Η απόφασή του χωρισμού είναι συχνά δύσκολη και τα ζευγάρια μπορεί να περάσουν μήνες, ή και χρόνια, ψάχνοντας την δύναμη να αποχωριστούν. Όσον αφορά την αρχική απόφαση του χωρισμού, υπάρχει ένα σαφές μοτίβο στον δυτικό κόσμο για το ποιος είναι αυτός που κάνει το πρώτο βήμα. Στις δυτικές ετεροφυλόφιλες σχέσεις, οι γυναίκες παίρνουν την απόφαση για ένα τεράστιο ποσοστό διαζυγίων.
Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου το διαζύγιο χωρίς υπαιτιότητα είναι νόμιμο και στις 50 πολιτείες, ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό στο 70%. Αυτό ανέρχεται σε ένα εκπληκτικό 90% όταν οι γυναίκες έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι στατιστικές μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες υπέβαλαν αίτηση για το 62% των διαζυγίων στην Αγγλία και την Ουαλία το 2019.
Γιατί, όμως, οι γυναίκες επιλέγουν σε μεγαλύτερο βαθμό να χωρίσουν; Για κάποιους, η απάντηση βρίσκεται στο αν οι σύντροφοι ικανοποιούν -ή όχι- τις συναισθηματικές τους ανάγκες στο γάμο. Ωστόσο, για άλλους, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Η σημασία της ανεξαρτησίας
Στις περισσότερες κοινωνίες, το διαζύγιο είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το διαζύγιο ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο πριν από το 1914, με μόλις ένα διαζύγιο σε κάθε 450 γάμους την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Τώρα, περισσότερα από 100.000 ζευγάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίζουν κάθε χρόνο και στις ΗΠΑ, περίπου οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο. Όπως εξηγεί η Χάιντι Καρ, ψυχολόγος με ειδίκευση στην ενδοοικογενειακή βία στο Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαίδευσης που εδρεύει στις ΗΠΑ, δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος των διαζυγίων συνέπεσε με την απελευθέρωση των γυναικών.
«Επειδή η οικονομική ανεξαρτησία είναι επιτακτική ανάγκη προτού μια γυναίκα επιχειρήσει να εγκαταλείψει τον έγγαμο βίο, είτε μόνη, είτε με παιδιά, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γυναίκες να εγκαταλείψουν έναν γάμο εκτός αν έχουν κάποιο τρόπο να βγάλουν χρήματα μόνες τους», λέει. «Επίσης, επειδή οι ρόλοι των φύλων γίνονται πιο περίπλοκοι καθώς οι γυναίκες αρχίζουν να αποκτούν οικονομική ανεξαρτησία, προκύπτουν φυσικά περισσότερες συζυγικές συγκρούσεις».
Με άλλα λόγια, η είσοδος των γυναικών στο εργατικό δυναμικό τους επέτρεψε να εγκαταλείψουν δυστυχισμένους γάμους για πρώτη φορά - δεν ήταν πλέον οικονομικά δεσμευμένες να παραμείνουν σε καταχρηστικές συνεργασίες ή σχέσεις όπου δεν ικανοποιούνταν οι ανάγκες τους, και έτσι οι γυναίκες άρχισαν να παίρνουν απόφαση για διαζύγια σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί οι γυναίκες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι πολύ πιο πιθανό να τερματίσουν έναν γάμο. «Σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους, οι γυναίκες που είναι οικονομικά ικανές να φροντίσουν τον εαυτό τους, το οποίο συνήθως συνδέεται με τα ανώτερα εκπαιδευτικά επίπεδα, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν διαζύγιο από τις γυναίκες που αδυνατούν να συντηρήσουν οικονομικά τον εαυτό τους και τα παιδιά τους», προσθέτει η Καρ.
Συναισθηματικοί και κοινωνικοί παράγοντες
Ωστόσο, η αυξημένη οικονομική ανεξαρτησία από μόνη της δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να πάρουν την απόφαση για ένα διαζύγιο σε σχέση με τους συζύγους τους. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που αποφασίζουν να χωρίσουν με διαζύγιο συνεχίζει να αυξάνεται – και οι λόγοι είναι πολλαπλοί.
Για πολλές γυναίκες, οι προσδοκίες που έχουν όταν παντρεύονται μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι ειδικοί λένε ότι συχνά έχουν περισσότερες προσδοκίες για το πώς ο σύντροφος τους θα καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες σε σύγκριση με τους άνδρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση μετά τον γάμο.
