Γιατί ένας Ολυμπιονίκης δεν χρειάζεται μόνο μύες - Ο ρόλος της ψυχολογίας στον πρωταθλητισμό

Όταν ακόμη και μικρά λάθη μπορεί να τους κοστίσουν ένα μετάλλιο τι κάνουν οι αθλητές για να μπορούν να αποδώσουν υπό πίεση;
via Associated Press

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα σπάνιο επίτευγμα. Οι πιέσεις και οι στρεσογόνοι παράγοντες που την συνοδεύουν είναι μοναδικές.

Είτε ένας αθλητής αγωνίζεται για να κερδίσει το πρόσθιο είτε για το χρυσό στο σύγχρονο πένταθλο, η ψυχολογία που έχει θα παίξει ζωτικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία του στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι.

Στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες είδαμε τον ψυχικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους αθλητές οι αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο.

Η αμερικανίδα αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020 για να προστατεύσει την ψυχική της υγεία και ο 23 φορές νικητής του χρυσού μεταλλίου Μάικλ Φελπς περιέγραψε τα ψυχικά τραύματα που είχε μετά τη συμμετοχή του στους Αγώνες.

Όταν ακόμη και μικρά λάθη μπορεί να τους κοστίσουν ένα μετάλλιο τι κάνουν οι αθλητές για να μπορούν να αποδώσουν υπό πίεση;

Ανθεκτικότητα

Η ικανότητα ανάκαμψης από αναποδιές, όπως απογοητευτικές επιδόσεις ή τραυματισμούς είναι ζωτικής σημασίας.

Η ανθεκτικότητα δεν είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό, αλλά μάλλον μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται μέσω μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατομικών χαρακτηριστικών, όπως η προσωπικότητα και οι ψυχολογικές δεξιότητες, και του περιβάλλοντος, όπως η κοινωνική υποστήριξη ενός αθλητή.

Μια μελέτη του 2012 που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και διερεύνησε την ανθεκτικότητα σε Ολυμπιονίκες τόνισε ότι μια σειρά ψυχολογικών παραγόντων όπως η θετική προσωπικότητα, το κίνητρο, η αυτοπεποίθηση και η εστίαση καθώς και η αίσθηση ότι έχουν κοινωνική υποστήριξη βοήθησαν στην προστασία των αθλητών από τους πιθανούς αρνητικούς στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούνται από τους αγώνες. οι Ολυμπιακοί.

Αυτοί οι παράγοντες βοήθησαν να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ενός αθλητή και η πιθανότητα να αποδώσει τα μέγιστα.

Κοινωνική υποστήριξη σημαίνει ότι οι αθλητές δεν χρειάζεται να νιώθουν ότι προσπαθούν μόνοι τους. Εάν μπορούν να έχουν δίπλα τους μέλη της οικογένειάς τους, φίλους και προπονητές, τους παρέχει επιπλέον συναισθηματική δύναμη και κίνητρο.

Η ανθεκτικότητα βοηθά τους Ολυμπιονίκες να βασίζονται σε ατομικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά και τους προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις των στρεσογόνων παραγόντων που αναπόφευκτα προκύπτουν από τους αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για παράδειγμα, ένας κωπηλάτης μπορεί να χρειαστεί να λύσει προβλήματα όπως η αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Η ανθεκτικότητα τους επιτρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να προσαρμόζονται στις συνθήκες, για παράδειγμα τροποποιώντας την τεχνική τους.

Να ζουν το παρόν

Η σκέψη στο παρόν μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να αποφύγουν να αναλώνονται από τη σημασία του αγώνα τους ή να αποσπαστούν από την απογοήτευση των προηγούμενων αποτυχιών και την πίεση των υψηλών προσδοκιών για μετάλλια.

Οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες στρατηγικές. Ο διαλογισμός με βάση την ενσυνειδητότητα και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να αισθάνονται ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν οπτικοποίηση απόδοσης για να κάνουν πρόβες συγκεκριμένων κινήσεων. Σκεφτείτε έναν μπασκετμπολίστα που εκτελεί μια ελεύθερη βολή.

Η παραμονή στο παρόν θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους των αθλητών.

Προστασία της ψυχικής τους ευεξίας

Η αποτυχία μπορεί να είναι καταστροφική και οι αθλητές μπορεί να έχουν περίπλοκες σχέσεις με τη νίκη.

Για παράδειγμα, ορισμένοι αθλητές βιώνουν μεταολυμπιακό στρες, το οποίο συχνά περιγράφεται ως το αίσθημα κενού, απώλειας της αυτοεκτίμησης και ακόμη και κατάθλιψης μετά από Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα κι αν ο αθλητής έχει κερδίσει ένα μετάλλιο.

Η Βρετανίδα ποδηλάτισσα Victoria Pendleton έγραψε για την Telegraph το 2016 περιγράφοντας αυτό το φαινόμενο: «Είναι πιο εύκολο να έρθεις δεύτερη γιατί έχεις κάτι να στοχεύσεις όταν τελειώσεις. Όταν κερδίζεις, ξαφνικά αισθάνεσαι χαμένος».

Οι Ολυμπιονίκες μπορεί να είναι πρωταθλητές, αλλά όπως και οι υπόλοιποι από εμάς θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις βασικές αρχές, όπως ο επαρκής ύπνος για να επαναφορτιστούν πνευματικά.

Μια αυστραλιανή μελέτη που διεξήχθη το 2020 τόνισε τη σχέση μεταξύ της διατήρησης της ψυχικής ευεξίας και της αυξημένης αθλητικής απόδοσης.

Για να διασφαλιστεί αυτό, οι Ολυμπιονίκες θα συνεργαστούν στενά με το προσωπικό υποστήριξης, όπως διατροφολόγους, οι οποίοι θα διασφαλίσουν ότι έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις σωματικές ανάγκες του αγωνίσματός τους, συμβάλλοντας στην προστασία τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

Θα συνεργάζονται επίσης με ψυχολόγους καθ′ όλη τη διάρκεια της προπόνησής τους για την καλύτερη προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εάν ένας αθλητής αρχίσει να παλεύει με το άγχος απόδοσης πριν από τους Αγώνες, μπορεί να εξασκηθεί στην ενσυνειδητότητα ή στη γνωστική αναδιάρθρωση, που είναι τεχνικές που βοηθούν τους ανθρώπους να παρατηρήσουν και να αλλάξουν τα αρνητικά πρότυπα σκέψης.

Οι Ολυμπιονίκες και η ομάδα υποστήριξής τους θα πρέπει να φροντίσουν τόσο το άτομο όσο και τον αθλητή για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

Δημοφιλή