Πώς θα φτιάξουμε τον δικό μας κήπο στο σπίτι

Εν μέσω της πανδημίας του του κορονοϊού η κηπουρική φαίνεται να είναι η τέλεια ασχολία. Μάθετε γιατί.
Kathrin Ziegler via Getty Images

Καθώς όλοι μας προσπαθούμε να γεμίσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού με διάφορα χόμπι, η κηπουρική φαίνεται να είναι η τέλεια ασχολία.

Η φροντίδα ενός κήπου εξυπηρετεί πολλές από τις επιθυμίες μας που σχετίζονται με την επίτευξη ενός στόχου, την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια κοινωνία και παραμένουμε συνδεδεμένοι με τη φύση γύρω μας.

Η ασχολία αυτή μας φέρνει κοντά με την οικογένεια μας και μας παρακινεί να βγούμε έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας – ακόμα και αν αυτό είναι το μπαλκόνι ή η ταράτσα μας.

«Υπάρχει μια μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ της οικογένειας που προκύπτει έξω, όταν τα χέρια μας είναι γεμάτα χώμα», λέει ο Τσάρλι Χάλ, καθηγητής και πρόεδρος του «Ellison Chair» στο τμήμα της κηπουρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο A&M στο Τέξας των ΗΠΑ.

Κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών

Η επαφή με τη φύση, το χώμα μας αποσπά την προσοχή αυτές τις μέρες που καθόμαστε περισσότερο μέσα στο σπίτι. Η οργάνωση που απαιτεί ένας κήπος και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε μπορούν να μεταφερθούν στην διαχείριση άλλων πτυχών της ζωής μας, υποστηρίζει ο Χάλ. Η ηρεμία που πηγάζει από αυτή την ασχολία μπορεί να ανακουφίσει μερικές συσσωρευμένες απογοητεύσεις μας.

«Τα επίπεδα κορτιζόλης πέφτουν δραματικά όταν ασχολούμαστε με τη κηπουρική και η κορτιζόλη ως ορμόνη του στρες στο σώμα μας μας κάνει για αυτό το λόγο λιγότερο αγχωμένους», λέει ο Χάλ.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένα ρίσκο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Ως προς τη κηπουρική είναι σημαντικό να μάθουμε να προβλέπουμε και να διαχειριζόμαστε τον καιρό γιατί μπορεί να είναι η αιτία να μην ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες μας. Η εμπειρία που θα αποκτήσουμε θα φέρει φρέσκα λαχανικά στο πιάτο μας προσφέροντας μας μια αίσθηση επίτευξης των κόπων μας καθώς ψάχνουμε κάτι να απασχολεί το μυαλό μας.

«Είμαστε σε θέση να δούμε τον καρπό της προσπάθειας μας», λέει ο Χάλ. «Αυτή είναι στιγμή εκμάθησης στη ζωή των ανθρώπων».

Η κηπουρική μπορεί να μας προσφέρει ένα φιλοσοφικό μάθημα την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Σύμφωνα με τον Χάλ, το κλάδεμα των φυτών βοηθάει τόσο το φυτό να είναι πιο υγιές όσο και στην ψυχική μας υγεία αποβάλλοντας το στρες και το άγχος μας.

Καθώς τα φυτά χρειάζονται νερό, λίπασμα και ήλιο για να μεγαλώσουν, εμείς τρεφόμαστε από την πρόκληση και την δέσμευση για την εκπλήρωση όσων μας κάνουν χαρούμενους. Όταν τα φυτά μεγαλώσουν και δεν χωράνε πια στη γλάστρα τους ο κηπουρός πρέπει να τα μεταφυτεύσει σε μεγαλύτερο χώρο όπου θα ευδοκιμήσουν.

«Οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της καριέρας τους αποκτούν περισσότερες ευθύνες. Υπάρχουν πολλές μεταφορές που πηγάζουν από την κηπουρική και μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή μας», στηρίζει ο Χάλ. «Μερικές φορές πρέπει να μετακινηθούμε σε περιοχές όπου θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο».

Καλή για την υγεία

Η κηπουρική μπορεί να αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης προβλημάτων αυτή τη περίοδο της πανδημίας, αλλά είναι και ευεργετική για την ψυχική και φυσική μας υγεία.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κηπουρική, μεταξύ άλλων χαλαρών δραστηριοτήτων, μπορεί να αποτρέψει την ατροφία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους. Οι γνωστικές μας ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων της μάθησης και της μνήμης, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στο μέγεθος του εγκεφάλου μας.

Η κηπουρική συνδέεται με την ενσυνειδητότητα και την καταπολέμηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Είναι μια ήπια μορφή δραστηριότητας που προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από την συνεχή έκθεση των ματιών μας στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού. Μπορεί να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ ματιών και χεριών και την κάμψη των χεριών – την ικανότητα να λυγίζουμε τις αρθρώσεις.

