Γιατί οι Έλληνες μάγειρες μιλούν για τα μαντεμένια σκεύη; Το μυστικό τους για πεντανόστιμα & καλοψημένα φαγητά

Οι Έλληνες μάγειρες «ψηφίζουν» μαντεμένια σκεύη. Όλοι οι λόγοι που τα προτείνουν & τι διαφορετικό προσφέρουν στο φαγητό.
.
lodge
.

Αν μπορούσαμε να τρυπώσουμε για λίγο στην κουζίνα ενός σεφ, τρία πράγματα θα βρίσκαμε σίγουρα: ένα “καλό” μαχαίρι, ένα στιβαρό ξύλο κοπής και ένα παραδοσιακό μαντεμένιο σκεύος, που μέσα του έχουν μαγειρευτεί εκατοντάδες φαγητά. Και έχουν μαγειρευτεί σίγουρα τόσα φαγητά, γιατί τα μαντεμένια σκεύη είναι από τα “μαγειρικά” εργαλεία που οι σεφ δεν αλλάζουν με τίποτα όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσες κουζίνες και αν αλλάξουν. Και ο λόγος είναι απλός: Με τη χρήση τους, προσφέρουν στο φαγητό μια γευστική διάσταση που είναι σπάνια θα βρεθεί σε άλλους τύπους σκευών.

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε σεφ του εξωτερικού. Ουκ ολίγοι Έλληνες μάγειρες “ψηφίζουν” εδώ και χρόνια μαντεμένια σκεύη και τα προτείνουν, γιατί απλώς η νοστιμιά του φαγητού που ψήθηκε μαντέμι “δεν συγκρίνεται με τίποτα”. Και όλοι προτιμούν τα μαντεμένια σκεύη της αμερικανικής εταιρείας LODGE. Γιατί όμως;

Τι ιδιαίτερο λοιπόν προσφέρουν τα μαντεμένια σκεύη της LODGE;

1/ Ομοιόμορφο ψήσιμο που “βγαίνει” στη γεύση

“Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα μέσα σε όλο το σκεύος που καταφέρνει να μελώσει και να νοστιμίσει το φαγητό” Δημήτρης Παπαζυμούρης.

Τα μαντεμένια σκεύη της LODGE κατανέμουν τη θερμοκρασία με τέτοιο τρόπο που δεν το κάνει κανένα άλλο σκεύος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χυτοσίδηρος είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Ως αποτέλεσμα λοιπόν, η θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος είναι σταθερή και δεν έχει απώλειες, με αποτέλεσμα να προσφέρει ένα σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο, που κρατά τους “χυμούς” κάθε φαγητού, ενώ παράλληλα δημιουργεί την τέλεια και θα λέγαμε εθιστική κρούστα, συμβάλλοντας σημαντικά σε ένα πολύ, μα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.

Μέσα σε ένα μαντεμένιο σκεύος LODGE γεύσεις και αρώματα δένουν με ένα μοναδικό, ασύγκριτο τρόπο. Είναι το σκεύος που θα κάνει τα κρέατα να λιώνουν στο στόμα, το κοτόπουλο τραγανό, και ακόμα και το πιο απλό φαγητό όπως τα αυγά μάτια με πατάτες τρομερά νόστιμα.

lodge

Βρες το μαντεμένιο τηγάνι της LODGE εδώ

2/ Είναι επένδυση. Ζει για μια ζωή.

“Ένα μαντεμένιο τηγάνι είναι επένδυση. Με τη σωστή συντήρηση μπορείς να το έχεις κυριολεκτικά για μια ζωή. Είναι λίγο μακάβριο αυτό που θα πω, αλλά ένα τηγάνι θα ζήσει πιο πολύ από σένα” George the Hungry Guy.

Η αντοχή των μαντεμένιων σκευών της LODGE είναι αδιαπραγμάτευτη. Σε αντίθεση με τα κοινά σκεύη που κάθε 4-5 χρόνια χρειάζονται αντικατάσταση, τα μαντεμένια σκεύη ζουν για πάντα και να περάσουν από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, αντί με τα χρόνια να φθίνει η απόδοσή τους, αυτά μαγειρεύουν ακόμα καλύτερα.

Απόδειξη αυτού άλλωστε, είναι ότι σεφ από όλο τον κόσμο τεστάρουν τις αντοχές τους καθημερινά, ετοιμάζοντας άπειρα φαγητά μέσα σε λίγο χρόνο.

lodge

Βρες την μαντεμένια πλάκα ψησίματος της LODGE εδώ

3/ Ένα σκεύος που “μπαίνει” παντού

“Μπαίνει παντού. Δεν χρειάζεται να έχεις 10 σκεύη. Το μαντέμι μπαίνει και στα μάτια της κουζίνας και στον φούρνο και σε ψησταριά και παντού” Αγγελική Τσουκαλά.

