Όποιος έχει ταξιδέψει αεροπορικώς τα τελευταία 10 χρόνια θα γνωρίζει πόσο αγχωτικά μπορεί να είναι τα αεροδρόμια, τόσο από την άποψη του χρόνου και της βιασύνης για να φτάσει κανείς έγκαιρα στην πύλη όσο και λόγω του ελέγχου ασφαλείας που πολλές φορές είναι απαιτητικός. Τι σχέση έχει όμως ο φορητός υπολογιστής μας με την ασφάλεια και πρέπει να βγει εκτός των αποσκευών μας;
Η μέρα που άλλαξε για πάντα τα αεροπορικά ταξίδια
Η ασφάλεια των αεροδρομίων άλλαξε δραματικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, μπορούσαμε να περάσουμε από τον έλεγχο ασφαλείας με μια χειραποσκευή γεμάτη με όλα όσα θα χρειαζόμασταν για τις διακοπές μας, ακόμα κι αν αυτό ήταν ένα μαχαίρι. Πράγματι όμως, αυτός ήταν ο τρόπος που οι δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου μετέφεραν τα όπλα τους στο αεροσκάφος.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο τον κόσμο άλλαξαν εν μία νυκτί. Στις ΗΠΑ, οι ιδιωτικοί εργολάβοι ασφαλείας, που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, αντικαταστάθηκαν από ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας. Κατασχέθηκε οτιδήποτε μπορούσε να θεωρηθεί όπλο.
Σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες έπρεπε ξαφνικά να βγάλουν τα παπούτσια, τις ζώνες και τα εξωτερικά τους ρούχα, τα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, τα υγρά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.
Αυτό διήρκεσε αρκετά χρόνια. Τελικά, αναπτύχθηκαν πιο προηγμένες μέθοδοι ελέγχου για τον αποτελεσματικό εντοπισμό ορισμένων απειλών. Έτσι υπάρχουν χώρες που πλέον δε θα μας ζητήσουν να βγάλουμε τα παπούτσια μας.
Γιατί όμως εξακολουθούμε να βγάζουμε το laptop από τις αποσκευές
Οι σαρωτές αεροδρομίων έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο. Το μηχάνημα από το οποίο περνούν οι τσάντες και οι συσκευές μας είναι ένα μηχάνημα ακτίνων Χ.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αφαιρούμε τον φορητό μας υπολογιστή από την τσάντα είναι επειδή η μπαταρία και τα άλλα μηχανικά εξαρτήματα είναι πολύ πυκνά και οι ακτίνες Χ δεν μπορούν να τα διαπεράσουν αποτελεσματικά. Το ίδιο ισχύει και για άλλες συσκευές, όπως τάμπλετ και φωτογραφικές μηχανές.
Με λίγα λόγια, έχοντας αυτά τα αντικείμενα μέσα στις αποσκευές, οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα του ελέγχου για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κίνδυνος.
Ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να κάνει τα επικίνδυνα αντικείμενα μέσα στην τσάντα να μη φαίνονται. Η ξεχωριστή σάρωσή του αποκαλύπτει τα εσωτερικά του στοιχεία στην οθόνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μας ζητηθεί να τον ενεργοποιήσουμε για να αποδείξουμε ότι πρόκειται για έναν πραγματικά λειτουργικό υπολογιστή.
Με τη νεότερη τεχνολογία σάρωσης πολλαπλών όψεων, οι υπάλληλοι ασφαλείας μπορούν να δουν μια αποσκευή από πολλαπλές γωνίες για να διακρίνουν αν κάτι καλύπτεται ή αν έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε να μοιάζει με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να αναμείξουν μέρη όπλων με άλλα εξαρτήματα σε μια προσπάθεια να περάσουν τον έλεγχο των αποσκευών.
Τεχνητή νοημοσύνη στο αεροδρόμιο
Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να είναι παντού γύρω μας τελευταία, και τα αεροδρόμιά μας δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι εξελίξεις στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μεταμορφώσουν το μέλλον της ασφάλειας των αεροδρομίων.
Προς το παρόν, απαιτείται ανθρώπινη αξιολόγηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Ωστόσο, τι θα γινόταν αν μια προηγμένη συσκευή τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευόταν να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων εικόνων; Θα γλιτώναμε πολύτιμο χρόνο.
Ορισμένα αεροδρόμια χρησιμοποιούν ήδη προηγμένους σαρωτές CT με πολλαπλούς ανιχνευτές ή υπολογιστική τομογραφία για την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων υψηλής ευκρίνειας. Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό απειλών με πολύ ταχύτερο ρυθμό.
Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να φροντίζουμε να ξεκινάμε από το σπίτι μας κάποιες ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης μας ελπίζοντας ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
(Πηγή: CNN).