Γιατί κατά συρροή δολοφόνοι βγαίνουν στην τηλεόραση παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν

Πρόκειται για ναρκισσιστικές προσωπικότητες, που αποζητούν τον θαυμασμό.
Ο καταδικασμένος κατά συρροή δολοφόνος Rodney Alcala εμφανίζεται στο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013. Ο Alcala καταδικάστηκε σε επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη αφού ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία δύο νεαρών γυναικών τη δεκαετία του 1970.
Ο καταδικασμένος κατά συρροή δολοφόνος Rodney Alcala εμφανίζεται στο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013. Ο Alcala καταδικάστηκε σε επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη αφού ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία δύο νεαρών γυναικών τη δεκαετία του 1970.
via Associated Press

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετοί Αμερικανοί κατά συρροή δολοφόνοι αποφασίζουν να βγουν στην τηλεόραση - συγκεκριμένα σε τηλεπαιχνίδια - αναζητώντας δημοσιότητα, παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν για τα στυγερά εγκλήματά τους.

Ένα παράδειγμα είναι ο Rodney Alcala, ο οποίος συμμετείχε στην επιτυχημένη εκπομπή «The Dating Game» το 1978. Η ιστορία του έγινε ταινία του Netflix, «Woman of the Hour», σε σκηνοθεσία και πρωταγωνίστρια της Anna Kendrick.

Ο Alcala εμφανίστηκε στο επιτυχημένο τηλεπαιχνίδι, τη στιγμή που επίσημα σκότωσε οκτώ ανθρώπους μεταξύ 1971 και 1979. Ανεπίσημα, όμως, εικάζεται ότι δολοφόνησε παραπάνω από 100 άτομα.

Υπάρχει επίσης ο John Cooper, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Bullseye» το 1989. Χρόνια αργότερα, πήγε στη φυλακή για φόνο και πλάνα από την εμφάνισή του στην εκπομπή χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του.

Μια άλλη ανατριχιαστική περίπτωση είναι εκείνη της Lori Vallow που πήρε μέρος στον «Τροχό της Τύχης» το 2004. Εκεί παρουσιάστηκε με το όνομα Lori Ryan, υποστηρίζοντας ότι έχει οικογένεια και παιδιά. Αργότερα, αποδείχθηκε ότι σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της 17χρονης κόρης της Tylee και του 7χρονου γιου της JJ.

via Associated Press

Η πιο ανατριχιαστική περίπτωση, όμως, είναι εκείνη του Edward Wayne Edwards. Το 1972 εμφανίστηκε στο τηλεπαιχνίδι «To Tell the Truth», αφού είχε αποδράσει από τη φυλακή, είχε ληστέψει βενζινάδικα και είχε μπει στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI.

via Associated Press

Μάλιστα, μετά τη συμμετοχή του στο σόου διέπραξε αρκετούς φόνους και συνελήφθη το 2009, ενώ πέθανε από φυσικά αίτια στη φυλακή, το 2011, σε ηλικία 77 ετών.

Ο ποινικός ψυχίατρος Dr. Sohom Das περιέγραψε στην Daily Mail ότι είναι μοναχικά άτομα, που δεν έχουν στήριγμα στον συναισθηματικό κόσμο τους ή στην καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα, είναι ναρκισσιστικές προσωπικότητες, που αποζητούν τον θαυμασμό. Καθώς νιώθουν αποκλεισμένοι λοιπόν -ασχέτως τι συμβαίνει πραγματικά- βγαίνουν στο γυαλί για να αποκτήσουν κοινό και ταυτόχρονα επιβεβαίωση.

«Τα ναρκισσιστικά άτομα έχουν μια διογκωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και μια ανάγκη για θαυμασμό, οπότε χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως πλατφόρμα για να ακουστούν και να αποκτήσουν θαυμαστές» είπε ο ειδικός.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι «η εμφάνιση σε τηλεοπτικές εκπομπές μπορεί να δώσει σε αυτούς τους δολοφόνους την ευκαιρία να επιδείξουν τα υποτιθέμενα ταλέντα τους, τη γοητεία και την ευφυΐα τους».

Δημοφιλή