Το μαντεμένιο σκεύος είναι πολυσκεύος. Μέσα του μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πάντα και σε οποιαδήποτε εστία. Το ίδιο σκεύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηγάνι, αλλά και ως κατσαρόλα πάνω στην εστία, ως ταψί στο φούρνο, μπορεί να μπει στη ψησταριά ή στη σχάρα, αλλά και απευθείας πάνω στη φωτιά και μέσα στο τζάκι. Με λίγα λόγια, παίρνοντας ένα σκεύος, έχεις πολλά.
Είναι ιδανικό για συνταγές που ξεκινούν στην εστία της κουζίνας και ολοκληρώνονται στο φούρνο, αφού δεν χρειάζεται να λερώσεις και τηγάνι και ταψί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μεταφέρεις το μαντεμένιο σκεύος σου από το “μάτι” στο φούρνο. Και αυτό δεν είναι βολικό μόνο για τους επαγγελματίες μάγειρες.

lodge

Από αφράτα τσουρέκια, κέικ και ψωμί μέχρι μαγειρευτά φαγητά. Όλα μαγειρεύονται τέλεια σε σκεύη LODGE

Οι μάγειρες εν δράσει

Κάνοντας ένα search στα προφίλ στο Tik Tok τους βρήκαμε άπειρα βιντεάκια που μιλούν για αυτά.

Ανάμεσα σε αυτούς που τα προτιμούν είναι ο εξαιρετικός Δημήτρης Παπαζυμούρης, ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια μας φέρνει γεύσεις γαστρονομίας στην καθημερινή μας κουζίνα, μας μεταφέρει τα μαγειρικά του μυστικά και χρήσιμα tips στο πολύ επιτυχημένο blog του Cucina Caruso και μας έχει κάνει να δούμε τη μαγειρική ως απόλαυση.

Βρες το τηγάνι που χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Παπαζυμούρης εδώ

Μαντεμένια σκεύη έχουμε εντοπίσει να χρησιμοποιούνται και από τον μάγειρα Γιώργο Μαυρόπουλο, τον γνωστό και ως George the Hungry Guy, που μας έκανε να αναθεωρήσουμε για τα σπιτικά burger, μαγειρεύοντάς τα με τέτοιο τρόπο που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν τα burgers ενός μαγαζιού και μας δείχνει τρόπος να απογειώσουμε κάθε κρέας, από μια tomahawk μπριζόλα μέχρι ένα κομμάτι κοτόπουλο. Από τότε που δοκιμάσε τα μαντεμένια σκεύη, “κόλλησε”. Πίνει “νερό” στο όνομά τους και δεν υπάρχει φαγητό που να μην το “περάσει πρώτα ένα χέρι” από ένα μαντεμένιο σκεύος. Ως Hungry Guy που σέβεται το όνομά του θέλει το κρέας του να είναι καλοψημένο, με ζωντανούς τους χυμούς του και ταυτόχρονα τέλεια κρούστα. Κανένα άλλο σκεύος δεν μπορεί να το προσφέρει τόσο πετυχημένα αυτό.

@georgethehungryguy Αντικολλητικό Τηγάνι VS Μαντεμένιο Τηγάνι! Εσύ γνώριζες τις διαφορές? 🍳 #georgethehungryguy #fyp #tiktokgreece #foryou #μαγειρική #castiron ♬ πρωτότυπος ήχος - George The Hungry Guy

Τα μαντεμένια σκεύη που προτείνουν οι Έλληνες σεφ θα τα βρεις εδώ

Μια ακόμα σεφ που επιλέγει να μαγειρεύει με μαντεμένια σκεύη είναι η Αγγελική Τσουκαλά, το κορίτσι που τράβηξε την προσοχή μας από το Master Chef του 2017. αυτό που λατρεύουμε στα βίντεό της είναι ότι με ωραία διάθεση μας δείχνει απλές, αλλά πολύ νόστιμες συνταγές, ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, αφού πάντα προτείνει προϊόντα που χρησιμοποιεί η ίδια και πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις.

@angel.tsoukala Επειδή πολλές φορές με ρωτάνε για ποιο λόγο, σε αυτό το βίντεο θα μάθεις τι πρεπει να προσεχεις 💪🏻##tsoukalaxlodgegreece##angelikitsoukala##tsoukalacookingwithlodge##mantemi##review ♬ original sound - Angeliki.tsoukala

Παρόλο που ο καθένας έχει το δικό του μαγειρικό στυλ και οι τρεις συμφωνούν σίγουρα σε ένα πράγμα: στα μαντεμένια σκεύη της LODGE. Πρόκειται για μια αμερικανική εταιρεία που θεωρείται κολοσσός στον τομέα της. Με περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή μαντεμένιων σκευών, ξέρεις εκ των πραγμάτων ότι θα πάρεις κάτι καλό.

Συνεπώς, τα μαντεμένια σκεύη είναι πολύ περισσότερο από απλά εργαλεία στην κουζίνα: είναι μια κληρονομιά, ένας σύνδεσμος με την παράδοση, και παράλληλα, ένας σύμμαχος στην παρασκευή υπέροχων, γευστικών πιάτων. Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς, αυτή η σταθερά αποτελεί μια πηγή έμπνευσης και σιγουριάς για κάθε μάγειρα, είτε είναι επαγγελματίας, είτε ερασιτέχνες.

Όλα τα μαντεμένια σκεύη της LODGE μπορείς να τα βρεις εδώ