Γιατί σκοτώνουν τις φάλαινες οι Ιάπωνες

Σε μια εποχή που το κρέας τους δεν ξετρελαίνει πια τους Ασιάτες.
Sergio Lacueva via Getty Images

Για τους κυνηγούς φαλαινών, η άρση της απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας μετά από 30 χρόνια, ήταν μια μεγάλη νίκη. Λίγες ώρες μετά τη νόμιμη επανεμφάνισή τους στη θάλασσα, οι βάρκες τους γύρισαν πίσω με δυο τεράστιες φάλαινες.Ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ένωσης Φαλαινοθηρίας, Yoshifumi Kai, δήλωσε χαρούμενος, επειδή η «ψαριά» τους ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Το 1986, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) ανακοίνωσε παγκόσμιο μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία. Στα τέλη του 2018, ωστόσο, η Ιαπωνία αποφάσισε να αποσυρθεί από την IWC, μια κίνηση που χαιρέτισε η βιομηχανία φαλαινών της, αλλά καταδικάστηκε από αγωνιστές για τα δικαιώματα των ζώων και ακτιβιστές, επειδή το είδος βρίσκεται υπό απειλή.

Αλλά με τους Ιάπωνες να μην είναι πια και πολύ λάτρεις του κρέατος φαλαινών, γιατί είναι τόσο αποφασισμένη η χώρα να επιστρέψει στο βάρβαρο κυνήγι φαλαινών;

KYODO Kyodo / Reuters

Τι λένε οι ειδικοί

Οι αδελφοί Maeda, που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, εδώ και δεκαετίες εξερευνούν τις φάλαινες.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούν ταξίδια εντοπισμού φαλαινών στα δροσερά νερά της θάλασσας του Okhotsk για ερευνητικούς σκοπούς. Ωστόσο, παλαιότερα, τις κυνηγούσαν κιόλας.

Ο Mitsuhiko Maeda, 73 ετών, και ο μικρότερος αδελφός του, Saburo, ηλικίας 71 ετών, σκότωναν περίπου 40 φάλαινες το χρόνο.

Το μορατόριουμ του 1986 σταμάτησε τη δραστηριότητά τους, ωστόσο πολλοί κυνηγοί συνέχισαν παράνομα με την δικαιολογία της «έρευνας». Από το 1986 η Ιαπωνία έχει σκοτώσει περισσότερες από 14.000 φάλαινες.

Όταν ρωτήθηκε για την επανεκκίνηση της εμπορικής φαλαινοθηρίας, κανένας από τους δύο δεν έφερε αντίρρηση

«Φυσικά, θα πρέπει να ξαναρχίσει», είπε ο γέροντας Maeda. «Η Ιαπωνία έχει μια γαστρονιμική κουλτούρα συνυφασμένη με τις φάλαινες» εξηγεί.

Η Ιαπωνία σκότωσε 596 φάλαινες στη θηρευτική περίοδο 2017 και 2018, σύμφωνα με την IWC. Οι περισσότερες καμακώθηκαν στην Ανταρκτική. Με την άρση της απαγόρευσης, ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά. Φυσικά, δεν πρόκειται να κυνηγούν στα διεθνή ύδατα, αλλά θα βρίσκεται σε ζώνη οικονομικού αποκλεισμού, η οποία εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από την ιαπωνική ακτή. Από σήμερα μέχρι το τέλος του έτους (μέσα σε ένα εξάμηνο), εκτιμάται ότι θα σκοτωθούν 227 φάλαινες.

duncan1890 via Getty Images



Η ανάσταση της βιομηχανίας

Ο βασικός λόγος άρσης της απαγόρευσης είναι ο αργός θάνατος της βιομηχανίας των φαλαινών, βασική πηγή εισοδήματος για τους Ιάπωνες πολίτες πολλές δεκαετίες. Μετά τις καταστροφές του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, το κρέας φάλαινας έγινε ζωτική πηγή πρωτεϊνών στην χώρα. Το 1964, οι Ιάπωνες κατανάλωναν 154.000 τόνους κρέατος φαλαινών, σύμφωνα με κυβερνητικές έρευνες. Ακόμη, η τηγανητή φάλαινα αποτελεί ένα καθημερινό πιάτο που σερβίρεται για μεσημεριανό γεύμα ακόμα και στους μαθητές στο σχολείο. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι το 2017, οι Ιάπωνες έτρωγαν μόνο 3.000 τόνους κρέατος φαλαινών. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου δύο μπουκιές κρέατος φαλαινών το χρόνο.

Η βιομηχανία παραμένει ζωντανή μόνο από κρατικές επιδοτήσεις. Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας έχει διαθέσει το ποσό των 463 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της φαλαινοθηρίας για το 2019. Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, έπρεπε να αλλάξει. Και άλλαξε.

Οι ακτιβιστές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία θα αλλάξει και πάλι πολύ γρήγορα.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή