Οι περισσότεροι αμερικανοί μαγειρεύουν στο σπίτι κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά η κόπωση του μαγειρέματος μπορεί να αρχίζει σχεδόν όταν κλείσει ένας χρόνος στην κρίση. Η αγορά κομμένων από πριν (και συσκευασμένων) φρούτων και λαχανικών είναι ένας τρόπος για να προσφέρουμε περισσότερη ευκολία στην κουζίνα την ώρα του μαγειρέματος - ακόμη και αν κοστίζει έως και τρεις φορές παραπάνω από το ότι θα κοστίσει ολόκληρο το προϊόν. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε προτού τα αγοράσουμε.
«Τα φρούτα που είναι κομμένα από πριν έχουν κάποια σημαντικά μειονεκτήματα», σημείωσε ο Μαξ Λουγκαβέρε, δημοσιογράφος που ασχολείται με θέματα υγείας και επιστήμης και συγγραφέας του «Genius Foods», σε μια δημοσίευση στο Instagram πριν από μερικούς μήνες. Η αγορά ολόκληρων προϊόντων συνήθως φέρνει μεγαλύτερα οφέλη, είπε.
«Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τους περισσότερους ανθρώπους να αγοράζουν ολόκληρα φρούτα από οικονομικής άποψης. Θα είναι λιγότερο ακριβό», δηλώνει ο ίδιος στην HuffPost. «Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, φρούτα που προστατεύονται από φλοιό ή φλούδα, θα έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης με άλλα παθογόνα που μεταδίδονται από τα τρόφιμα, όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Νομίζω ότι ολόκληρα τα φρούτα είναι διατροφικά η καλύτερη επιλογή. Θα είναι επίσης πιο φρέσκα», αναφέρει.
Το να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά κομμένα είναι σίγουρα μια επιλογή εξοικονόμησης χρόνου, παραδέχεται ο ίδιος. Και για ορισμένα άτομα, μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος που θα τρώνε ρεαλιστικά φρούτα και λαχανικά - ειδικά επειδή είναι κάτι πιο προσιτό για ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρίες, που μπορεί να έχουν πρόβλημα να κόβουν ή να ξεφλουδίζουν. Για αυτούς τους λόγους, κανείς δεν μας προτείνει να σταματήσουμε εντελώς να αγοράζουμε προϊόντα precut.
Όμως, υπάρχουν σίγουρα μειονεκτήματα, οπότε η HuffPost ζήτησε από τους ειδικούς για την ασφάλεια των τροφίμων να αποσαφηνίσουν ορισμένα ζητήματα.
Τα κομμένα φρούτα και λαχανικά είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση
Περίπου οι μισές από όλες τις τροφικές ασθένειες στις ΗΠΑ προέρχονται από φρέσκα προϊόντα μολυσμένα με σαλμονέλα, E. coli ή λιστέρια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όταν με τα φρούτα και τα λαχανικά ερχόμαστε σε επαφή περισσότερο, όπως γίνεται με το κόψιμο και το ξεφλούδισμα, ο κίνδυνος αυξάνεται, δηλώνει ο Μπομπ Μπράκετ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία των Τροφίμων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις.
«Με κομμένα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχουμε μόνο ένα κομμάτι που έχει, ας πούμε, σαλμονέλα ή λιστέρια», εξηγεί ο Μπράκετ. «Όμως, όταν το κόβουμε κι αρχίζουμε να το αναμιγνύουμε μπορεί να μολύνει ολόκληρο το περιεχόμενο του μπολ. Και, απλώς εγγενώς προσθέτει μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε φορά που ανθρώπινα όντα χειρίζονται το φαγητό»
Το μαγείρεμα θα μπορούσε να σκοτώσει μερικά από τα βακτήρια, αλλά πολλά προϊόντα καταναλώνονται ωμά, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Οποιοδήποτε συσκευασμένο precut προϊόν (φρούτο ή λαχανικό) πρέπει επίσης να ψύχεται ή να περιβάλλεται από πάγο, τόσο στην κουζίνα μας όσο και στο μανάβικο. Να μην το αγοράσουμε αν δεν είναι (έτσι διατηρημένο), λέει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν μέσω οξείδωσης
Το κόψιμο ή το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών εκθέτει το εσωτερικό τους στο φως και στον αέρα. Αυτό προκαλεί οξείδωση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την υφή, το χρώμα ή τη γεύση. Μπορεί να αρχίσουν να χάνουν θρεπτικά συστατικά εάν παραμένουν αφάγωτα και για λίγο ακόμα (μετά το κόψιμο).
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β, και ορισμένα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην οξείδωση, λέει ο Λουγκαβέρε. «Μπορούμε να το δούμε όταν ανοίγουμε ένα αβοκάντο κι η σάρκα γίνεται καφέ, ή (να συμβαίνει) το ίδιο πράγμα με ένα μήλο», εξήγησε.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι θρεπτικά. Θα πάρουμε ακόμα (κι αν είναι κομμένα από πριν) την περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες και μερικές βιταμίνες. Απλά καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα φάμε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά.
Τα προϊόντα που έχουν κοπεί από πριν έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής
Δεδομένου ότι τα κομμένα από πριν φρούτα και λαχανικά είναι ευάλωτα στην οξείδωση, (λογικό είναι ότι) δεν θα διαρκέσουν όσο εκείνα που προστατεύονται από φλοιό ή δέρμα. Επομένως, η προσοχή στις ημερομηνίες πώλησης, χρήσης ή λήξης είναι κρίσιμη. Ας αναζητήσουμε προϊόντα με την πιο πρόσφατη ημερομηνία, καθώς προετοιμάστηκαν πιο πρόσφατα, λέει ο Μπράκετ.
Οταν φτάσουμε στο σπίτι, ας ψύξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως στους 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα. «Ας καταναλώσουμε πρώτα το παλαιότερο και στην συνέχεια αυτό που αγοράστηκε πιο πρόσφατα», λέει ο Μπράκετ.
Τα κομμένα από πριν φρούτα και λαχανικά είναι πιο ακριβά και συνοδεύονται από πολλά πλαστικά
Τα φρεσκοκομμένα φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι ακριβότερα από ό, τι τα αντίστοιχα.
Τα προϊόντα συσκευάζονται επίσης συχνά σε πλαστικό, το οποίο δημιουργεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Και, μερικές από τις χημικές ουσίες στο πλαστικό θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο φαγητό και να είναι τοξικές.
«Για την αξία... (και) για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε πλαστικό μίας χρήσης, νομίζω ότι η αγορά ολόκληρων φρούτων θα είναι η καλύτερη επιλογή», καταλήγει ο Λουγκαβέρε.
Όμως, τα κομμένα από πριν διατροφικά προϊόντα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Τα κομμένα λαχανικά και τα φρούτα εξοικονομούν χρόνο και μας γλυτώνουν από την ταλαιπωρία που πρέπει να κόψουμε και να ξεφλουδίσουμε.
«Νομίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω των κομμένων (από πριν) προϊόντων, τρώνε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και αυτό είναι καλό από θρεπτική άποψη», λέει ο Μπράκετ. «Αν πρέπει να τα κόψουν μόνοι τους, είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα μπουν στον κόπο, οπότε είναι καλός τρόπος να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή».
Ωστόσο, εάν εξακολουθούμε να σκοπεύουμε να αγοράσουμε κομμένα από πριν φρούτα και λαχανικά, ο Μπράκετ τονίζει ότι η αποθήκευση και ο σωστός τους είναι ζωτικής σημασίας και να τα αγοράζουμε μόνο από αξιόπιστα παντοπωλεία όπου ψωνίζουμε τακτικά.