Γιατί πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση της πατάτας - Αλλά όχι τόσο της γλυκοπατάτας

Η ειδοποιός διαφορά.
Potatoes, oil and other ingredients, selective focus.
fabiomax via Getty Images
Potatoes, oil and other ingredients, selective focus.

Θυμάστε εκείνο το παιδί από το σχολείο του οποίου ο λόγος ύπαρξής του ήταν να γνωστοποιήσει ότι οι ντομάτες είναι φρούτο;

Λοιπόν, φοβάμαι ότι ήμουν κάπως έτσι όταν πληροφορήθηκα ότι οι πατάτες είναι λαχανικά.

Όταν εκείνοι που ξέρουν αναφέρονται στη σημασία του να λαμβάνουμε πέντε μήλα (εν γένει υγιεινές τροφές) την ημέρα, θα έλεγα, λοιπόν, ότι αυτό συμπεριλαμβάνει και τις αγαπημένες μου πατάτες – και όταν μου είπαν ότι αυτό δεν συμβαίνει σκέφτηκα ότι ήταν τόσο άδικο...

Πρόκειται να είμαι ειλικρινής: Εγώ το πράττω.

Αλλά είναι σωστό;

Δυστυχώς όχι.

Ας δούμε τι λέει το NHS ― Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (τόσο σημαντικό Ιδρυμα που κομίζει, όμως, μερικές φορές φρικτά νέα).

Στη σελίδα τους αναφέρεται ότι αν και, ναι, οι βολβοί τεχνικώς είναι λαχανικά, οι διαιτολόγοι τα βλέπουν λίγο διαφορετικά από το, ας πούμε, λάχανο.

«Οι πατάτες δεν υπολογίζονται στις τροφές που μπορεί να τρώμε και πέντε φορές την ημέρα», αναφέρει ο ιστότοπός τους.

Αυτό ισχύει και για το αλεύρι από την Κασάβα και την μπανάνα Αντιλλών.

Κι αυτό συμβαίνει επειδή, όπως λένε, τα τρόφιμα «ταξινομούνται διατροφικά ως αμυλούχα τρόφιμα, επειδή όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός γεύματος χρησιμοποιούνται συνήθως στη θέση άλλων πηγών αμύλου, όπως ψωμί, ρύζι ή ζυμαρικά».

Αλλά προσθέτουν ότι οι γλυκοπατάτες, το παστινάκι, το λαχανικό γουλί και τα σέσκουλα υπολογίζονται (στις τροφές που μπορεί να τρώμε και πέντε φορές την ημέρα) γιατί συνήθως τρώγονται παράλληλα με το αμυλούχο μέρος του δείπνου μας.

Άλλες τροφές που υπολογίζονται στα πέντε μας την ημέρα περιλαμβάνουν:

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες

Φρούτα και λαχανικά μαγειρεμένα σε πιάτα όπως σούπες, μαγειρευτά ή ζυμαρικά

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων αποξηραμένων φρούτων, όπως σταφίδες, χουρμάδες, σουλτανίνες και σύκα, που μετράει ως ένα από τα 5 μας την ημέρα, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται την ώρα των γευμάτων, όχι ως σνακ μεταξύ των γευμάτων, για να μειωθεί ο αντίκτυπος στα δόντια.

Φρούτα και λαχανικά σε βολικά τρόφιμα, όπως έτοιμα γεύματα και σάλτσες ζυμαρικών, σούπες και πουτίγκες που αγοράζονται από κατάστημα.

Αρα, λοιπόν, οι πατάτες δεν είναι καλές για εμάς;

Όχι εντελώς. Το NHS αναφέρει ότι «οι πατάτες είναι μια αμυλούχα τροφή και μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, φυτικών ινών, βιταμινών Β και καλίου», προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν επίσης μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C από τα τρόφιμα αυτά.

Φυσικά, το τηγάνισμα πατάτας ή η προσθήκη πολύ αλατιού και βουτύρου σε αυτές θα τις κάνει λιγότερο υγιεινές.

Αλλά οι πατάτες έχουν πολύ υψηλή τιμή σε κάτι που ονομάζεται δείκτης κορεσμού, που μας «λέει» πόσο χορτάτοι ή όχι νιώθουμε...

Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες...

Ως εκ τούτου, μπορούμε να διατηρήσουμε τους αγαπημένους μας υδατάνθρακες - αρκεί να τους σερβίρουμε με μερικά λαχανικά, κατά προτίμηση λιγότερο επεξεργασμένα.