Έρευνα του 2011 διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 55%) συμφώνησαν ως προς το γεγονός ότι η συναισθηματική τους φόρτιση είναι μεγαλύτερη όταν βρίσκονται μέσα στο αεροπλάνο, ενώ το 41% των ανδρών ομολόγησαν ότι προσπαθούν να κρύψουν τα δάκρυά τους.
Και ενώ παρατηρείται ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι πιθανό να βάλουμε τα κλάματα, σε τι οφείλεται αυτή μας η αντίδραση;
Ψυχολογικοί παράγοντες
«Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρει από ψυχικές ασθένειες, όπως η κλειστοφοβία ή η αγοραφοβία, καθώς και το άγχος που εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», εξηγεί ο δρ Ρόμπερτ Κίγκλι, ιατρικός διευθυντής στην International SOS & MedAire.
Και μόνο το γεγονός ότι οφείλουμε να φτάσουμε έγκαιρα στο αεροδρόμιο, να κάνουμε τσεκ ιν, να περάσουμε τις βαλίτσες μας από τον έλεγχο για να στριμωχτούμε τελικά σε έναν πολύ μικρό, έως και ασφυκτικό χώρο, αποτελεί πρόκληση για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από ζητήματα ψυχικής υγείας.
Ακόμη, αν πριν ξεκινήσουμε για αυτό το ταξίδι χρειάστηκε να αποχαιρετίσουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή αν ετοιμαζόμαστε για συνέντευξη για μια νέα δουλειά, όλα αυτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιδρούμε ενόσω βρισκόμαστε στον αέρα.
Εξωτερικοί παράγοντες
Πέρα από τα προσωπικά μας ζητήματα, κατά γενική ομολογία, οι θέσεις στα περισσότερα αεροπλάνα είναι άβολες. Ο ελάχιστος χώρος που μας προσφέρεται προκειμένου να βολευτούμε, αυξάνει το άγχος μας , καθώς καταπατούνται τα ελάχιστα σωματικά μας όρια, σύμφωνα με τον δρ Τζόντι Ντε Λούκα, κλινικό ψυχολόγο με έδρα το Κολοράντο.
Ακόμη, μέσα στο αεροπλάνο περιορίζεται το οξυγόνο, συνθήκη που σε άλλους προκαλεί κλάμα, ένα σε ορισμένους φέρνει υπνηλία. Όλοι αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες κάτι να πάει στραβά με την πορεία της πτήσης, είναι λογικό να οδηγούν κάποιους σε ένα έντονο ξέσπασμα, όπως το κλάμα.
Ο ρόλος του αλκοόλ
Ορισμένοι επιβάτες, προκειμένου να καταπολεμήσουν το άγχος της πτήσης, ψάχνουν τη λύση στο αλκοόλ. Στην πραγματικότητα όμως, το ποτό μας καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους και επιδρά στη δυνατότητά μας να αντιληφθούμε τους εξωτερικούς κινδύνους στις αληθινές τους διαστάσεις. Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρήσουμε ένα σημάδι πιο ανησυχητικό απ′ ότι πραγματικά είναι.
Πώς θα διατηρήσουμε τον έλεγχο
Προτού ξεσπάσουμε σε κλάματα ή βάλουμε τις φωνές, έχει σημασία να σκεφτούμε τους γύρω μας και πόσο πολύ θα τους τάραζε μια τέτοια αντίδραση. Αν λοιπόν νιώθουμε τόσο έντονα την ανάγκη να κλάψουμε, καλύτερα να πάμε σε ένα πιο απομονωμένο μέρος.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τα δάκρυα, εφόσον ταξιδεύουμε με παρέα, ίσως βοηθήσει να εξομολογηθούμε τα συναισθήματά μας στο άτομο που μας συνοδεύει. Αν είμαστε μόνοι, μπορούμε να ακούσουμε ένα podcast διαλογισμού. Πέρα από τα podcast, οι δυνατότητες ψυχαγωγίας που μας προσφέρουν πλέον τα κινητά μας τηλέφωνα είναι άφθονες και υπόσχονται να τραβήξουν την προσοχή μας μακριά από δυσάρεστες σκέψεις. Ας τις εκμεταλλευτούμε.
Mε πληροφορίες από CNN