Γιατί οι νέοι στην Κίνα εγκαταλείπουν μαζικά τις δουλειές τους και το γιορτάζουν

Φωτογραφίες με «πάρτι παραίτησης» έχουν την τιμητική τους στα κινεζικά social media. Αλλά το πρόβλημα είναι βαθύ και άκρως ανησυχητικό.
via Associated Press

Κάποιοι αφήνουν τη δουλειά τους για μια καλύτερη θέση εργασίας. Αλλοι παραιτούνται για λόγους ανωτέρας βίας. Αλλά οι νέοι στην Κίνα εσχάτως εγκαταλείπουν μαζικά τις δουλειές τους και το γιορτάζουν με «πάρτι παραίτησης».

Μπορεί να ακούγεται, αν μη τι αλλο, παράξενη μια γιορτή για την αποχώρηση από μια σταθερή δουλειά με έναν αξιοζήλευτο μισθό, ειδικά εν μέσω των ζοφερών οικονομικών προοπτικών της Κίνας και του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, την ώρα που τέτοιες θέσεις είναι ελλιπείς.

Αλλά πολλοί νεαροί Κινέζοι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι ποτέ με αυτή την απόφασή τους, αναφέρει το CNN. Μάλιστα, το γιορτάζουν τρώγοντας και πίνοντας με φίλους έξω. Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που μια αλυσίδα φαηγτού προσφέρει ένα ειδικό «πακέτο παραίτησης» με προσφορές.

Εκατοντάδες αναρτήσεις με «πάρτι παραίτησης» κάνουν τον γύρο των κινεζικών social media φέτος, καθώς η χώρα βγαίνει σιγά σιγά - και με μεγάλη καθυστέρηση - από το κουκούλι της απομόνωσης του κορονοϊού, παλεύοντας με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή τη νέα τάση είναι γύρω στα 20-30, επικαλούμενοι διάφορους λόγους - από χαμηλούς μισθούς μέχρι εργασιακή εξουθένωση.

Σύμφωνα με Maimai (σ.σ. το αντίστοιχο του LinkedIn στην Κίνα), από τους 1.554 υπαλλήλους σε διάφορους τομείς που συμμετείχαν στην έρευνα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, το 28% παραιτήθηκε το επίμαχο διάστημα. Το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο για όσους σκόπευαν να παραιτηθούν αλλά δεν το είχαν κάνει ακόμη.

Hugo Hu via Getty Images

Ενα παρόμοιο κίνημα, που ονομάστηκε «Μεγάλη Παραίτηση», είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους μέσα σε δύο χρόνια. Ενώ το φαινόμενο εξαπλώνεται στη Δύση, στην Κίνα φαίνεται ότι μόλις τώρα ξεκινάει.

Από μικροί στα βάσανα

Η απογοήτευση είναι υψηλή στους καταπονημένους νέους, που έχουν περάσει τη ζωή τους ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλον ακαδημαϊκά και ανεβαίνοντας στην εταιρική κλίμακα, χωρίς όμως να βρίσκουν ανάλογη ικανοποίηση και οφέλη στη συνέχεια.

Οι ειδικοί λένε ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει τους αυξανόμενους οικονομικούς πονοκεφάλους της χώρας, καθώς η πτώση του ποσοστού γεννήσεων και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού προκαλούν προβλήματα για τη μελλοντική ανάπτυξη - και για τις επόμενες γενιές.

Zhang Peng via Getty Images

Πολλά παιδιά στην Κίνα ξεκινούν με μια δύσκολη καθημερινότητα από πολύ νεαρή ηλικία, με μεγάλο ανταγωνισμό από νωρίς στο σχολείο και εξετάσεις υψηλής πίεσης που κορυφώνονται με τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο – στις οποίες οι περισσότεροι μαθητές έχουν μόνο μια ευκαιρία, σύμφωμα με το CNN.

«Οι άνθρωποι στη Δύση, οι άνθρωποι εκτός Κίνας, δεν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να είσαι παιδί [εκεί]», λέει η Νάνσι Τσιάν, καθηγήτρια οικονομικών στο Kellogg School of Management του Northwestern University. «Η νεολαία αντιμετωπίζει πολλή απογοήτευση και εξάντληση και δυσαρέσκεια από την τόσο σκληρή δουλειά».

Πολλοί μεγάλωσαν σε μια εποχή που η οικονομία έτρεχε ολοταχώς προς τα μπρος και το μέλλον φαινόταν πολλά υποσχόμενο. Ομως, με την πολιτική του ενός μόνο παιδιού, η οποία χαλάρωσε μόλις τα τελευταία χρόνια καθώς οι αρχές προσπαθούν να αναστρέψουν την πτώση του ποσοστού γεννήσεων, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις υψηλές προσδοκίες των γονέων τους ενώ ήδη ανταγωνίζονταν μέσα σε ένα σκληρό σύστημα.

Zhang Peng via Getty Images

Τους έλεγαν ότι όλες οι θυσίες τους θα έπιαναν τόπο μόλις θα γίνονταν οικονομικά επιτυχημένοι. Αντίθετα, τώρα έχουν έρθει αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των πρωτοφανών ποσοστών ανεργίας και των στάσιμων μισθών λόγω της υποτονικής οικονομίας και της κουλτούρας έντονης υπερεργασίας.

Και ενώ οι παλαιότερες γενιές επικεντρώνονταν απλώς στο να τα βγάλουν πέρα, οι νέοι ενήλικες, που μεγαλώνουν σε μια πιο ευημερούσα εποχή, θέλουν νόημα και σκοπό, που συχνά αποτυγχάνουν να τους προσφέρουν οι δουλειές τους.

Εξάλλου, παρά τον πολλαπλασιασμό των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οικονομία της Κίνας δεν απαιτεί αυτήν τη στιγμή τόσους πολλούς εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή