έγινε viral. Το ζευγάρι είπε ότι παραλίγο να χάσει την πτήση του επειδή δεν έλεγξαν την πύλη τους πριν επιβιβαστούν.

«Και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε έλεγχο για να βεβαιωθούμε ότι η πύλη μας υπάρχει κάθε φορά», αστειεύτηκε το ζευγάρι στο τέλος του βίντεο. Η ανάρτηση είχε περισσότερες από 1 εκατομμύριο προβολές και εκατοντάδες σχόλια.

Σύμφωνα με την Κέλμαν, το να ψάχνουμε την πύλη μας δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινό. Ωστόσο, εάν γίνεται καταναγκαστικά, τότε μπορεί να είναι σημαντικό να το ψάξουμε λίγο πιο βαθιά για να δούμε πώς το άγχος μπορεί να επηρεάζει τη ζωή μας.

«Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κάποιο άγχος για μια διαδικασία με την οποία δεν είμαστε εντελώς άνετοι, αρκεί να μπορούμε να φτάσουμε εκεί που πηγαίνουμε χωρίς να φρικάρουμε», λέει η Μπόνι Σκοτ, θεραπεύτρια και ιδρύτρια της Mindful Kindness Counseling.

Αλήθεια, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τσεκάρουν την πύλη με τα ίδια τους τα μάτια;

Αν και μπορεί να φαίνεται ακατανόητο στον ανήσυχο ταξιδιώτη, ορισμένοι πιο έμπειροι επιβάτες δεν βρίσκουν βοηθητικό ή χρήσιμο να ελέγξουν την πύλη στο αεροδρόμιο.

«Προσωπικά δεν ελέγχω την πύλη μου», δηλώνει ο Ρέι Κανέβσκι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού γραφείου Two Travel.

«Επειδή οι περισσότερες κάρτες επιβίβασης δεν έχουν τον αριθμό της πύλης, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ελέγξω ποιος αριθμός πύλης είναι στη μεγάλη οθόνη και μετά ποιο σαλόνι είναι πιο κοντά σε αυτήν την πύλη», προσθέτει.

Σχεδόν κάθε αεροδρόμιο έχει οθόνες που υποδεικνύουν την ώρα αναχώρησης κάθε πτήσης και τον αριθμό πύλης. Αυτές είναι οι πιο ενημερωμένες πληροφορίες. «Οι άνθρωποι θα πρέπει πιθανώς να τις ελέγχουν όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο και αφού περάσουν από την ασφάλεια», λέει η Σκοτ...

Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή για κινητά της αεροπορικής εταιρείας μας για να κάνουμε check in ή να ελέγξουμε την κατάσταση της πτήσης μας και να δούμε τον αριθμό της πύλης.

Η Σκοτ συστήνει συνέστησε τον προγραμματισμό ελέγχου για τυχόν αλλαγές σε πτήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά είναι σημαντικό να τεθεί ένα όριο σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας: «Θα ελέγχω κάθε 30 λεπτά, αλλά όχι περισσότερες από δύο φορές πριν επιβιβαστώ», λέει.

Αν στο τέλος της ημέρας ο έλεγχος της πύλης μας βοηθά στη μείωση του άγχους μας, ας το κάνουμε. Εάν το κάνουμε sign up για τυχόν ειδοποιήσεις μας βοηθά επίσης, να το κάνουμε κι αυτό. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φτάσουμε εκεί που πρέπει και να νιώθουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και αποτελεσματικοί.