Η είδηση πως ένα ύποπτο κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας ίπταται στους ουρανούς των ΗΠΑ συλλέγοντας ευαίσθητα δεδομένα από στρατιωτικές βάσεις, προκαλεί το εύλογο ερώτημα: γιατί το Πεκίνο να καταφύγει σε αυτή την μέθοδο και σε αυτό το κάπως απαρχαιωμένο μέσο αφού διαθέτει δορυφόρους;
Η Κίνα, βέβαια, διατείνεται ότι δεν πρόκειται για συσκευή κατασκοπείας, αλλά για... «μετεωρολογικό αερόπλοιο», που μπήκε «κατά λάθος» στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Αλλά το ερώτημα παραμένει.
Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου μπαλονιού είναι ασαφείς αλλά ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μπαλόνια μπορούν να εξοπλιστούν με σύγχρονη τεχνολογία, όπως κατασκοπευτικές κάμερες και αισθητήρες ραντάρ, και υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στη χρήση τους για επιτήρηση.
Το κυριότερο είναι πως είναι είναι λιγότερο δαπανηρά και ευκολότερα στην ανάπτυξη από τα drones ή τους δορυφόρους.
Η πιο αργή ταχύτητα του μπαλονιού του επιτρέπει επίσης να κινείται και και να παρακολουθεί την περιοχή στην οποία στοχεύει για μεγαλύτερες περιόδους. Η κίνηση ενός δορυφόρου, από την άλλη πλευρά, περιορίζεται στο τροχιακό του πέρασμα.
Τα μπαλόνια είναι μια από τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας επιτήρησης-κατασκοπείας. Ο ιαπωνικός στρατός τις χρησιμοποίησε για να εκτοξεύσει βόμβες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο προσθήκης φουσκωτών σε μεγάλο υψόμετρο στο δίκτυο παρακολούθησης του Πενταγώνου. Τα σύγχρονα μπαλόνια συνήθως αιωρούνται μεταξύ 24χλμ-37χλ (ή 80.000 πόδια-120.000 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι το μπαλόνι ίπταται πολύ πιο πάνω από το ύψος όπου συνήθως πετούν αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας τονίζοντας πως το πιο πιθανό είναι αυτό να ανήκει στην Κίνα.
Άλλοι αναλυτές πάλι, στέκονται περισσότερο στο ποια είναι η πραγματική ”αποστολή” του αερόστατου και καταλήγουν πως μάλλον χρησιμεύει περισσότερο για να στείλει ένα ”μήνυμα” και δεν συνιστά κάποια σοβαρή απειλή σε επίπεδο ασφαλείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μπαλόνι, εντοπίστηκε να ίπταται πάνω από την πολιτεία της Μοντάνα, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα-που μετά από όλα αυτά ακυρώθηκε -και θα ήταν η πρώτη αμερικανού αξιωματούχου στην χώρα μετά το 2018.
Ο υπουργός επρόκειτο να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καθιστώντας τον πρώτο του αξιώματος του που θα γινόταν δεκτός από πανίσχυρο ηγέτη. Αλλά ο Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του, με την ένταση των σινοαμερικανικών σχέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Στέλνει μήνυμα
″Το Πεκίνο μάλλον προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον: Αν και θέλουμε να βελτιώσουμε τους δεσμούς των δυο χωρών, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεχή ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας κάθε απαραίτητο μέσο”, χωρίς να πυροδοτούμε σοβαρές εντάσεις.
″Και τι καλύτερο εργαλείο για αυτό από ένα φαινομενικά αθώο μπαλόνι”, είπε στο BBC ο ανεξάρτητος αναλυτής για θέματα εναέριες ισχύος, Χε Γιουάν Μινγκ.
Με τη σειρά του ο ειδικός, Μπέντζαμιν Χο τονίζει πως το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του πολύ πιο εξελιγμένη τεχνολογία επιτήρησης.
″Έχουν άλλα μέσα για να κατασκοπεύσουν τις αμερικανικές υποδομές και να για συλλέγουν πληροφορίες. Το μπαλόνι είναι απλά για να στείλει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς και επίσης για να δουν οι κινεζικές αρχές πως θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί”, εξήγησε ο Δρ Χο - συντονιστής του προγράμματος για την Κίνα στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης.
Επίσης η Κίνα μπορεί να ήθελε να εντοπιστεί το μπαλόνι από τις αμερικανικές αρχές.
″Είναι πιθανό ότι ο εντοπισμός του, είναι ή όλη ουσία αυτής της υπόθεσης. Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιεί το αερόστατο για να αποδείξει ότι έχει μια εξελιγμένη τεχνολογική ικανότητα να διεισδύσει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει μια σοβαρή κλιμάκωση. Από αυτή την άποψη, ένα αερόστατο είναι μια ιδανική επιλογή”, λέει ο Άρθουρ Χόλαντ Μίτσελ του Carnegie Council for Ethics in International Affairs.
Πηγή: BBC