AleksandarNakic via Getty Images

Πώς θα φτιάξουμε τον δικό μας κήπο στο σπίτι

Δεν είναι αργά να φτιάξουμε τον δικό μας κήπο στο σπίτι, ειδικά τώρα τον Μάιο. Ακολουθούν μερικές οδηγίες για αρχάριους στο πώς να φτιάξουμε τον κήπο μας σύμφωνα με το «The Old Farmer’s Almanac», περιοδικό που παρέχει ένα σχεδιάγραμμα φυτών για τους κηπουρούς, προβλέψεις του καιρού και συνταγές από το 1792.

Πρέπει να επιλέξουμε το σωστό σημείο. Η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας που θα φτιάξουμε τον κήπο είναι σημαντική γιατί θα επηρεάσει την ποιότητα των λαχανικών και των φυτών που θα καλλιεργήσουμε. Τα περισσότερα λαχανικά χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Για αυτό πρέπει να διαλέξουμε ένα φωτεινό σημείο.

Αν δεν αγοράσουμε χώμα, θα πρέπει να ελέγξουμε το χώμα στην αυλή μας για μόλυβδο. Η μόλυνση του εδάφους από μόλυβδο είναι συχνό φαινόμενο στις πόλεις λόγω της χρόνιας βιομηχανικής ανάπτυξης και της μόλυνσης από ανθρωπογενείς τοξίνες, σύμφωνα με το περιοδικό «Garden Collage Magazine». Αν τα λαχανικά μας μολυνθούν από το χώμα, αυτό μπορεί να σημαίνει δηλητηρίαση από τον μόλυβδο τόσο για εμάς όσο και για τα κατοικίδια μας που τριγυρίζουν εκεί. Όμως για να το αποφύγουμε μπορούμε να στείλουμε το χώμα μας για δοκιμή και αξιολόγηση – χωρίς να πληρώσουμε πολλά.

Πρέπει να φυτέψουμε τα λαχανικά μας σε νωπό χώμα. Αν δεν έχουμε χώμα που στραγγίζει καλά θα πρέπει να φυτέψουμε τα λαχανικά μας σε μια γλάστρα ανυψωμένη από το έδαφος. Επίσης, θα πρέπει να φυτέψουμε σε μέρος που τα φυτά θα παραμένουν σταθερά καθώς η έκθεση σε δυνατούς ανέμους και πλημμύρες μπορεί να τα καταστρέψει – ακόμα αν εμείς περνάμε συχνά από μπροστά τους μπορεί να τα βλάψουμε.

Να επιλέξουμε το μέγεθος του κήπου. Οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσουμε με κάτι μικρό δεδομένου του πόσο μπορούμε να διαχειριστούμε και πόσο τρώμε. Ο οδηγός προτείνει έντεκα μεγάλες σειρές περίπου τρία μέτρα η κάθε μία, οι οποίες είναι ικανές να ταΐσουν μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων για ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Εντούτοις, μπορούμε να το μορφοποιήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ κάθε σειράς για να μπορούμε να έχουμε εύκολα πρόσβαση για να ξεχορταριάζουμε και να θερίζουμε τα φυτά.

Ακόμα πρέπει να επιλέξουμε τα λαχανικά ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Υπάρχουν πολλά λαχανικά τα οποία είναι εύκολο να μεγαλώσουν και να καλλιεργηθούν όπως τομάτες, πιπεριές, ραπανάκια, σέσκουλα, μαρούλια, λάχανα, καρότα και κολοκυθάκια. Θα πρέπει να αναλογιστούμε και τι μας αρέσει να τρώμε και πόσο μπορούμε να καταναλώσουμε.

Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά ή να ξεκινήσουμε από το μηδέν αγοράζοντας τους σπόρους. Οι σπόροι θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας ώστε να μην σπαταλάμε χρήματα σε σπόρους που δεν θα βλαστήσουν.

Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε πότε και πού θα φυτέψουμε. Η καλλιέργεια ενός ή δύο λαχανικών δεν απαιτεί μια στρατηγική, αλλά αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο κήπο θα πρέπει να σκεφτούμε σε ποιο σημείο πρέπει να φυτέψουμε το κάθε λαχανικό και ποια περίοδο.

Μερικά λαχανικά όπως το μαρούλι και ριζώδη λαχανικά μεγαλώνουν την άνοιξη. Άλλα πάλι συμπεριλαμβανομένων της τομάτας και της πιπεριάς θα πρέπει να φυτευτούν σε πιο θερμούς καιρούς. Μεγαλύτερα φυτά θα πρέπει να φυτευτούν πιο βόρεια ώστε να μην επισκιάζουν τα πιο μικρά. Θα πρέπει να τα λάβουμε όλα υπ′ οψιν.

Μια τελευταία συμβουλή είναι να μοιράσουμε σε δόσεις την καλλιέργεια των λαχανικών μας. Δεν πρέπει να φυτέψουμε τα λαχανικά μας την ίδια περίοδο αλλιώς θα τα έχουμε όλα σε αφθονία και θα πρέπει να τα καταναλώσουμε άμεσα. Αν μοιράσουμε τη καλλιέργεια σε δόσεις θα έχουμε σταθερές προμήθειες σε φαγητό όλο το χρόνο.

ΠΗΓΗ: CNN