Γιατί ο Τραμπ εκδηλώνει ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας

Μία από τις πιο ανορθόδοξες ιδέες του προέδρου των ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.
Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκδηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του τις τελευταίες εβδομάδες για την αγορά της Γροιλανδίας, που ανήκει - μέχρι στιγμής - στη Δανία.

Γιατί, όμως, να θέλει να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου; Ο δημοσιογράφος Κρίς Κίλιτσα δίνει τις δικές του απαντήσεις στο CNN.

Η απάντηση στο γιατί

Γιατί ο Τραμπ να θέλει ένα νησί όπου το 80% είναι καλυμμένο από πάγο και ζουν σε αυτό περίπου 60.000 άνθρωποι; Υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις.

Κατ′ αρχήν, η Γροιλανδία θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπως σιδηρομεταλλεύματα, μόλυβδο, ψευδάργυρο, διαμάντια, χρυσό, ουράνιο και πετρέλαιο. Και ένα μεγάλο μέρος του νησιού δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα, ακριβώς επειδή καλύπτεται από πάγο. Όμως, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυτός ο πάγος θα λιώσει αργά ή γρήγορα - αυτό το καλοκαίρι οι επιστήμονες της NASA παρατήρησαν δύο από τις μεγαλύτερες τήξεις πάγου στην ιστορία της Γροιλανδίας - και η διάβρωση του πάγου αναμένεται να καταστήσει δυνατή την εξόρυξη των φυσικών πόρων της Γροιλανδίας .

Το δεύτερο είναι για γεωπολιτικούς λόγους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη μια βάση στη χώρα – την αεροπορική βάση της Thule, τη βορειότερη βάση των Πολεμικών Αεροποριών των Ηνωμένων Πολιτειών - και, όπως αναφέρει και η Wall Street Journal:

″Βρίσκεται 750 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και περιλαμβάνει έναν σταθμό ραντάρ που αποτελεί μέρος ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ. Η βάση χρησιμοποιείται επίσης από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και τη Διοίκηση της Βορειοαμερικανικής Αεροπορικής Βοήθειας”.

Τρίτον, ο Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται πολύ για την υστεροφημία του ως πρόεδρος. Η αγορά της Γροιλανδίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για το προεδρικό βιογραφικό του.

ASSOCIATED PRESS

Πωλείται η Γροιλανδία;

Μάλλλον όχι.

Η Γροιλανδία απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να πωληθεί έπειτα από δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει συζητήσει ιδιωτικά με τους συμβούλους του το ενδεχόμενο να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

«Είμαστε διαθέσιμοι για δουλειές, αλλά όχι για πώληση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Ανε Λόνε Μπάγκερ στο πρακτορείο Reuters.

ASSOCIATED PRESS


Είναι τρελός ο πρόεδρος;

Όχι, παρόλο που ο λογαριασμός του στο Twitter σας κάνει να το σκέφτεστε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδιώξει πράγματι την αγορά της Γροιλανδίας παλαιότερα, σύμφωνα με έναν Δανό ιστορικό που ονομάζεται Tage Kaarsted . Το 1946, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπίρνς – επί προεδρίας Τρούμαν - παρουσίασε την ιδέα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας σε συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τίποτα δεν έγινε όμως. Σχεδόν 100 χρόνια πριν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ William Seward φαινόταν να αγοράζει τη Γροιλανδία από τους Δανούς.

ASSOCIATED PRESS

Αγοράζουν οι ΗΠΑ άλλες χώρες;

Όχι.

Μια από τις τελευταίες φορές που οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόραζαν γη από ξένη χώρα ήταν το 1867, όταν ο Seward ενορχήστρωσε την αγορά της Αλάσκας από τους Ρώσους για 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Δεν πήγε και τόσο καλά και γράφτηκε στα βιβλία της ιστορίας ως «η αποτυχία του Seward» Οι ΗΠΑ αγόρασαν επίσης τα νησιά των Φιλιππίνων από την Ισπανία το 1898 για 20 εκατομμύρια δολάρια και τις Παρθένες Νήσους από τη Δανία το 1917 για 25 εκατομμύρια δολάρια.

Συμπέρασμα: Ο Τραμπ έχει πολλές τρελές ιδέες ως πρόεδρος. Η αγορά της Γροιλανδίας μπορεί να είναι μία από τις πιο ανορθόδοξες. Αλλά δεν είναι και από τις πιο τρελές του.

Δημοφιλή