Σας έχει τύχει ποτέ να είστε στα μαγαζιά και ξαφνικά να πέφτει το μάτι σας σε ένα κασκόλ, ένα πουλόβερ ή μία ζακέτα, να την πιάνετε και να εντυπωσιάζεστε από την απαλότητά του, την μοναδική αίσθηση που αφήνει στην αφή; Σκηνή δεύτερη: το αφήνετε πίσω στη θέση του με το δείτε το ταμπελάκι με την τιμή. Ναι, φυσικά και είναι από κασμίρι. Γι΄αυτό είναι τόσο μαλακό, γι΄αυτό είναι και τόσο ακριβό.
Γιατί όμως όλα τα κασμιρένια ρούχα και αξεσουάρ είναι τόσο ακριβά;
Κατ′ αρχάς το μαλλί κασμίρ προέρχεται από κατσίκες. Συγκεκριμένες κατσίκες, ράτσας κασμίρ (cashmere). Άρα το κασμίρ δεν έχει καμία σχέση με το μαλλί. Ενώ το μάλλινο ύφασμα προέρχεται από πρόβατα, το κασμίρ προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος αιγών. Όταν ένα πρόβατο προσφέρει 3 κιλά μαλλιού το χρόνο, μία κατσίκα καμσίρ προσφέρει το ίδιο διάστημα μόλις 200 γρ. από το δικό της μαλλί.
Και οι κατσίκες κασμίρ έχουν εκπληκτικά μαλακό τρίχωμα, αλλά για το ύφασμα κασμίρ δεν χρησιμοποιείται όλο το τρίχωμα του ζώου, αλλά μόνο το μέσα μέρος, που είναι και το πιο μαλακό.
Οι κατσίκες κασμίρ βρίσκονται συνήθως στα Ιμαλάια, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -30 βαθμούς Κελσίου και η γούνα τους είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να αντέχει το ανυπόφορο κρύο.
Και για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, να αναφέρουμε ότι χρειάζεται μαλλί από 6-8 κατσίκες κασμίρ για να φτιαχτεί ένα πουλόβερ. Οπότε έχει μεγάλο κόστος η συντήρηση ενός κοπαδιού κασμίρ από όπου δεν παράγεται μεγάλη ποσότητα κασμίρ. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα της σπανιότητας. Επειδή υπάρχει περιορισμένη ποσότητα κασμίρ,το τελικό προϊόν είναι πολύ ακριβό.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κατασκευαστών Κασμίρ, Καρλ Σπιλχάους περιγράφει στη HuffPost πώς λειτουργεί η αγορά του κασμίρ: «Υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα που παράγεται στον κόσμο. Όπως τα διαμάντια ή ο χρυσός, είναι σπάνιο, γι ’αυτό και τιμολογείται ανάλογα».
Η εταιρία Johnston of Elgin εμπορεύεται υφάσματα κασμίρ από το 1851. Ο πρόεδρος της εταιρίας, Σάιμον Κότον λέει στο Business Insider: «Χρησιμοποιούμε το κασμίρ από 1,2 εκατομμύρια κατσίκες και αυτές οι κατσίκες βρίσκονται στη Μογγολία, την Κίνα και το Αφγανιστάν. Μπορούμε να συλλέξουμε το εσωτερικό μέρος του τριχώματός τους, μόνο μία φορά το χρόνο και αυτό γίνεται χτενίζοντας τις κατσίκες. Έπειτα, το μαλλί που έχουμε συλλέξει περνάει από μία ειδική διαδικασία από όπου αφαιρούνται οι λιπαρές ουσίες και τυχόν άλλες τρίχες από το τρίχωμα, οπότε η τελική ποσότητα είναι ακόμα πιο μικρή».
Γιατί υπάρχουν όμως διαφορετικές τιμές για ένα πουλόβερ ή μία ζακέτα κασμίρ; Αυτό είναι να κάνει με την ποιότητα. Όσο πιο λεπτό είναι το κασμίρ, τόσο πιο πολυτελές θεωρείται και άρα πιο ακριβό. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει κασμίρ χαμηλότερης ποιότητας λόγω επεξεργασιών που έχει υποστεί ή λόγω του τρόπου ύφανσης.
Με πληροφορίες από HuffPost, BusinessInsider