Γίνονται ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη;

Ας ψηφίσουμε πρωτίστως ευρωπαϊκά και όχι εθνικά.
Bet_Noire via Getty Images

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι οθόνες των απανταχού ελλήνων κατακλύζονται από εκατοντάδες διαφημιστικές προωθήσεις υποψηφιοτήτων είτε σε επίπεδο ευρωεκλογών είτε σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό που θα παρατηρήσει εύκολα και ο πιο αδαής είναι ότι όσον αφορά τις ευρωεκλογές οι υποψηφιότητες και οι θέσεις των περισσοτέρων κομμάτων είναι από ατελείς έως ανύπαρκτες.

Όταν σε όλη την Ευρώπη συζητούν και ανησυχούν για το μέλλον της, όταν σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι υποψήφιοι εκφράζουν απόψεις πάνω σε ζητήματα όπως το προσφυγικό , ο ευρωστρατός , τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη κ.α. στην Ελλάδα αναλώνονται σε ζητήματα εσωτερικής κατανάλωσης τα οποία είναι αποτέλεσμα του κλίματος τεχνητής πόλωσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Έτσι παρατηρούμε banners υποψηφιοτήτων με τον ήλιο της Βεργίνας και μηνύματα όπως ″Ψηφίστε για τη Μακεδονία μας″ , υποψηφίους που πριν από λίγα χρόνια αναπαρήγαγαν το ανούσιο κλισέ περί ξένων και βελανιδιών, απογόνους προσωπικοτήτων που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα ιδιαίτερο στον επαγγελματικό τους βίο και επωνύμους, από αθλητές ως ηθοποιούς , χωρίς υπόβαθρο ικανοτήτων εκπροσώπησης.

Αυτή η λανθασμένη τακτική στην κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων πηγάζει από τη δεδομένη και βαθιά εδραιωμένη αντίληψη της χαλαρής ψήφου. Στην Ελλάδα η θέση του ευρωβουλευτή θεωρείται περισσότερο τιμητική έως και διακοσμητική παρά ουσιαστική και γι’αυτό το λόγο τα κόμματα επικεντρώνονται σε υποψηφιότητες με λάμψη και όνομα παρά ουσία ,αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ένας ευρωβουλευτής δεν είναι αντιπρόσωπος μόνο των κατοίκων της χώρας του ή ακόμα χειρότερα του κομματικού του ακροατηρίου αλλά μιας ολόκληρης ομάδας 28 κρατών μελών. Μπορεί να δράσει και να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που καθορίζουν την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών από την Λισσαβόνα μέχρι την Αθήνα και από το Άμστερνταμ μέχρι τη Βαλέτα και αυτό πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό στην Ελλάδα.

Στη σημερινή σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου η Ελλάδα κατατάσσεται 25η ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη ως προς τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών της σε ψηφοφορίες ενώ είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι 18 από τους 21 εν ενεργεία έλληνες ευρωβουλευτές έχουν συντάξει καμία ή μόνο μία έκθεση , γεγονός που καταδεικνύει την παροιμιώδη απάθεια τους αλλά και την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους ψηφοφόρους που αντιπροσωπεύουν εκεί. Αυτή η απουσία έχει πολλαπλές αρνητικές προεκτάσεις για την Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται αυτοβούλως παραμερισμένη και περιθωριοποιημένη από τα κέντρα αποφάσεων και δεν εκφράζει τη γνώμη της πάνω σε ζητήματα που έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτών των ευρωεκλογών είναι αναμφίβολα το Ποτάμι.Είναι το μοναδικό κόμμα που επιμένει ευρωπαϊκά στις θέσεις του και εκφράζεται σε ζητήματα όπως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός,τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. τα οποία είναι ουσιαστικά για το μέλλον. Απαλλαγμένο πλέον από επαγγελματίες πολιτικούς κατάφερε να τοποθετήσει 30 υποψηφίους που μιλούν καθημερινά για την Ευρώπη και αγωνιούν για το μέλλον της ενώ αφήνουν κατά μέρος τα εσωτερικά θέματα που τόσο έχουν δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου.

Οι υποψήφιοι του Ποταμιού είναι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει στην Ευρώπη, νιώθουν ευρωπαίοι και θέλουν να δώσουν τη μάχη τους στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου η οποία τις τελευταίες ημέρες κοινοποιεί στα social media , βίντεο στα οποία εξηγεί τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και τη σημασία του ως θεσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η διαφημίση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παρηκμασμένη και παρωχημένη αντίληψη των περισσοτέρων υποψηφίων. Είναι μια διαφήμιση που αντανακλά την ουσία και δείχνει στους ψηφοφόρους ότι ελπίζει σε μια λογική ψήφο που θα οδηγήσει και σε μια αξιοπρεπή και ορθολογική εκπροσώπηση.

Αυτό δε σημαίνει ότι και σε άλλα κόμματα δεν υπάρχουν υποψήφιοι άξιοι οι οποίοι υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές και προσπαθούν να επιδείξουν ένα σοβαρό ευρωπαικό προεκλογικό πρόγραμμα. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού αλλά δυστυχώς μένουν στο περιθώριο από τους ψηφοφόρους.

Η κάθε εκλογική διαδικασία αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία των πολιτών να εκφραστούν και να επιλέξουν τα άτομα που θα αποφασίζουν για το μέλλον τους. Αν αυτοί δε θέλουν να είναι σοβαροί , θα πρέπει να τους αναγκάσουμε εμείς να είναι δίνοντας την πολύτιμη ψήφο μας στους ικανούς και στους αξιόλογους που μας αντιμετωπίζουν ως σκεπτόμενα άτομα και όχι ως άμορφη κατευθυνόμενη μάζα. Ας ψηφίσουμε πρωτίστως ευρωπαϊκά και όχι εθνικά. Ας ψηφίσουμε επιτέλους για την Ευρώπη που θέλουμε.

Δημοφιλή