Tα τελεσίγραφα στις σχέσεις συνήθως δεν έχουν και πολύ καλά αποτελέσματα. Πολλές φορές εκλαμβάνονται ως απειλή για την επίτευξη ενός σκοπού. Όταν κάποιος απαιτεί από τον σύντροφό του να κάνει κάτι μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αλλιώς θα τελειώσει η σχέση τους. Τα συναισθήματα που γεννιούνται σ’ αυτές τις καταστάσεις είναι συνήθως ο θυμός, η λύπη κι η αμηχανία.
Άνθρωποι που αισθάνονται αδυναμία να αλλάξουν είναι συνήθως αυτοί που δίνουν τελεσίγραφα στον σύντροφό τους. Τα τελεσίγραφα μπορεί να είναι διαφόρων ειδών, από τα πιο απλά «σου δίνω ένα μήνα περιθώριο για να σκεφτείς τι σημαίνω για σένα», «αν δεν ξεκαθαρίσεις τα συναισθήματά σου για μένα και δεν επισημοποιήσουμε τη σχέση μας, χωρίζουμε» μέχρι και πιο επεμβατικά όπως «αν δεν ξεκόψεις από τον φίλο σου, εγώ θα φύγω».
Όταν κάποιος απειλείται στη σχέση του και νιώθει ότι πιέζεται να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς του απέναντι στο ταίρι του. Η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη που χτίζονται με κόπο σε κάθε σχέση αρχίζουν να κλονίζονται και μερικές φορές η επιλογή μετά απ’ αυτό είναι μονόδρομος. Ένα τελεσίγραφο μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί προσβλητικό ως προς το άτομο που το λαμβάνει.
Σε περιπτώσεις που ο σύντροφός σου αντιμετωπίζει θέματα τζόγου, ναρκωτικών ή αλκοολισμού τότε ένα τελεσίγραφο από μεριάς σου ίσως να είναι απαραίτητο για να διασφαλίσεις την δική σου υγεία και ευημερία. Συμπεριφορές που κρίνονται επικίνδυνες ή δυνητικά επιβλαβείς καλύτερα να τις αντιμετωπίσεις όσο νωρίτερα γίνεται, καθώς με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα μόνο θα χειροτερεύουν.
Αν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου ξεπερνάει τα όρια και δεν σέβεται τις επιθυμίες σου, τότε ένα τελεσίγραφο μπορεί να σε βοηθήσει. Αυτό όμως είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει με διακριτικότητα και μόνο αν έχεις εξαντλήσει κάθε άλλη λύση.
Η καλή και ανοιχτή επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης καθώς και να το θέτεις ξεκάθαρα τα όρια σου. Πρώτα θα πρέπει να έχεις προσπαθήσει ειλικρινά να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου, να του εξηγήσεις τις ανησυχίες σου πριν του δώσεις τελεσίγραφο. Μπορείς να συμβουλευτείς κι έναν σύμβουλο σχέσεων ως μία εναλλακτική για να δώσεις χρόνο τόσο στον εαυτό σου όσο και στον άλλον να κατανοήσει το πρόβλημα και να προσπαθήσει να το διορθώσει.
Αν δεν είσαι σίγουρη ότι μπορείς να τηρήσεις το τελεσίγραφο που θέτεις και να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες του, καλύτερα να το ξανασκεφτείς πριν το πεις στον σύντροφό σου! Γιατί μπορεί το τέλος στη σχέση σου να έρθει πριν να το περιμένεις!
Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr