Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εντός δύο εβδομάδων εξέφρασε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για την χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων» δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Καθημερινής» και του «Βήματος» ο κ. Χαν, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ πρόσθεσε πως η γειτονική χώρα έχει ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση και σημειώνει πρόοδο, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για αυταρέσκεια, καθώς «δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί στον δρόμο προς την ΕΕ».
Αναφερόμενος στη θετική εισήγηση της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, είπε ότι «η δυναμική δεν πρέπει να πάει χαμένη» ενώ για την Τουρκία, τόνισε ότι «απομακρύνεται έντονα από την ΕΕ».
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υποδέχθηκε θετικά την ανάλυση του Επιτρόπου Χαν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χαθεί το μομέντουμ της διεύρυνσης και ότι οι περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα μπλοκαριστούν από τα κράτη-μέλη.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την έκθεση για την Τουρκία, ερωτώντες την Επιτροπή για τις προθέσεις της να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, παρά τις σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, πρόκειται να συναντήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η χώρα του ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε μια επίλυση της διένεξής της με την Ελλάδα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μια αποτυχία δεν θα ήταν «το τέλος του κόσμου» και ότι «θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τον έναν ή άλλο τρόπο». Όπως είχε υποστηρίξει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, «ένα τεράστιο μέρος του προβλήματος» έχει ήδη επιλυθεί.
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)