Συνήθως, όταν τα πράγματα έχουν να κάνουν με τη σοκολάτα, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Κι όμως, πόσοι ανάμεσά μας γνωρίζουμε ότι τρώμε τη σοκολάτα με λάθος τρόπο; Συγκεκριμένα, παραβιάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα «dont’s» των ειδικών στον τομέα των τροφίμων: Bάζουμε τη σοκολάτα στο ψυγείο.
Η επιστήμονας τροφίμων Νάταλι Αλιμπράντι αποκαλύπτει τα τεράστια λάθη που κάνουμε όταν έρχεται η στιγμή για μια γλυκιά απόλαυση.
Ποτέ μα ποτέ δεν διατηρούμε τη σοκολάτα μας στο ψυγείο
Στο ψυγείο, τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά και το περιβάλλον ιδιαίτερα ψυχρό. Στην πραγματικότητα όμως, η ιδανική θερμοκρασία για να φυλάξουμε τη σοκολάτα μας είναι οι 18 βαθμοί Κελσίου.
Ενδείξεις ότι δεν έχουμε αποθηκεύσει τη σοκολάτα μας στο κατάλληλο μέρος αποτελούν τα ενδεχόμενα να κόβεται ασύμμετρα και να μην ακολουθεί τα κομμάτια στα οποία είναι χωρισμένη από το εργοστάσιο. Επιπλέον, η κακοσυντηρημένη σοκολάτα θρυμματίζεται εύκολα ή λιώνει πολύ γρήγορα στα δάχτυλά μας.
Επίσης, όσο παράξενο και αν μας ακούγεται, η Αλιμπράντι υπογραμμίζει ότι η καλύτερη ώρα για να απολαύσουμε τη σοκολάτα μας είναι οι 11:00 π.μ., καθώς το κακάο περιέχει καφεΐνη και ζάχαρη, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή που θα μας γεμίσει ενέργεια μέχρι να έρθει η ώρα για το μεσημεριανό.
Ακόμη ένας «χρυσός κανόνας» για να ευχαριστηθούμε στο έπακρο τη γεύση της σοκολάτας, είναι αντί να την μασήσουμε, να αφήσουμε τα κομμάτια να λιώσουν στο στόμα, προσφέροντάς μας μια ακόμα πιο απολαυστική εμπειρία.
Η Νάταλι Αλιμπράντι συγκέντρωσε για εμάς τις «Δέκα Εντολές», ώστε αν ενδίδουμε στον πειρασμό να το κάνουμε σωστά
Καταναλώνουμε τη σοκολάτα μας νωρίς μέσα στην ημέρα, με «καθαρό» ουρανίσκο για μια εξαιρετική δόση καφεΐνης, που θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας μέχρι το μεσημεριανό.
Δεν φυλάμε τη σοκολάτα στο ψυγείο. Αντίθετα, αποθηκεύουμε τη σοκολάτα μας σε περιβάλλον όπου η θερμοκρασία αγγίζει στο περίπου τους 18 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο οξείδωσης, καθώς και τον κίνδυνο μεταφοράς οσμών στη σοκολάτα μας.
Δεν μασάμε τη σοκολάτα, αλλά την αφήνουμε να λιώσει αργά στο στόμα μας. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε στο βούτυρο κακάο να απελευθερωθεί και ευχαριστιόμαστε τη γεύση στην ολότητά της.
Τρώμε σοκολάτα σε μικρές ποσότητες. Συγκεκριμένα, φροντίζουμε να μην υπερβούμε τα 25 γραμμάρια (τα οποία αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο μιας συνηθισμένης σοκολάτας 100 γραμμαρίων), προκειμένου να αποτρέψουμε την υπερδιέγερση των γεύσεων.
Χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας. Η όραση, η όσφρηση, η αφή, ακόμη και η ακοή μπορούν να αποτελέσουν μέρος της εμπειρίας.
Κόβουμε τη σοκολάτα μας σε μικρότερα κομμάτια. Αν παρατηρήσουμε ότι η σοκολάτα μας κόβεται χωρίς να θρυμματίζεται ή να λιώνει στα δάχτυλά μας, αυτό σημαίνει ότι την έχουμε αποθηκεύσει σωστά.
Όταν τρώμε τη σοκολάτα μας αφοσιωνόμαστε στην απόλαυση, ενώ φροντίζουμε να επιλέγουμε μια στιγμή, όπου τίποτα δεν πρόκειται να παρέμβει καταστρέφοντας την.
Πειραματιζόμαστε με απροσδόκητους συνδυασμούς, δοκιμάζοντας για παράδειγμα μια σοκολάτα γάλακτος ή μια λευκή σοκολάτα σε συνδυασμό με πικρές ή και αλμυρές γεύσεις.
Δίνουμε στη σοκολάτα μας το χρόνο της, ώστε να αφήσει την επίγευσή της πριν προχωρήσουμε στο επόμενο κομμάτι. Μερικές σοκολάτες ενδέχεται να χρειαστούν 45 λεπτά ώσπου να απελευθερώσουν την επίγευσή τους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις 15 λεπτά αρκούν.
Δεν ανακατεύομε διαφορετικούς τύπους σοκολάτας, όπως για παράδειγμα τη λευκή με τη μαύρη σοκολάτα. Η εν λόγω ανάμειξη υπερδιεγείρει τους γευστικούς κάλυκες, με αποτέλεσμα να μην ερμηνεύουν τελικά κανένα από τα γευστικά ερεθίσματα.
Πηγή:dailynewsera.com