Η συνθήκη ΙΝF για τα πυρηνικά όπλα υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης το 1987 και έβαλε τέλος στην κρίση με τους ρωσικούς SS-20, μειώνοντας σημαντικά τα συνολικά αποθέματα, ενώ παράλληλα αποτελούσε κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ασφάλειας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό, βέβαια, ήταν μέρος της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Τώρα, όμως, η κατάσταση είναι πολύ πιο ασταθής. Η ασταθής φύση του Trump σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό του Πούτιν είναι μια συνταγή για πιθανή καταστροφή, γράφει σε ανάλυσή του στη HuffPost UK ο βουλευτής των Εργατικών, Φαμπιάν Χάμιλτον.
Η Προεδρία Τραμπ χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής από την αποποίηση των διεθνών υποχρεώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για διατήρηση της ειρήνης. Η νέα αμερικάνικη στρατηγική περιλαμβάνει τη μονομερή απόσυρση από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) με το Ιράν, έναν σημαντικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς την απόφαση της συνέχειας της παροχής όπλων στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμό τους κατά της Υεμένης.
Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατανοεί την καταστροφή που θα προκαλούσε η ανανέωση της πυρηνικής διάδοσης, υπογραμμίζει ο Βρετανός βουλευτής. Η ανεύθυνη βραδύτητα του Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα πέρυσι κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για Πρόεδρο που δεν βλέπει τον άμεσο κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και τις συνέπειές του για την ανθρωπότητα.
Μία νέα κούρσα εξοπλισμών θα ξεκινήσει γιατί έξι μήνες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί της απόσυρσης από τη Συνθήκη INF, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θα μπορούν να κατέχουν πυρηνικούς πυραύλους μικρής και μεσαίας εμβέλειας, για πρώτη φορά σε 32 χρόνια.
Οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προειδοποιήσει ότι οι διμερείς επαφές με τη Ρωσία έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Με την Ρωσία να αρνείται να παραδεχτεί ότι δεν συμμορφώνεται με την ισχύουσα συνθήκη, κάθε νέα συμφωνία θα χρειαστεί χρόνια για να επιτευχθεί. Όσο δε, ο Τραμπ βρίσκεται στο τιμόνι, μπορεί να μην έρθει καθόλου.
Η κατάρρευση της Συνθήκης INF δεν θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση νέων πυρηνικών αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, αλλά θα ενθαρρύνει και άλλα «πυρηνικά» κράτη να γίνουν πιο δραστήρια.
Αυτός δεν είναι πλέον ένας διπολικός κόσμος όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.
Άλλες υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα, οι οποίες είναι ήδη εξοπλισμένες με πυρηνικά όπλα, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε περίπτωση που αυτές οι σημαντικές πολυμερείς συμφωνίες καταλήξουν στο καλάθι των άχρηστων.
Και ορισμένα κράτη που πρόκειται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα μπορούν επίσης να αναζητήσουν την ανάπτυξη αυτών των δυνητικά καταστροφικών κεφαλών.
Τόσο το Ιράν όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν φτάσει πολύ κοντά στην τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών όπλων παλιότερα, αλλά μέχρι στιγμής αποθαρρύνονται λόγω κυρώσεων, διεθνών καταδικών και πολυμερών συμφωνιών.
Ωστόσο, η κοντόφθαλμη απόφαση του Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει εκ νέου κίνητρο για τα κράτη αυτά να ξαναρχίσουν την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ή να αποκτήσουν αυτά τα καταστροφικά όπλα.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας πέρσι για τους πυρηνικούς πυραύλους κρουζ, είναι το στοιχείο που έλαβε υπόψη της η διοίκηση του Τραμπ. Ωστόσο, αν η Συνθήκη INF παραβιαστεί σε έξι μήνες, ο Πούτιν θα έχει την -ανεξέλεγκτη- δύναμη να αναπτύξει όσα νέα πυρηνικά όπλα θεωρεί κατάλληλα. Μια αντιδραστική Κίνα μπορεί να κάνει παρόμοια βήματα.
Η διεθνής κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τα κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα με τον ίδιο αποτροπιασμό που αντιμετωπίζουν τα κράτη που διαθέτουν χημικά και βιολογικά όπλα. Η κατάρριψη μακροχρόνιων πολυμερών συμφωνιών θα μπορούσαν να έχουν πρωτοφανείς και απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για το μέλλον του πλανήτη μας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε διεθνώς και σε συνεργασία για να επιτύχουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, ένα καθήκον που γίνεται ακόμη πιο δύσκολο εάν και όταν η Συνθήκη INF κατακερματιστεί.
Πηγή: HuffPost Uk