Την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, ξεκινά στη Σουηδία το κυνήγι των λύκων, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τον πληθυσμό τους κατά 50%, αν και το είδος θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση. Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή κυνηγιού, επιτρέποντας στους πολίτες να εξοντώσουν πέντε αγέλες λύκων, συνολικού αριθμού 30 ζώων.
Ο Guardian αναφέρει πως ακτιβιστικές οργανώσεις καταδικάζουν την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας της άγριας φύσης.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βέρνης, οι πληθυσμοί προστατευόμενων ειδών δεν επιτρέπεται να μειώνονται κάτω από ένα «βιώσιμο επίπεδο». Παρόλο που ο πληθυσμός των λύκων στη Σουηδία μειώθηκε σχεδόν κατά 20% το 2022-2023, και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στους 375, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό τους κατά 50%, φτάνοντας στους 170 λύκους. Αυτός ο αριθμός θα αποτελέσει το νέο «βιώσιμο επίπεδο», αντικαθιστώντας το σημερινό όριο των 300 λύκων.
Οι επικριτές αυτής της απόφασης υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό των λύκων, οι οποίοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν στη Σουηδία, κυρίως λόγω του κυνηγιού. Από το 1966 έως το 1983, δεν υπήρχε αναπαραγόμενος πληθυσμός λύκων στη χώρα, και το είδος κατατάσσεται ως απειλούμενο στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους κανόνες για τη δίωξη των λύκων, επιτρέποντας σε χώρες να αυξήσουν τον αριθμό των λύκων που μπορούν να θανατώσουν. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η αύξηση του πληθυσμού των λύκων αποτελεί απειλή για τα ζώα που εκτρέφουν, όπως τα πρόβατα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα μέλη της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής ψήφισαν να αλλάξουν το καθεστώς προστασίας των λύκων, μεταφέροντάς τους από την κατηγορία «αυστηρά προστατευμένο» σε «προστατευμένο» είδος. Αυτή η αλλαγή θα τεθεί σε εφαρμογή στις 7 Μαρτίου 2025, διευκολύνοντας την ΕΕ να αναθεωρήσει την οδηγία για τους οικοτόπους και να επιτρέψει τη θήρευση περισσότερων λύκων.
Ακτιβιστές, ωστόσο, προτείνουν ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα προστασίας, όπως η εγκατάσταση ηλεκτρικών περιφράξεων, αντί να επιτραπεί η θανάτωση των λύκων. Ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Σαρκοφάγων, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι η αποδυνάμωση της προστασίας των λύκων θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους λύκους, αλλά και για όλη την άγρια ζωή στην Ευρώπη.