
Παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ροφήματα με αρωματισμένο και χρωματισμένο πάγο (frozen) που περιέχουν γλυκερίνη, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να ασθενήσουν.
Την σύσταση αυτή κάνουν ερευνητές το University College του Δουβλίνου τονίζοντας πως τα δήλωσαν ότι τα παγωμένα ποτά με έντονα χρώματα-σχεδιασμένα για να ελκύουν τα παιδιά- μπορούν να προκαλέσουν «σύνδρομο δηλητηρίασης από γλυκερίνη», το οποίο οδηγεί σε απώλεια συνείδησης και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Άλλα πιθανά συμπτώματα του «συνδρόμου δηλητηρίασης από γλυκερίνη» μπορεί να περιλαμβάνουν γαλακτική οξέωση - η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει πολύ γαλακτικό οξύ - και υποκαλιαιμία δηλ.χαμηλό κάλιο.
Η γλυκερίνη (ή αλλιώς γλυκερίνη) είναι ένα φυσικό υποκατάστατο αλκοόλ και ζάχαρης που βοηθά τα ροφήματα αυτά να διατηρήσουν την υφή τους, να παραμείνουν δηλαδή πιο στερεά και να μην λιώσουν.
Αν και η γλυκερίνη έχει «παρουσία» και σε άλλα τρόφιμα, προστίθεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι στα παγωμένα ποτά.
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) στην Μεγάλη Βρετανία, μέχρι σήμερα συμβουλεύει -σύμφωνα με το SKYnews- τα παιδιά κάτω των 4 ετών να μην καταναλώνουν τέτοια ροφήματα ενώ για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών συνιστά να μην καταναλώνουν περισσότερο από ένα τέτοιο ρόφημα την ημέρα.
Τώρα όμως οι ερευνητές καλούν σε πλήρη αποχή έως ως και την ηλικία των 8 ετών.
«Οι κλινικοί γιατροί και οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το φαινόμενο και οι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να μεταφέρουν σαφή μηνύματα σχετικά με το γεγονός ότι τα μικρότερα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των οκτώ ετών, πρέπει να αποφεύγουν τα παγωμένα ποτά που περιέχουν γλυκερίνη», αναφέρει η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Disease in Childhood.
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι «δεν υπάρχουν διατροφικά οφέλη για την υγεία από αυτά» και «δεν συνιστώνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής».
Σοβαρά συμπτώματα και νοσηλείες
Η μελέτη εξέτασε τις ιατρικές σημειώσεις για 21 παιδιών ηλικίας μεταξύ δύο και επτά ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία που αρρώστησαν μετά την κατανάλωση τέτοιων ποτών μεταξύ 2009-2024.
Όλα διακομίστηκαν και έλαβαν θεραπεία στο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών με 14 από αυτά να αδιαθετούν μέσα σε μια ώρα αφότου ήπιαν ένα τέτοιο ρόφημα.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, όπως αναφέρει το BBC, τα περισσότερα παιδιά έχασαν τις αισθήσεις τους και παρουσίασαν σημάδια χαμηλού σακχάρου και υψηλής οξύτητας στο αίμα, για κάποια κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία και ένα έπαθε επιληπτική κρίση.
Τελικά, όλα τα παιδιά ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο με συμβουλές για αποφυγή των συγκεκριμένων ροφημάτων.
Το μόνο παιδί που δεν ακολούθησε τη συμβουλή των γιατρών, για άλλη μια φορά εμφάνισε συμπτώματα μια ώρα αφότου ήπιε ένα τέτοιο ποτό σε ηλικία επτά ετών.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Ellen Crushell, προειδοποίησε ότι οι 21 περιπτώσεις που εξετάστηκαν στη μελέτη θα μπορούσαν να είναι η «κορυφή του παγόβουνου», αν και τόνισε ότι χιλιάδες παιδιά καταναλώνουν τέτοια σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα χωρίς να υποφέρουν από αρνητικές επιπτώσεις.
Μπορεί όμως να υπάρχουν απλά ηπιότερες «αντιδράσεις» του οργανισμού που να μην απαιτούν διακομιδή σε νοσοκομείο. Αλλά και πάλι μεταξύ αυτών μπορεί να είναι δυσάρεστα συμπτώματα όπως «ναυτία και έμετος».
Οι παιδίατροι που διεξήγαγαν την μελέτη αναφέρουν επίσης πως είναι δύσκολο για τους γονείς να καταλάβουν πόση γλυκερίνη περιέχεται στα ροφήματα με πάγο. Οι συστάσεις που βασίζονται στο βάρος του παιδιού είναι δύσκολο να ερμηνευτούν από τους γονείς, λένε, και το πόσο γρήγορα πίνεται ένα ποτό και εάν λαμβάνεται με ένα γεύμα ή μετά την άσκηση μπορεί επίσης να είναι παράγοντες στις παρενέργειες που παρουσιάζονται. «Η εκτίμηση μιας ασφαλούς δόσης δεν είναι επομένως εύκολη».