Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Στις ΗΠΑ η πρώτη μεγάλη έκθεση για τον νομπελίστα

Η ιστορία του Κολομβιανού συγγραφέα μέσα από 300 αντικείμενα, από τη γραφομηχανή μέχρι την αλληλογραφία του.
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο Παρίσι, Σεπτέμβριος 1990.
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο Παρίσι, Σεπτέμβριος 1990.
Ulf Andersen via Getty Images

Το 1965 ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927 - 2014) ήταν ένας Κολομβιανός συγγραφέας εγκατεστημένος στην Πόλη του Μεξικού, άγνωστος έξω από τους λογοτεχνικούς κύκλους των δύο χωρών. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες έως ότου ο Μάρκες καταφέρει να αφοσιωθεί πλήρως στη λογοτεχνία. Ωστόσο, η έκδοση του επικού μυθιστορήματος του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», το 1967 και η παγκόσμια επιτυχία του βιβλίου, τον κατέστησαν έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982 ήταν η απόλυτη αναγνώριση και δικαίωση: Ο Μάρκες ήταν πλέον ένας σταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το Harry Ransom Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ -που απέκτησε το προσωπικό αρχείο του Μάρκες μετά τον θάνατό του, το οποίο στην πορεία και ψηφιοποίησε- διοργανώνει την πρώτη μεγάλη έκθεση για τον Κολομβιανό συγγραφέα, μέσα από 300 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων έγγραφα που παρουσιάζονται πρώτη φορά.

Στη δίγλωσση έκθεση με τίτλο «Gabriel García Márquez: The Making of a Global Writer», που φωτίζει και τη δημοσιογραφική διαδρομή του «πατέρα του μαγικού ρεαλισμού» εκτός από προσωπικά αντικείμενα, όπως η γραφομηχανή του (μια Smith Corona), φωτογραφίες, βίντεο και η προσωπική αλληλογραφία του (περίπου 2000 επιστολές), περιλαμβάνει και μία συσκευή τηλεφώνου μέσω της οποίας ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακούσει τη φωνή του Μάρκες να διαβάζει στα ισπανικά το πρώτο κεφάλαιο από το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Harry Ransom Center αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά αρχεία των ΗΠΑ, καθώς σε αυτό βρίσκονται συλλογές συγγραφέων όπως ο Τζέιμς Τζόις, ο Χέμινγουεϊ, ο Ουίλιαμ Φόκνερ και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Άλβαρο Σαντάνα-Ακούνια, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Whitman College και συγγραφέας του βιβλίου «Ascent to Glory: How One Hundred Years of Solitude Was Written and Became a Global Classic» που κυκλοφορεί στις 25 Ιουνίου 2020. Στην πρωτότυπη αυτή μελέτη ο ερευνητής πηγαίνει πέρα από τους μύθους που περιβάλλουν το μυθιστόρημα το οποίο έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ. πωλήσεις και έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα πώς ένα έργο τέχνης γίνεται τελικά κλασικό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη Βίβλο, μιλώντας για τον ισπανόφωνο κόσμο, ακολουθούν τα βιβλία του Γκάμπο, όπως ήταν το προσωνύμιο του. Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να λένε ότι, από τον 17 αιώνα και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δημιουργό του Δον Κιχώτη, ο αμέσως πιο διάσημος ισπανόφωνος συγγραφέας στον πλανήτη είναι ο Μάρκες.

Με πληροφορίες από hrc.utexas.edu

Δημοφιλή