Τα εφηβικά «challenges» ή αλλιώς οι προκλήσεις, χάρη στην ευρύτατη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν εξαπλωθεί αστραπιαία. Oι περίφημες προκλήσεις γεμίζουν την αρχική σελίδα των χρηστών με βίντεο που δείχνουν ακροβατικά και άλλα ριψοκίνδυνα πράγματα, που δεν γίνονται για τα χρήματα αλλά για την άσκηση επιρροής στους ακόλουθους.
Και ενώ μερικά challenges φαίνονται αθώα, πολλές προκλήσεις έχουν συσχετιστεί με τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους μεταξύ παιδιών και εφήβων.
Οι πιο γνωστές προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
The Blackout Challenge: Το «παιχνίδι του πνιγμού» - το οποίο προστάζει να κρατάει κανείς την αναπνοή του σε σημείο λιποθυμίας και έχει συνδεθεί με δεκάδες θανάτους
The Benadryl Challenge: Η κατάποση μεγάλης ποσότητας αντιισταμινικών, δηλαδή φαρμάκων για την αλλεργία, που θεωρείται ότι προκαλούν παραισθήσεις και έχει συνδεθεί με τον θάνατο ενός 13χρονου, ονόματι Τζέικομπ Στίβενς
«The One Chip Challenge»: Το οποίο περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός τσιπ καλαμποκιού πασπαλισμένο με πικάντικες πιπεριές και συνδέεται με τον θάνατο ενός 14χρονου, του Χάρι Βόλομπαχ.
Τι παρακινεί τους νέους και ενδίδουν;
Σύμφωνα με τον παιδίατρο της κλινικής του Κλίβελαντ, τον Πούρβα Γκρόβερ, οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πίεση των συνομηλίκων. Οι προσωπικότητες από τον αριθμό των likes που συγκεντρώνουν στις δημοσιεύσεις τους και το διαδίκτυο σημαίνει πολλά για αυτούς.
Κατά τον Γκρόβερ οι προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ελκυστικές επειδή το TikTok δίνει προτεραιότητα στο περιεχόμενο κι όχι στο τί έχει προηγηθεί για να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα και στον πόνο που συνεπάγεται. Είτε μιλάμε για σωματικό, είτε για ψυχικό πόνο.
«Τα πράγματα που παρακολουθούν τους φαίνονται αστεία. Δεν βλέπουν την τραγωδία που μπορεί να κρύβεται από πίσω», προσθέτει ο Γκρόβερ.
Ο Mάθιου Μπέργκμαν, δικηγόρος και ιδρυτής του Social Media Victims Law Center, συμπληρώνει πως το TikTok και άλλοι παρόμοιοι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκμεταλλεύονται το άγχος των νέων να γίνονται αποδεκτοί, προκειμένου να προωθήσουν προκλήσεις που κυμαίνονται από το ανόητο έως το επικίνδυνο.
Και καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πράγματα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι σχεδόν αδύνατο για τους γονείς να συμβαδίσουν με τις προκλήσεις αυτής της νέας τάσης και να προβλέψουν τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια.
«Η αίσθηση αδυναμίας των γονιών δεν είναι τυχαία. Τα συγκεκριμένα app έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να καθίσταται αδύνατη η γονική μέριμνα», τονίζει ο Γκρόβερ.
Πώς θα το συζητήσουμε με τα παιδιά μας, προκειμένου να βρούμε μια λύση;
Οι γονείς πρέπει να δίνουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα, ξεκινώντας από το να αφήνουμε τα τηλέφωνά μας στην άκρη και να ασχολούμαστε περισσότερο με την οικογένειά και τα μικρά μας. Εξίσου σημαντικό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μιλάμε ανοιχτά στα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβουν τα social media.
Η συζήτηση με τα παιδιά δεν θα πρέπει να είναι γενικόλογη, ούτε να έχει τη μορφή της διάλεξης. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για αυτό που βλέπουμε στο εδώ και στο τώρα. Aκόμη κι αν το ζήτημα σχετίζεται με θέματα όπως το σεξ, η χρήση ουσιών ή η άσκηση βίας.
Οι ειδικοί μας ενθαρρύνουν να ξεκλέβουμε χαλαρές και ευχάριστες οικογενειακές στιγμές, όπως η ώρα του βραδινού και να θίγουμε τέτοια ζητήματα. Το να συγκαλούμε έκτακτο οικογενειακό μίτινγκ, αμέσως κάνει τα πράγματα να φαίνονται υπερβολικά σοβαρά.
Ακόμη, θα πρέπει ως γονείς να προσπαθούμε να διατηρούμε όσο το δυνατόν μια επαφή και να παραμένουμε ενημερωμένοι για όλα όσα τρέχουν στο TikTok. Φυσικά, πράγματι είναι ένα μέσο που απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό, αλλά τα challenges, ή αλλιώς οι προκλήσεις γρήγορα γίνονται γνωστές μέσω των ενημερωτικών ιστοσελίδων.
Μια καλή ιδέα είναι να πληκτρολογούμε στην γραμμή αναζήτησης λέξεις όπως «TikTοκ» ή το όνομα άλλων Social Media που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας και να ρίχνουμε μια ματιά στην καρτέλα «ειδήσεις». Έτσι θα έχουμε μια γενική εικόνα του τι γίνεται σε αυτούς τους παράλληλους κόσμους σήμερα.
«Αυτά τα πράγματα, όσο κι αν μας φαίνονται μικρά και ασήμαντα, χτίζουν μέσα μας μια ισχυρή αίσθηση του ανήκειν και της ασφάλειας», εξηγεί ο Μπέργκμαν.
Ακόμη, κάτι που έχει τεράστια σημασία είναι να φροντίζουμε το παιδί να περνάει με εμάς περισσότερο χρόνο από ότι αφιερώνουμε αμφότεροι στα κινητά μας τηλέφωνα. Έτσι θα του ασκούμε εμείς επιρροή και όχι ένα σωρό άγνωστοι, που ούτε γνωρίζουν το όνομα του παιδιού μας.
(Με πληροφορίες από yahoo).