Γλυπτά Παρθενώνα: Ανοικτός στoν δανεισμό τους ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Τι δήλωσε ο Νίκολας Κάλιναν για το μοντέλο της «δανειστικής βιβλιοθήκης» στο BBC.
Τα Παρθενώνεια Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο
Τα Παρθενώνεια Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο
via Associated Press

Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δηλώνει θετικός στο ενδεχόμενο το ίδρυμα να ακολουθήσει μια πολιτική «δανειστικής βιβλιοθήκης» υπό τη θητεία του - ανοίγοντας πιθανότατα το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Ο Νίκολας Κάλιναν, πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων (NPG), δήλωσε ότι φιλοδοξεί να «κάνει κάτι θετικό» σχετικά με την κληρονομιά του μουσείου εν μέσω μιας συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με την επιστροφή ιστορικά σημαντικών τεχνουργημάτων που βρέθηκαν στη Βρετανία από όλες χώρες όταν ακόμη ήταν αποικιοκρατική υπερδύναμη.

Στην πρώτη του συνέντευξή του στο BBC από τότε που ανέλαβε τον νέο του ρόλο τον περασμένο Μάρτιο, ο Κάλιναν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστροφή τέτοιων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στη συνεργασία με άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο και ότι η επιστροφή αντικειμένων με τη μορφή δανεισμού είναι το μοντέλο που προτιμά. «Η πρόκληση για εμάς και πάλι δεν είναι να αρνηθούμε ή να καταπιέσουμε τέτοια αιτήματα, αλλά να είμαστε ανοιχτοί, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι θετικό σχετικά με αυτή την κληρονομιά», είπε χαρακτηριστικά.

Κανένα ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής

Μολονότι παραδέχτηκε ότι δεν περνά από χέρι του μια μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας λόγω μιας νομοθετικής πράξεως του Κοινοβουλίου, του 1963, η οποία απαγορεύει δια νόμου την επιστροφή ορισμένων έργων, η προθυμία του να συνεργαστεί με άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο, προφανώς συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου της Ακρόπολης, αποτελεί μια νέα βάση για το Βρετανικού μουσείο, το οποίο διαθέτει περίπου 8 εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή του.

«Δεν μπορούμε να τα επιστρέψουμε λόγω του νόμου του Κοινοβουλίου του 1963 - δεν μας επιτρέπεται να τα εκχωρήσουμε».

Ο Κάλιναν συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τον όρο “Deaccessioning”, που είναι η διαδικασία με την οποία ένα έργο τέχνης ή άλλο αντικείμενο αφαιρείται οριστικά από τη συλλογή ενός μουσείου για να πουληθεί ή με άλλο τρόπο να διατεθεί

Αποψη της αίθουσας του Βρετανικού Μουσείου που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Αποψη της αίθουσας του Βρετανικού Μουσείου που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Mike Kemp via Getty Images

Ωστόσο, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα Μάρμαρα, τόνισε ότι είναι μια συναρπαστική περίοδος για το Βρετανικό Μουσείο, καθώς μερικά από τα «σπουδαία πράγματα που επιτεύχθηκαν ήταν χάρη στη συνεργασία».

Ο Κάλιναν τόνισε:«Ελπίζω ότι κάποια μορφή συνεργασίας θα είναι δυνατή και νομίζω ότι είναι σίγουρα κάτι που θα θελήσουμε να προωθήσουμε», προτού προσθέσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εμβαθύνει κανείς στις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί μια συνεργασία και επισημαίνοντας ότι τα Μάρμαρα «θα είναι ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο».

Οπως επισημαίνει ο Ιndependent, Τα σχόλια του Κάλιναν έρχονται μήνες μετά την καταστροφική εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να συζητηθεί η επιστροφή των κειμηλίων.

Αντίθετα με τον προκάτοχό του, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, παρουσιάζοταν πριν τις εκλογές, «ανοιχτός στην επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα αλλά μετά τις εκλογές», σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Οι Εργατικοί επανήλθαν στην κυβέρνηση της Βρετανίας ύστερα από τις εκλογές της 4ης Ιούλιου.

Συνεπώς, έπειτα και από τις δηλώσεις του Κάλιναν, το ζήτημα της πολυπόθητης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία η χώρας μας έχει ζητήσει επίσημα από το 1983, περνά σε πολιτικό ταμπλό.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή