Η πρόκληση του κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συμπληρώνοντας πως είναι πιθανό το σενάριο μιας ύφεσης που δεν έχουμε ξαναδεί.
Η προειδοποίησή του έρχεται εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την οικονομία εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του ιού. Μέχρι αυτή την ώρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο υπερβαίνει τα 860.180, ενώ ο πλανήτης μετρά περισσότερους από 42.340 θανάτους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι προκάλεσε αυτό τον χαρακτηρισμό της «χειρότερης παγκόσμιας κρίσης από την ίδρυση του ΟΗΕ» πριν από 75 χρόνια, ο Γκουτέρες απάντησε ότι είναι «ο συνδυασμός μιας απειλητικής νόσου που αφορά τους πάντες και ο οικονομικός αντίκτυπος που οδηγεί σε μια πρωτοφανή ύφεση στο πρόσφατο παρελθόν».
«Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων και ο κίνδυνος αυξημένης αστάθειας, αύξησης της βίας, των συγκρούσεων» κάνουν αυτή την κρίση «τη μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε.
Είναι επίσης η κρίση «που απαιτεί την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση», η οποία μπορεί μόνο να «ξεπεραστεί μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνένωση όλων, εγκαταλείποντας πολιτικά παιχνίδια και κατανοώντας ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να απέχει πολύ όσον αφορά την αλληλεγγύη.
«Απέχουμε πολύ από το να έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαλείψουν την ασθένεια ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες για τους πληθυσμούς, από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας, της εξαφάνισης μικρών επιχειρήσεων και του τερματισμού του άτυπου εμπορίου» .
«Κινούμαστε σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να κάνουμε περισσότερα εάν θέλουμε να νικήσουμε την ασθένεια και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τόνισε.
Να αναφερθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν ένα νέο ταμείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες μετά την έκκληση τους την περασμένη εβδομάδα για δωρεές προς τα φτωχά κράτη και εκείνα που πλήττονται από πολέμους.
Στις ΗΠΑ μόνο, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 4.000. Ο αριθμός είναι πιο υψηλός και από αυτόν που καταγράφηκε στην Κίνα.
Το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς δήλωσε πως μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει την ζωή τους 865 άνθρωποι ενώ έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 189.000.
Περίπου τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς είναι ήδη -ή πρόκειται να τεθούν- υπό καθεστώς καραντίνας, αφού πολλά κράτη των ΗΠΑ σκληραίνουν τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία η οποία μέχρι αυτή την ώρα μετρά 8.464 θανάτους και 95.923 κρούσματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως έχουν πεθάνει συνολικά 1.789 άνθρωποι. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα 13χρονο αγόρι, που όπως όλα δείχνουν, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.
(Με πληροφορίες από BBC)