Αποστολή της ΕΕ επισκέπτεται τη Μάλτα για να «διερευνήσει την τήρηση του νόμου», καθώς συνεχίζονται οι «μετασεισμοί» από τις έρευνες για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιτσία.
Η δολοφονία της δημοσιογράφου του 2017 έχει συγκλονίσει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και έχει υπογραμμίσει τους ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με τη φερόμενη διαφθορά και τις αδυναμίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υπάρχει αυξανόμενη πίεση σχετικά με το πρόγραμμα της αποκαλούμενης «χρυσής βίζας», που, σύμφωνα με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμπεριέχει τον κίνδυνο «εισαγωγής εγκληματιών και ξεπλύματος χρήματος στο σύνολο της ΕΕ».
Η πώληση υπηκοότητας έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη παγκόσμια αγορά για πλούσιους που αναζητούν χαμηλή φορολόγηση, εκπαίδευση ή πολιτικούς λόγους.
Η Μάλτα παρουσίασε το πρόγραμμα το 2014 για να προσελκύσει άτομα με μεγάλες περιουσίες και επενδύσεις. Για να αποκτήσουν διαβατήριο, οι αιτούντες πρέπει να συνεισφέρουν:
-με 650.000 ευρώ σε ένα εθνικό ταμείο ανάπτυξης
-με 150.000 σε μαλτέζικες μετοχές
-με αγορά ακίνητης περιουσίας αξίας τουλάχιστον 350.000 ευρώ (ή να νοικιάσουν με 16.000 ευρώ ετησίως).
Συνολικά, πρόκειται για 1.150.000 ευρώ- παραπάνω από τα 900.000 ευρώ στα οποία αναφέρθηκε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιν’τ Φελντ.
Οι αιτούντες πρέπει επίσης να είναι κάτοικοι για πάνω από 12 μήνες, ακόμα και αν δεν έχουν μείνει πραγματικά στη Μάλτα. Από τότε που άρχισε το πρόγραμμα έχουν αποκτήσει μαλτέζικη υπηκοότητα 833 επενδυτές και 2.109 μέλη οικογενειών.
Μεταξύ των μέσων του 2017 και των μέσων του 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος συγκεντρώθηκαν 162.375.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,38% του ΑΕΠ της Μάλτας κατά την περίοδο, αν και το 2018 υπήρξε μείωση της «πώλησης» διαβατηρίων.
Η κυβέρνηση της Μάλτας δεν δίνει στοιχεία για τις συγκεκριμένες χώρες προέλευσης αυτών που κάνουν αιτήσεις για «χρυσά διαβατήρια», μα παρέχει στοιχεία κατά περιοχή. Η πιο κοινή περιοχή προέλευσης είναι η Ευρώπη, και ακολουθούν η Μέση Ανατολή, ο Περσικός Κόλπος και η Ασία.
Όπως αναφέρει το BBC, παρόμοια προγράμματα έχουν η Κύπρος και η Βουλγαρία.
Σημειώνεται πως πρόγραμμα «χρυσής βίζας» διαθέτει και η Ελλάδα.