Η Κίνα σχεδιάζει μια «διαχωριστική γραμμή» στο όρος Έβερεστ για να αποτρέψει την διάδοση του κορονοϊού από τους ορειβάτες που ανεβαίνουν από την πλευρά του Νεπάλ, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press.
Μια ομάδα οδηγών ορειβασίας του Θιβέτ θα δημιουργήσει τη γραμμή που θα χωρίζει στα δύο την κορυφή. Ακόμα δεν είναι σαφές σε ποιά πλευρά θα βρίσκεται η γραμμή. Οι αναρριχητές που ανεβαίνουν από την βόρεια πλευρά του βουνού, δηλαδή από την Κίνα θα απαγορεύεται να διασχίσουν τη γραμμή ή να έρθουν σε επαφή με οποιονδήποτε ή με αντικείμενα στα την νότια πλευρά, δηλαδή από το Νεπάλ.
Και οι δύο χώρες ανέστειλαν την δυνατότητα για αναρρίχηση στο ψηλότερο βουνό του κόσμου πέρυσι λόγω της πανδημίας. Φέτος, το Νεπάλ έχει εκδώσει άδειες επιτρέποντας σε 408 τουρίστες να προσπαθήσουν να ανέβουν καθώς προσπαθεί να αυξήσει τα τουριστικά έσοδα.
Η Κίνα έχει εκδώσει άδειες σε 38 άτομα για αναρρίχηση στο όρος Έβερετ φέτος. Σύμφωνα με πηγές, 21 κινέζοι ορειβάτες πήραν έγκριση να προσπαθήσουν να φτάσουν στην κορυφή από την βόρεια πλαγιά. Μια ξεχωριστή ομάδα 17 ξένων ορειβατών έχει λάβει επίσης άδειες για πεζοπορία στη βόρεια πλαγιά.
Ενώ η Κίνα έχει περιορίσει ως επί το πλείστον την εγχώρια μετάδοση του ιού, το Νεπάλ αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη επιδημία με αριθμό ρεκόρ σε νέες μολύνσεις και θανάτους τις τελευταίες ημέρες. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις είναι σε ολικό λοκντάουν και όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού έχουν απαγορευτεί.
Αξιωματούχοι στο Νεπάλ αρνήθηκαν να μιλήσουν για τυχόν κρούσματα στο Έβερεστ.
Ο Ανγκ Σέρπα, εμπειρογνώμονας ορειβασίας, ο οποίος ανήκει εδώ και δεκαετίες στην κοινότητα ορειβασίας, λέει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαχωρισμός στην κορυφή του Έβερεστ.
Το μόνο σημείο όπου οι ορειβάτες και από τις δύο πλευρές μπορούν να έρθουν σε επαφή είναι ένας μικρός χώρος όπου περνούν μόνο λίγα λεπτά για να τραβήξουν φωτογραφίες και να απολαύσουν την θέα 360 μοιρών.
Οι ορειβάτες φορούν πάντα παχιά στρώματα ρούχων και εργαλείων και τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα με μάσκες οξυγόνου, γυαλιά και προστασία από τον παγωμένο αέρα.
«Η ιδέα ότι οποιοσδήποτε με κορονοϊό θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει στην κορυφή είναι αδύνατη επειδή οι αναρριχητές με αναπνευστικές δυσκολίες απλά δεν μπορούν να φτάσουν σε τέτοιο υψόμετρο», λέει.
Με πληροφορίες από AP