Γιατί δεν υπάρχει μόνιμη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού

Ένας πρώην επιστήμονας της NASA εξηγεί με ένα απλό βίντεο.
INchendio via Getty Images

Αντίθετα με όσα λανθασμένα γράφονται, δεν υπάρχει καμία μυστηριώδης μόνιμη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού.

Ναι, υπάρχει μια πλευρά που δεν βλέπουμε από τη Γη, αλλά δεν είναι καθόλου σκοτεινή. Γι′ αυτό, ο πιο σωστός όρος είναι «η αθέατη πλευρά του φεγγαριού».

Ο Τζέιμς Ο’Ντόνογκιου, πρώην επιστήμονας της NASA που τώρα εργάζεται στην Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA), έφτιαξε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει πως λειτουργεί.

«Να θυμάστε να μην λέτε ”σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού” όταν αναφέρεστε στην αθέατη πλευρά», έγραψε ο Ο’Ντόνογκιου στο Twitter. «Αυτό το βίντεο δείχνει ότι η σκοτεινή πλευρά είναι πάντα σε κίνηση».

Το βίντεο δείχνει πώς το φως του ήλιου πέφτει στο φεγγάρι καθώς περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Με περιφορά που διαρκεί περίπου 29,5 ημέρες, όλες οι πλευρές του φεγγαριού φωτίζονται από τον ήλιο σε κάποιο φάση.

Ωστόσο, από τη Γη, πάντα βλέπουμε την ίδια πλευρά του φεγγαριού. Αυτή που λανθασμένα κάποιοι ονομάζουν «σκοτεινή πλευρά» αντί του σωστού «αθέατη πλευρά». Το φεγγάρι περιστρέφεται επίσης και μάλιστα τόσο συγχρονισμένα ώστε η κίνησή του αυτή να μην είναι ορατή από τη Γη, αφού και τα δυο πλανητικά σώματα περιστρέφονται γύρω τον Ήλιο.

Το βίντεο δείχνει πάνω δεξιά πως βλέπουμε τη Σελήνη από τη Γη στις διάφορες φάσεις της περιστροφής, από την πανσέληνο στη νέα σελήνη. Στην κάτω δεξιά γωνία, φαίνεται που πέφτει το ηλιακό φως, καθώς περιστρέφεται η σελήνη.

Έτσι, όπως και στη Γη, το σκοτάδι «κινείται» πάντα, άρα δεν υπάρχει μόνιμα σκοτεινή πλευρά.

Όπως λέει ο Ο’Ντόνογκιου υπάρχει ακόμη σκοτεινή πλευρά, απλά δεν είναι μόνιμη. «Μια καλύτερη φράση, που χρησιμοποιούμε στην αστρονομία είναι η νυχτερινή πλευρά».

Παρακάτω θα δείτε πως φαίνεται μια περιστροφή από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Πηγή: Insider

Δημοφιλή