Γιατί η βασίλισσα που εργάζεται ενώ έχει νοσήσει δεν δίνει καθόλου καλό παράδειγμα

Αν μια 95χρονη μπορεί να το κάνει, γιατί να μην μπορώ κι εγώ (θα σκεφτούμε...)
Steve Parsons via PA Wire/PA Images

Η βασίλισσα έχει Covid αλλά σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται κατά την διάρκεια της ασθένειάς της.

Σε ανακοίνωσή του, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι η μονάρχης ... «θα συνεχίσει ελαφρά καθήκοντα στο Γουίνσδορ κατά την διάρκεια της εβδομάδας που έρχεται (σσ η τρέχουσα εβδομάδα).

«Θα συνεχίσει να λαμβάνει ιατρική φροντίδα και θα ακολουθήσει όλες τις κατάλληλες οδηγίες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Τα «ελαφριά» καθήκοντα για την 95χρονη προφανώς περιλαμβάνουν βιντεοκλήσεις –ναι, τις κάνει και εκείνη– και τη διαχείριση του κοινού της με τον πρωθυπουργό μέσω τηλεφώνου. Τυχερή!

Κάπως προβλέψιμα, οι υπουργοί της κυβέρνησης που θέλουν να βάλουν τέλος σε όλους τους περιορισμούς για την Covid αυτή την εβδομάδα επαίνεσαν τη βασίλισσα για το γεγονός ότι εργάζεται.

Ο Πολ Σκάλι, υφυπουργός Επιχειρήσεων, δήλωσε στο Sky News τη Δευτέρα: «Εξακολουθεί να εργάζεται, αλλά εργάζεται από το σπίτι, εργάζεται σε απομόνωση. Και για αυτό ακριβώς μιλάμε, για να μάθουμε να ζούμε με την Covid».

Αλλά ας δούμε τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση. Ενώ όλοι ευχόμαστε στη βασίλισσα ταχεία ανάρρωση, η εργασία μέσω Covid είναι πραγματικά το καλύτερο παράδειγμα που πρέπει να δοθεί αυτή τη στιγμή;

Μήπως η εμμονή μας με τη δουλειά έχει «ξεφύγει» τόσο πολύ ώστε να πραγματικά να επαινέσουμε έναν 95χρονο άνθρωπο για το ότι εργάζεται στην διάρκεια μιας δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας;

Watch how the Tories will use "The Queen kept working with Covid" as an argument for us all to return to offices and other workplaces all the time even while sick https://t.co/WWkf8mNwO1

— Paul Haine (@paul_haine) February 20, 2022

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει (στο Ηνωμένο Βασίλειο) το τέλος των κανόνων αυτοαπομόνωσης και πολλοί έχουν αναρωτηθεί τι θα σημαίνει αυτό για τον χώρο εργασίας. Μια σημαντική ανησυχία, είναι ότι η μετάβαση στη δουλειά θα γίνει νόμιμος κίνδυνος θανάτου για όσους είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Μερικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η βασίλισσα θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για να πιέσει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εργάζονται παρ′ ότι βγουν θετικοί. Άλλωστε, αν ένας 95χρονος μπορεί να το κάνει, γιατί να μην μπορείς κι εγώ (θα σκεφτούμε);

Δεν παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας μας είναι (πιθανώς) πολύ διαφορετικές από αυτές της βασίλισσας, ειδικά αν μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (δεν βλέπουμε την Αυτού Μεγαλειότητα να παίρνει το λεωφορείο) ή εργαζόμαστε σε δημόσιο χώρο όπως η Μεγαλειότητά της, χωρίς αναρρωτική άδεια μετ′ αποδοχών.

Perhaps we should all be like the queen & carry on working if we get Covid but only if we can WFH with a full team of domestic staff to take care of everything else and the best medical care on call 24/7 with daily GP visits at home.

— Jackdaw #JohnsonMustGo #GTTO #RejoinEU (@JanekDaw) February 21, 2022

Totally respect the Queen 🙏 a speedy recovery but @DailyMailUK please don’t liken her working from home to the millions of low paid, have to be public facing roles with unpaid sick leave that is going to widen our health and life inequalities even more than #covid already has 🤦🏻♀️ pic.twitter.com/UfqxRQt58z

— Dr. Helen Wall (@DrWallBolton) February 21, 2022

Ακόμη και εκείνοι που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι πρέπει να παίρνουν άδεια όταν είναι άρρωστοι. Και ναι, αυτό περιλαμβάνει τους ανθρώπους που βιώνουν την Covid ως «μια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα», όπως φαίνεται να συμβαίνει με την Βασίλισσα.

Όταν εργαζόμαστε ενώ είμαστε ασθενείς, είναι απίθανο να εκτελέσουμε καθήκοντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Επίσης, δεν αφήνουμε το σώμα μας να ξεκουραστεί, με αποτέλεσμα να διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο κατάρρευσης.

«Το να παίρνουμε άδεια μάς επιτρέπει να επαναφορτίζουμε το σώμα και το μυαλό μας, αυξάνοντας συχνά την ικανότητά μας να εργαζόμαστε σε καλύτερο επίπεδο στη συνέχεια», λέει στην HuffPost UK η Τζούλια Γκουερίνι, επικεφαλής φαρμακοποιός στο ψηφιακό φαρμακείο Medino.

«Είναι τόσο σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε πραγματικά διαλείμματα, ώστε να μην καταπονούμε τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα το άγχος».

Problem with a society that doesn’t value taking time to recover properly when unwell. Working with people living with long Covid I’m appalled to hear that the Queen will *only* be required to do light duties. She shouldn’t be doing ANY. Rest/recover @gavinfranc @DeepakRavindra5

— Betsan Corkhill (@betsanwellbeing) February 20, 2022

Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία, είναι ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στην ζωή από την δουλειά και ότι όλοι θα πρέπει να δικαιούνται τη σωστή αναρρωτική άδεια μετ′ αποδοχών.

Τώρα δεν είναι η ώρα να μείνουμε ήρεμοι και να συνεχίσουμε. Είναι η ώρα να ξεκουραστούμε και να (προσπαθήσουμε να) ανακάμψουμε όταν βγούμε θετικοί – και να προστατέψουμε τους γύρω μας σ′ αυτή την διαδικασία.