Γιατί μερικοί άνθρωποι «μπάζουν» μέσα στο σπίτι τους τις πασχαλίτσες σωρηδόν

Κι όμως δεν είναι τρελοί. Η απάντηση θα μας εκπλήξει.
Miguel Sotomayor via Getty Images

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ίσως να παρατηρήσουμε περισσότερες πασχαλίτσες να βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πασχαλίτσες δεν αντέχουν το κρύο. Γι′ αυτό και είναι πιο δραστήριες από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Και ενώ έχουν την επιλογή να αδρανοποιηθούν μέσα σε κούφιους κορμούς δέντρων ή κάτω από βράχους, στις έξυπνες πασχαλίτσες αρέσει να τρυπώνουν σε εσωτερικούς χώρους, όπου ξέρουν ότι είναι ωραία και ζεστά. Και παρόλο που ίσως σαστίζαμε στην όψη ενός σμήνους πασχαλίτσες να κόβουν βόλτες στο σαλόνι μας, ορισμένοι καλωσορίζουν τις πασχαλίτσες στο σπίτι τους με ανοιχτές αγκάλες.

Περίεργο δεν είναι να κουβαλά κανείς ζωύφια μέσα στο σπίτι του; Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο; Η απάντηση θα μας εκπλήξει.

Οι πασχαλίτσες μας εξασφαλίζουν φυσική προστασία από τα παράσιτα

Τα ζωύφια μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον κήπο μας, μασουλώντας τα φυτά μας, καθώς και αποχρωματίζοντας και μαραίνωντας τα λουλούδια μας. Ορισμένα έντομα μπορούν ακόμη και να μεταδώσουν ασθένειες, οι οποίες εξοντώνουν τα φυτά μας.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο αυτών των παράσιτων. Ωστόσο η χρήση χημικών ουσιών ίσως προκαλέσει τον ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού μας. Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται επίσης με νεφρικές βλάβες και μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου. Για να αποφύγουν αυτές τις παρενέργειες, πολλοί στρέφονται στις πασχαλίτσες, προκειμένου να απαλλαγούν με φυσικές μεθόδους από τυχόν παράσιτα.

Οι πασχαλίτσες τρώνε αφίδες και ακάρεα, τα οποία έχουν ισχυρή αρνητική επίδραση στα φυτά μας. Θεωρητικά, όσο περισσότερες πασχαλίτσες φιλοξενούμε, τόσο λιγότερο θα πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο επίθεσης από παράσιτα.

Τα μειονέκτημα της συγκατοίκησης με τις πασχαλίτσες

Το να επενδύουμε στις πασχαλίτσες για την αντιμετώπιση των παρασίτων, έχει ορισμένες συνέπειες. Εάν εμπορευτούμε πασχαλίτσες, ίσως κάποιες από αυτές φέρουν παράσιτα και ασθένειες, επικίνδυνες για τις υπόλοιπες πασχαλίτσες.

Oι συγκεκριμένες ασθένειες ίσως σκοτώσουν τις πασχαλίτσες μας, επιτρέποντας στις αφίδες και τα ακάρεα να καταστρέψουν τα φυτά μας. Για να κρατήσουμε τις ασθένειες μακριά από το σπίτι μας, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις προσελκύσουμε με φυσικό τρόπο και στη συνέχεια να τις βάλουμε μέσα στο σπίτι μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη φύτευση επικονιασμένων φυτών, δηλαδή φυτών που προέκυψαν ως αρχικά είδη ενός τύπου φυτού και έχουν σταθεροποιηθεί με την πάροδο των ετών, όπως οι ηλίανθοι.

Tsvi Braverman / EyeEm via Getty Images

Ωστόσο, προτού φέρουμε τις πασχαλίτσες μέσα στο σπίτι μας, οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για πραγματικές πασχαλίτσες και όχι για θηλυκά πολύχρωμα ασιατικά σκαθάρια, τα οποία πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν με τις πασχαλίτσες. Τα πολύχρωμα ασιατικά σκαθάρια ξεχωρίζουν για τη φρικτή μυρωδιά τους και για το γεγονός ότι δαγκώνουν τους ανθρώπους. Έτσι, καθίσταται εύκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των δύο ειδών, καθώς οι πασχαλίτσες είναι κόκκινες, ενώ τα σκαθάρια έχουν ένα χρώμα που φέρνει περισσότερο στο πορτοκαλί.

Πηγή: housedigest.com