Γιατί αλλάζουμε ξανά ώρα και τι γίνεται με την κατάργηση

Ετοιμαστείτε για μια ακόμη αλλαγή (και δεν θα είναι η τελευταία).
FoxysGraphic via Getty Images

Θυμάστε που η Κομισιόν είχε κάνει μια δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή ώρας στην Ευρώπη και το 84% των πολιτών που ζήτησαν να καταργηθεί; Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2018 και η Κομισιόν έλαβε 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απαντήσεων που έχουν ληφθεί σε δημόσια διαβούλευση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από αυτή τη διαβούλευση, η Κομισιόν κατέθεσε νομοθετική πρόταση για κατάργηση της αλλαγής της ώρας η οποία μάλιστα θα ίσχυε από το 2019.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη μέλη είχαν την ευχέρεια να αποφασίσουν μια για πάντα εάν επιθυμούν να εφαρμόζουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Όσα κράτη ήθελαν να μείνουν στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιούσαν την τελευταία υποχρεωτική αλλαγή την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, ενώ όσα ήθελαν να διατηρήσουν τη χειμερινή, θα μπορούσαν να κάνουν μια ακόμη αλλαγή την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.

Γιατί αυτή δεν θα είναι η τελευταία αλλαγή ώρας

Όμως αυτή την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, που καλούμαστε για ακόμη μια φορά να γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 4 τα ξημερώματα μια ώρα πίσω, δεν θα είναι η τελευταία φορά που το κάνουμε. Μαντέψτε γιατί.

Γιατί, όπως σε όλα, η Ευρώπη θέλει κι άλλο χρόνο να στο σκεφτεί. Κυρίως τις επιπτώσεις.

Έτσι, όταν έφτασε το θέμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πέρασε μεν η πρόταση της κατάργηση της εποχικής αλλαγής της ώρας, αλλά με εφαρμογή δύο χρόνια μετά από την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Έτσι, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Ενώ αυτές που προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

Ο λόγος της παράτασης; Οι ανησυχίες ότι θα διαταραχθεί η εσωτερική αγορά. Γι’ αυτό και έχει ζητηθεί από τις χώρες της ΕΕ και την Κομισιόν να συντονίσουν τις αποφάσεις τους (άλλο ένα δύσκολο θέμα) έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στην Κομισιόν να αποφασίσει νέα αναβολή της εφαρμογής της απόφασης, εάν διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Τα επόμενα στάδια

Άρα, τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το κλειδί λοιπόν, και το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι ο συντονισμός. Γιατί αν δεν υπάρχει συντονισμός, το μπάχαλο που θα επικρατήσει με τις ώρες που θα επιλέξει κάθε κράτος μέλος, θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της αλλαγής της ώρας.

Φανταστείτε δηλαδή να είναι 11 το πρωί στην Ιταλία και 1 το μεσημέρι στην Ελλάδα. Ή στη Γερμανία να καθιερωθεί η θερινή ώρα, και να πρέπει να αλλάζουμε ώρα όταν πεταγόμαστε στις Βρυξέλλες γιατί θα έχει καθιερώσει την χειμερινή ώρα. Και μετά όταν μπαίνουμε στη Γαλλία να αλλάζουμε και πάλι ώρα.

erhui1979 via Getty Images

Όσον αφορά στο πότε θα πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η απάντηση είναι: άγνωστο. Σε επικοινωνία που είχε η HuffPost Greece με εκπρόσωπο του Συμβουλίου, μας ενημέρωσε ότι το Συμβούλιο δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα τη θέση του επί της πρότασης και άρα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συζήτηση.

Γιατί η Επιτροπή προτείνει αυτή την αλλαγή

Οι ευρωπαϊκές χώρες θέσπισαν τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα τον περασμένο αιώνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου ή κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Ήθελαν με απλά λόγια να εκμεταλλευτούν περισσότερο το φως του ήλιου.

Όμως στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι η εναλλαγή της ώρας δεν ωφελεί τόσο όσο νόμιζαν. Για παράδειγμα, στη Γερμανία μπορεί το καλοκαίρι που νυχτώνει αργά να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, αλλά η όποια εξοικονόμηση αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι τον χειμώνα καταναλώνουμε περισσότερο πετρέλαιο για θέρμανση.

Επιπλέον ολοένα και συχνότερα οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πως μας επηρεάζει η αλλαγή ώρας

Η HuffPost UK έκανε μια λίστα με τους τρόπους που μας επηρεάζει η αλλαγή ώρας.

1. Ύπνος

Μπορεί η αλλαγή του Οκτωβρίου να μας δίνει μια ώρα επιπλέον ύπνου (αυτή που μας έκλεψε τον Μάρτιο) ωστόσο διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός, το «ρολόι» μας δηλαδή, όταν ξυπνάς στις 10 και αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά είναι 9.

2. Ορμόνες

Η αλλαγή των ωρών που κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει και την λειτουργία των ορμονών μας.

3. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών

Έρευνα που μελέτησε το ιστορικό 43.000 ασθενών έδειξε ότι κατά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη καταγράφεται αύξηση των καρδιακών επεισοδίων, ενώ μείωση καταγράφεται στην αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο.

4. Κίνδυνος εγκεφαλικού

Επίσης έρευνα που έγινε στη Φινλανδία έδειξε ότι αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού, επειδή διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός. Τα προβλήματα και εδώ παρουσιάζονται τις δύο πρώτες ημέρες της αλλαγής.

5. Αυξάνονται τα τροχαία

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι στην αλλαγή της ώρας αυξάνονται και τα τροχαία, κυρίως τη Δευτέρα μετά την αλλαγή.

6. Χαλάει η διάθεση

Έχει να κάνει με τον ύπνο που χαλάει. Μια έρευνα του 2016 σε δικαστές, έδειξε ότι επέβαλαν πιο αυστηρές ποινές, λόγω της έλλειψης ύπνου.

7. Μας κοστίζει περισσότερα χρήματα

Και αυτό έχει να κάνει με την ενέργεια. Μια έκθεση του Policy Studies Institute του 1999 υπολόγισε ότι οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 260 εκατ. λίρες το χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος, εάν δεν άλλαζε η ώρα. Ερευνητές του Cambridge βρήκαν επίσης ότι μια επιπλέον ώρα από το φως του ήλιου τον χειμώνα, εξοικονομεί 485 εκατ. λίρες τον χρόνο, αφού θα χρησιμοποιείται λιγότερο το φως και η θέρμανση.

Δημοφιλή