Η Γκιλίζα Μαρτίνεζ, θεραπεύτρια ζευγαριών με έδρα τις ΗΠΑ, που ειδικεύεται στην επίλυση συγκρούσεων, λέει ότι επειδή οι άνδρες συνήθως κοινωνικοποιούνται με χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από τις γυναίκες, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αισθάνονται οι γυναίκες σύντροφοι ότι δεν παίρνουν υποστήριξη και να επωμίζονται μεγάλο μέρος της συναισθηματικής εργασίας στη σχέση. Αυτή η συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες εναρμονίζονται καλύτερα με τα προβλήματα και τις «κόκκινες σημαίες» των σχέσεών τους και η τάση τους να είναι οι κύριοι φορείς επικοινωνίας και ενσυναίσθησης σημαίνει ότι μπορεί επίσης να είναι οι πρώτες που θίγουν ζητήματα, που ίσως τελικά να οδηγήσουν σε χωρισμό ή διαζύγιο.
Οι γυναίκες τείνουν επίσης να αποκομίζουν λιγότερα συναισθηματικά οφέλη από το γάμο, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την εργένικη ζωή να φαίνεται πιο ελκυστική. Ενώ οι παντρεμένοι άντρες βιώνουν πολλαπλά προνόμια – συμπεριλαμβανομένου του να ζουν περισσότερο και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, οι γυναίκες συνήθως δεν επωφελούνται από τις σχέσεις τους με τον ίδιο τρόπο. Αντίθετα, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της οικιακής εργασίας και της ανατροφής παιδιών, η οποία μπορεί να αφήσει τις εργαζόμενες γυναίκες «συντετριμμένες και αγχωμένες», λέει η Μαρτίνεζ.
Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν περισσότερους στενούς φίλους από τους άνδρες (στην πραγματικότητα, στις ΗΠΑ, το 15% των ανδρών δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου στενές φιλίες), που σημαίνει ότι έχουν ένα καλύτερο σύστημα υποστήριξης τόσο για να συζητούν οποιοδήποτε συζυγικό ζήτημα όσο και για να διευκολύνουν την μετάβαση στην ανύπαντρη ζωή. Είναι επίσης πιθανό αυτές οι φιλίες να κάνουν το διαζύγιο να φαίνεται πιο εύλογη επιλογή – η έρευνα δείχνει ότι εάν ένας στενός φίλος χωρίσει, οι πιθανότητες να χωρίσει και κάποιο κοντινό του πρόσωπο αυξάνονται κατά 75%.
Ας προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν την κύρια επιμέλεια των παιδιών στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων διαζυγίου, έτσι οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν λιγότερα να χάσουν κατά την υποβολή αίτησης διαζυγίου σε σύγκριση με τους άνδρες. Και κατά κάποιο τρόπο, έχουν δίκιο – τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευημερία των ανδρών τείνει να πέφτει πολύ πιο δραματικά αμέσως μετά το διαζύγιο.
Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι βραχύβιο. «Βραχυπρόθεσμα μετά το διαζύγιο, η συνολική ευημερία των ανδρών μειώνεται περισσότερο και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς», λέει η Καρ. «Αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό εξισορροπείται και οι γυναίκες συνεχίζουν να υποφέρουν από πιο χρόνιες, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ιδιοκτησίας του σπιτιού, των μειωμένων οικονομικών μέσων και του αυξημένου άγχους από τη ζωή ως μόνος τροφός ενός παιδιού».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι γυναίκες έχουν περισσότερες τύψεις. Παρά αυτά τα μειονεκτήματα, μόνο το 27% των γυναικών δηλώνει ότι μετανιώνει που πήρε διαζύγιο, σε σύγκριση με το 39% των ανδρών, δείχνοντας ότι για τις περισσότερες γυναίκες οι δυσκολίες που σχετίζονται με το διαζύγιο είναι προτιμότερες από την παραμονή σε έναν δυστυχισμένο γάμο.
Αναζητώντας λύση
Φυσικά, η υποβολή αίτησης διαζυγίου δεν είναι το ίδιο με τον τερματισμό ενός γάμου. Ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες σε ετεροφυλόφιλους γάμους είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν ένα διαζύγιο, υπάρχουν επίσης γυναίκες που δεν επιλέγουν να τερματίσουν τη σχέση τους, αλλά θέλουν ή πρέπει να επισημοποιήσουν τον χωρισμό τους.
«Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα κίνητρα από τους άνδρες να επιλύσουν την οικογενειακή τους κατάσταση», λέει η Κέιτι Σπούνερ, σύντροφος και επικεφαλής του οικογενειακού δικαίου στο Winckworth Sherwood του Λονδίνου. Με βάση το ιστορικό πελατών της, οι περισσότεροι άντρες χαίρονται να παραμένουν χωρισμένοι, εκτός εάν υπάρχει μια νέα σχέση ή ιδιαίτερη επιτακτική ανάγκη να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους.
Για τις γυναίκες, ωστόσο, η ανάγκη για διαζύγιο μπορεί να είναι πολύ πιο επιτακτική. «Οι γυναίκες περιμένουν να κατατεθεί το διαζύγιο προκειμένου να υποβληθεί μια οικονομική αίτηση», λέει η Σπούνερ, αναφερόμενος στη νομικά δεσμευτική διαδικασία τακτοποίησης των οικονομικών μετά από έναν χωρισμό. «Ιστορικά, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη ανάγκη να το κάνουν αυτό λόγω της ασθενέστερης οικονομικής τους θέσης ή του ρόλου τους ως κύριου φροντιστή».
Με άλλα λόγια, οι παντρεμένες γυναίκες τείνουν να κερδίζουν πολύ λιγότερα από τους συζύγους τους και είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά ή να έχουν μειώσει τις ώρες τους για να φροντίζουν τα παιδιά – ακόμα κι αν αρχικά ήταν οι υψηλότερα εισοδηματικά από τους συζύγους τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που χωρίζουν από τους συζύγους τους χωρίς συμφωνία διαζυγίου κινδυνεύουν με οικονομικές δυσχέρειες, επειδή μπορεί να μην έχουν νόμιμο δικαίωμα σε συζυγικά περιουσιακά στοιχεία ή οικονομική υποστήριξη μέχρι να συναφθεί επίσημη συμφωνία διαζυγίου. Η αίτηση διαζυγίου μπορεί να είναι η μόνη τους επιλογή για την εξασφάλιση περιουσιακών στοιχείων, ακόμα κι αν δεν επέλεξαν να τερματίσουν τη σχέση εξαρχής.
Η Σπούνερ επισημαίνει ότι μια μεγάλη καμπή για τις γυναίκες που ξεκίνησαν να παίρνουν διαζύγια στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 1996, όταν το να είσαι «νοικοκύρης» αναγνωρίστηκε ως συνεισφορά στο γάμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες δικαιούνταν δικαιότερο μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων. Πριν από αυτό, ο λιγότερο πλούσιος σύζυγος (συνήθως η γυναίκα, ειδικά αν είχε εγκαταλείψει την καριέρα της) λάμβανε οικονομική υποστήριξη μόνο για βασικές ανάγκες, και όχι για το πώς η οικιακή τους εργασία είχε συμβάλει στο γάμο. Αυτή η διευθέτηση είναι πλέον κοινή σε πολλές άλλες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερες γυναίκες κινδυνεύουν να βρεθούν στη φτώχεια μετά το διαζύγιο και έχουν περισσότερα κίνητρα να πιέσουν για διαζύγιο λόγω ενός χωρισμού για να πάρουν το μερίδιο των συζυγικών τους περιουσιακών στοιχείων.
Ό,τι κι αν συμβαίνει από νομικής πλευράς με τα διαζύγια στον κόσμο, τελικά, τα ίδια –όπως οι γάμοι– τείνουν να είναι περίπλοκα και διαφοροποιημένα ανά περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υποβολή αίτησης διαζυγίου είναι μια οδυνηρή απόφαση που βασίζεται σε χρόνια δυστυχίας. Για άλλους, η κατάθεση είναι περισσότερο μια πρακτική κίνηση, που βασίζεται στην ανάγκη επίτευξης οικονομικού διακανονισμού. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι ορισμένοι παράγοντες – η βελτιωμένη κερδοφορία των γυναικών, οι αναντιστοιχίες συναισθηματικών αναγκών των ανδρών και των γυναικών στο γάμο και οι συνεχείς ανισότητες στην οικιακή εργασία – σημαίνουν ότι το διαζύγιο είναι πιθανό να παραμείνει μια διαφορετική κατάσταση για κάθε φύλο.
Πηγή: BBC