Το να αποτριχώνουμε περιοχές όπως τα πόδια, τα χέρια και η ηβική περιοχή είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Όταν όμως πρόκειται για τις τρίχες που κατοικούν μέσα στη μύτη μας, αυτές καλύτερα να μην τις πειράξουμε.
«Η μύτη είναι μια ευαίσθητη περιοχή με πολλά αιμοφόρα αγγεία και βλεννογόνους», εξηγεί ο Δρ Ντον Μπίζλι, πιστοποιημένος ωτορινολαρυγγολόγος από το Αϊντάχο.
Είτε αφαιρούμε τις τρίχες της μύτης στο σπίτι, είτε εμπιστευόμαστε κάποιο κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής, η όλη διαδικασία, ειδικά αν δεν γίνεται σωστά, και υπό τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και επιπλοκών όπως η θυλακίτιδα.
Στην HuffPost μιλήσαμε με τους ειδικούς για να μάθουμε τα πάντα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποτρίχωση του εσωτερικού της μύτης με κερί ή τσιμπιδάκι φρyδιών και να ενημερωθούμε για τις ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.
Σε τι εξυπηρετούν οι τρίχες στη μύτη
«Ο πρωταρχικός ρόλος των τριχών της μύτης είναι να παγιδεύουν τη σκόνη, τη γύρη και άλλα σωματίδια που αιωρούνται γύρω μας, έτσι ώστε να φιλτράρουν έως ένα βαθμό τον αέρα που αναπνέουμε», εξηγεί ο Δρ Μάικλ Τζέικομπς, πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρίχες λειτουργούν ως ένα φυσικό εμπόδιο, βάζοντας φρένο σε όλα αυτά τα αλλεργιογόνα που απειλούν να εισέλθουν στις ρινικές οδούς και ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμό ή βλάβη στο αναπνευστικό μας σύστημα.
Ακόμη, οι τρίχες της μύτης έχουν κι μια επιπρόσθετη προστατευτική ιδιότητα: Μας ειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους στο εξωτερικό περιβάλλον. Όταν ένα έντομο αγγίζει τις τρίχες του ρουθουνιού, αυτό προκαλεί ένα αντανακλαστικό φτέρνισμα. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος του σώματος να διώξει τον εισβολέα.
Επιπλέον, οι τρίχες στη μύτη βοηθούν στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων υγρασίας στις ρινικές οδούς, παγιδεύοντας την υγρασία από τον εκπνεόμενο αέρα και εμποδίζοντας τις ρινικές οδούς να γίνουν πολύ ξηρές και να αφυδατωθούν. Αυτό το επίπεδο υγρασίας, αυτόματα κάνει τη δουλειά του αναπνευστικού πιο απλή.
Oι κίνδυνοι της αποτρίχωσης της μύτης με κερί
Η αποτρίχωση με κερί στη μύτη είναι δελεαστική, καθώς παρέχει αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με εναλλακτικές μεθόδους όπως το απλό ψαλίδισμα.
Ωστόσο, η πλήρης αφαίρεση των τριχών της μύτης είναι συνώνυμη της αφαίρεσης του «συστήματος φιλτραρίσματος του αέρα», που είναι απαραίτητο για την αποτροπή ρινικών λοιμώξεων.
Και παρόλο που η αποτρίχωση με κερί δεν αποδυναμώνει απαραίτητα το ανοσοποιητικό σύστημα, καλλιεργεί για τα βακτήρια το έδαφος να εισέλθουν και να μολύνουν τον οργανισμό.
Συν τοις άλλοις, όταν το κερί είναι πολύ καυτό, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κάψει τον ρινικό βλεννογόνο ή τον ιστό που επενδύει τη ρινική κοιλότητα. Αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να δημιουργήσει μικρές βλάβες στη μύτη, θέτοντάς μας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και ερεθισμού.
Επομένως, οι ειδικοί προειδοποιούν ενάντια στην αποτρίχωση της μύτης με κερί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισπνοής περισσότερων τοξικών σωματιδίων, που προκαλούν ερεθισμούς και στρέφουν της τρίχες προς τα μέσα.
Από την άλλη πλευρά, ξεριζώνοντας με τσιμπιδάκι μόνο τις τρίχες που ξεπροβάλλουν κάτω από τα ρουθούνια, δημιουργείται ο κίνδυνος πληγών, τριχοφυΐας και ρινικής αλλεργίας.
Εναλλακτικές λύσεις για την αποτρίχωση της μύτης
Εάν οι τρίχες στη μύτη μας φαίνονται αντιαισθητικές, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τις κόψουμε προσεκτικά με ένα καθαρό ψαλίδι φρυδιών, το οποίο είναι σούπερ αποτελεσματικό για την αφαίρεση των τριχών που είναι ορατές κάτω από το ρουθούνι.
Εάν φοβόμαστε πως θα τραυματιστούμε, επιλέγουμε ένα ειδικό ψαλίδι για τις τρίχες στη μύτη και τα αυτιά, με στρογγυλεμένες μύτες, που μειώνει τον κίνδυνο να κοπούμε.
Για να κόψουμε τις τρίχες βαθύτερα μέσα στη μύτη, επιλέγουμε ένα ηλεκτρικό τρίμερ, που είναι ασφαλές και εύκολο στη χρήση και απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια από μέρους μας.