Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, υπήρξε εκ των στενότερων πολιτικών προσωπικοτήτων με τις οποίες η απερχόμενη Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ συνεργάστηκε στενά και επί μακρόν σε θέματα που αφορούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος της Κομισιόν από το 2014 έως το 2019. Και μάλιστα, οι δυο τους κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρές κρίσεις: την οικονομική και το προσφυγικό.
Τώρα που ο Μέρκελ αποχωρεί από την πολιτική ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, σε συνέντευξή του στο Euronews αναφέρεται στην συνεργασία τους και στην ευρωπαϊκή κληρονομιά της;
Και σε αυτή τη συνέντευξη, κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας της Καγκελαρίου αξιολογεί ως μεγαλύτερη αποτυχία τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης στη χώρας μας.
Ακολουθεί το απόσπασμα:
-Θυμάστε κάποια σύγκρουση που μπορεί να είχατε στο παρελθόν σε όλες αυτές τις κρίσεις;
″Λοιπόν, είχα συγκρούσεις μαζί της. Ναι, συγκρούσεις, ναι, μεγάλες διαφορές, κυρίως για την Ελλάδα επειδή οι Γερμανοί, η κοινοβουλευτική ομάδα της, ο γερμανικός Τύπος, δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Και έτσι της έλεγα ότι η Ελλάδα ήταν διαφορετική από την άποψη είχε εκείνη γι αυτή”.
-Θα μπορούσατε να πείτε ότι την πείσατε;
″Όχι, προσπαθούσα να το κάνω. Είχα μεγαλύτερη επιτυχία με άλλους, , κυρίως και συγκεκριμένα με τον (τότε) Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον δικό της υπουργό Οικονομικών, τον Σόιμπλε, ο οποίος ήταν καλός μου φίλος, και παρεμπιπτόντως, ήταν πολύ φιλοευρωπαίος.
Ήθελε να αποκλείσει την Ελλάδα σε προσωρινή βάση από τη ζώνη του ευρώ. Εγώ ήμουν ισχυρός αντίπαλος αυτής της ιδέας. Ποτέ δεν συμμερίστηκε αυτήν την ιδέα, αλλά ποτέ δεν αρνήθηκε τη χρησιμότητα της. Στο τέλος της ημέρας όμως πάντα σκεφτόταν τις συνέπειες και πίστευε ότι κάτια τέτοιο αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ταραγμένα νερά με την Ιταλία και κάποιες άλλες”.
-Αυτό που περιγράψατε και γενικότερα οι περιγραφές για τη Μέρκελ, εστιάζουν στο ότι είναι πραγματίστρια. Για εσάς όμως, ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά της και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία της;
″Νομίζω ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της ήταν η απροθυμία που έδειξε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης λόγω των δισταγμών της και της απροθυμίας της, χάναμε χρόνο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί νωρίτερα”.