Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν άλλαξε τακτική, στρεφόμενος σε πλήγματα κατά υποδομών ανά την Ουκρανία, η Μόσχα έχει αυξήσει τη χρήση δύο κύριων όπλων: Των μακράς εμβέλειας πυραύλων cruise και των αποκαλούμενων «drones αυτοκτονίας» (ή καμικάζι).
Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μέσα που πετούν σε έναν στόχο και εκρήγνυνται όταν φτάσουν σε αυτόν, μα αποτελούν διαφορετικού είδους απειλές.
Ο κάθε πύραυλος κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια. Πετούν γρήγορα, η κατάρριψή τους είναι δύσκολη και φέρουν μεγάλη εκρηκτική κεφαλή. Ωστόσο προς το παρόν η μεγαλύτερη απειλή στην Ουκρανία ενδεχομένως να προέρχεται από τα drones: Μικρά, αργά, φθηνά και εύκολο να καταρριφθούν, μα διαθέσιμα σε τόσο μεγάλους αριθμούς που έρχονται σε σμήνη.
Πύραυλοι
Η Ρωσία πιθανώς χρησιμοποίησε όπλα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε μία ημέρα στις 10 Οκτωβρίου, όταν ο Πούτιν έδειξε πως αλλάζει τακτικές με τα μεγαλύτερα πλήγματα από την έναρξη του πολέμου, εξαπολύοντας πάνω από 80 πυραύλους cruise σε στόχους ανά την Ουκρανία.
Οι πύραυλοι Kalibr της Ρωσίας θεωρείται πως μπορούν να πετούν σε απόσταση μέχρι 2.000 χλμ, να πέφτουν στους στόχους τους με ταχύτητα πολλαπλάσια αυτής του ήχου και να φέρουν κεφαλές άνω των 400 κιλών- περιλαμβανομένων και πυρηνικών κεφαλών. Είναι σχεδιασμένοι να καταστρέφουν καλά προστατευμένους στρατιωτικούς στόχους υψηλής αξίας όπως εχθρικά πολεμικά πλοία ή κέντρα διοίκησης. Η κατάρριψή τους απαιτεί εξελιγμένες αεράμυνες, που είναι καταλληλότερες για την προστασία συγκεκριμένων, σημαντικών στόχων παρά μεγάλων περιοχών.
Το Κίεβο λέει πως κατέρριψε πάνω από τους μισούς πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο στην αρχική μεγάλη «ομοβροντία» στις 10 Οκτωβρίου η Ρωσία σκότωσε τουλάχιστον 19 άτομα και προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε μεγάλες εκτάσεις της Ουκρανίας.
Αν και οι δυτικοί αναλυτές δεν γνωρίζουν επακριβώς πόσους πυραύλους έχει ακόμα η Μόσχα, τα αποθέματά της είναι περιορισμένα, κάτι που καθιστά τα πλήγματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα μη δυνατό να συνεχιστούν. Οι χώρες της Δύσης έχουν υποσχεθεί επιπλέον προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, όπως το NASAMS, που αναμένεται να παραδοθούν τους επόμενους μήνες και που η Ουάσινγκτον είπε ότι επιταχύνει. Η Γερμανία έστειλε το πρώτο από τέσσερα συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα.
Drones
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ή drones, μπορούν να χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση ή ως πλατφόρμα για εκτόξευση πυρομαχικών κατά στόχων εδάφους. Μα ο πιο απλός τρόπος να χρησιμοποιηθούν ως όπλα είναι να πετούν στον στόχο τους και να ανατινάζονται.
Τα αποκαλούμενα «drones καμικάζι», όπως το Shahed του Ιράν, έχουν το καθένα κόστος αντίστοιχο αυτού ενός μικρού αυτοκινήτου. Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει εκατοντάδες εναντίον της Ουκρανίας μέσα στις τελευταίες λίγες εβδομάδες, και θεωρείται πως έχει πάρει μέχρι και 2.000 από το Ιράν.
Το κάθε drone πετά αρκετά αργά ώστε να μπορεί να καταρριφθεί ακόμα και με τυφέκιο, και έχει μόνο ένα μικρό φορτίο εκρηκτικών, αντίστοιχο με αυτό ενός βλήματος πυροβολικού. Μα μπορούν να πετούν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Το Κίεβο λέει πως κατέρριψε τα περισσότερα- ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία είχε καταρρίψει μέχρι και 233 Shahed τον τελευταίο μήνα.
Ωστόσο λόγω του χαμηλού τους κόστους, μπορούν να αποστέλλονται σε σμήνη, έτσι ώστε ένα ή δύο να καταφέρνουν να περάσουν, σκοτώνοντας αμάχους σε πολυκατοικίες ή προκαλώντας ζημιές σε διάσπαρτους στόχους, όπως ηλεκτρικοί υποσταθμοί.
Οι προηγμένες αεράμυνες που χρησιμοποιούνται για την προστασία στόχων υψηλής αξίας από πυραύλους δεν ενδείκνυνται για αντιμετώπιση φθηνών drones: Ένα ολόκληρο σμήνος από drones μπορεί να κοστίζει λιγότερο από έναν πύραυλο επιφανείας- αέρος που χρησιμοποιείται για την κατάρριψη μόλις ενός από αυτά.
Αντ’αυτού, τα ειδικά συστήματα άμυνας απέναντι σε drones χρησιμοποιούν αισθητήρες που μπορούν να τα «ακούνε» να έρχονται και να τα καταρρίπτουν από το έδαφος, με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης να βοηθά στον εντοπισμό και την ιχνηλάτησή τους.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε αυτή την εβδομάδα πως η Συμμαχία στέλνει τις ερχόμενες ημέρες άμυνες anti-drone, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Με πληροφορίες από Reuters