Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επαναπροωθήσεις, παράνομες κρατήσεις και βία κατά των μεταναστών στη Λέσβο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η κατάσταση για τους αιτούντες άσυλο στο νησί του ανατολικού Αιγαίου "επιδεινώνεται συνεχώς".
via Associated Press

H γνωστή ανθρωπιστική οργάνωση, «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατηγόρησε την Πέμπτη τις ελληνικές αρχές για τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στο νησί της Λέσβου, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς για παράνομες απελάσεις πίσω στην Τουρκία και υποστηρίζοντας ότι οι αρχές χρησιμοποιούν την πείνα ως όπλο κατά ορισμένων μεταναστών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, γνωστοί με το γαλλικό ακρωνύμιο MSF, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η κατάσταση για τους αιτούντες άσυλο στο νησί του ανατολικού Αιγαίου ”επιδεινώνεται συνεχώς”.

″Πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν εκτεθεί στη βία και έχουν καταγγείλει απαγωγές από άγνωστους μασκοφόρους, απωθήσεις που τους ανάγκασαν να φύγουν από την Ελλάδα, αυθαίρετες συλλήψεις και στέρηση τροφής και στέγης”, ανέφεραν.

Η ελληνική κυβέρνηση διέταξε έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι μια ομάδα μεταναστών απελάθηκε παράνομα από τη Λέσβο πίσω στην Τουρκία. Δημοσίευμα των New York Times της περασμένης εβδομάδας υποστήριξε ότι οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που τους άφησε σε μια σχεδία στη θάλασσα για να τους παραλάβει η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία τους επέστρεψε στην Τουρκία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο φόβος των επαναπροωθήσεων εμπόδιζε πολλούς νεοαφιχθέντες μετανάστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας τους, ενώ άλλοι που δεν μπορούσαν να βρεθούν μπορεί να έχουν απελαθεί κρυφά.

″Όταν ειδοποιούμαστε για νεοαφιχθέντες που χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, περνάμε ώρες - μερικές φορές μέρες - ψάχνοντάς τους, καθώς συχνά κρύβονται σε δάση”, δήλωσε ο Νιχάλ Οσμάν, συντονιστής των ΓΧΣ στη Λέσβο. Ο Oσμάν πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο του 2022, οι ΓΧΣ δεν μπόρεσαν να βρουν 940 ανθρώπους στις αναφερόμενες τοποθεσίες τους.

Η ομάδα υποστήριξε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές σταμάτησαν να δίνουν φαγητό στις 17 Μαΐου σε ανθρώπους που είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταγραφής σε κέντρο της Λέσβου για τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να παραμείνουν μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

″Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το φαγητό ως μοχλό πίεσης για να αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις”, δήλωσε ο Oσμάν. Περιέγραψε επίσης ως ”φρικτές” τις συνθήκες σε ένα άλλο κέντρο όπου στέλνονται για μέρες νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι είναι υπερπλήρες και πολύ απομακρυσμένο.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την ελληνική κυβέρνηση.

Δημοφιλή