Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ουν επέστρεψε στην πατρίδα του με δώρα από τους Ρώσους οικοδεσπότες του, όπως ένα τουφέκι, ένα γάντι κοσμοναύτη και στρατιωτικά drones - τα οποία από μόνα τους αποτελούν παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ από τον ΟΗΕ.
Τα αντικείμενα που του δώρισαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και αξιωματούχοι στην Ρωσία θα πάρουν την θέση τους στο μουσείο «φιλίας», όπου φυλάσσονται τα δώρα που έχουν λάβει οι τρεις γενιές ηγετών του Βορρά.
Τα δώρα από την Μόσχα
Μετά τη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κιμ έλαβε ένα ρωσικής κατασκευής τουφέκι «υψηλότερης ποιότητας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Κιμ ανταπέδωσε με ένα τουφέκι για τον Πούτιν «κατασκευασμένο από Βορειοκορεάτες τεχνίτες».
Ο Πούτιν παρουσίασε επίσης ένα γάντι από μια διαστημική στολή που είχε φορεθεί από κοσμοναύτη, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Όλεγκ Κοζεμιάκο, ο κυβερνήτης της περιοχής Πριμόρσκι, χάρισε στον Κιμ με ένα μοντέρνα σχεδίασης σετ ελαφράς θωράκισης σώματος για επιθετικές επιχειρήσεις που προστατεύει το στήθος, τους ώμους, το λαιμό και τη βουβωνική χώρα.
Επίσης, στον Κιμ παρουσιάστηκαν πέντε μονόδρομα επιθετικά drones και ένα αναγνωριστικό drone Geranium-25, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το TASS.
Αυτή η κίνηση βέβαια παραβιάζει τουλάχιστον δύο ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ σε βάρος της Βορείου Κορέας - τα οποία μάλιστα είχε εγκρίνει η Μόσχα - με κυρώσεις που επιβάλλονταν για τις απαγορευμένες πυραυλικές και πυρηνικές της δραστηριότητες.
Ο Κιμ έλαβε επίσης ως δώρο ένα γούνινο καπέλο από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, στο Βλαδιβοστόκ, όπου επιθεώρησε ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά, μαχητικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους και ένα πολεμικό πλοίο.
Υπήρξε μάλιστα προβληματισμός για την επιλογή του σωστού μεγέθους όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Πιονγκγιάνγκ, Αλεξάντερ Ματσεγόρα, πρότεινε ένα μέγεθος ελαφρώς μικρότερο από το δικό του ”πολύ μεγάλο κεφάλι”, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν σωστό.
″Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτό είναι ένα δώρο από καρδιάς. Και άρεσε στον σύντροφο Κιμ Γιονγκ”, είπε ο Ματσεγόρα.
Ο Κιμ ξεκίνησε την επίσκεψή του με μια στάση στη συνοριακή πόλη Χασάν της Ρωσίας, όπου του έδειξαν μια φωτογραφία του Γιούρι Γκαγκάριν, του κοσμοναύτη που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
″Συγκρίνεται μόνο με το Λούβρο”
Η Βόρεια Κορέα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιάσει τα δώρα που ο Κιμ, καθώς και ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ-ιλ, και ο παππούς και ιδρυτής του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ, έχουν δεχθεί από ξένους αξιωματούχους, αφιερώνοντας ένα ειδικό μουσείο σε αυτά.
Φωλιασμένη στους λόφους του βουνού Myohyangsan, 160 χλμ. από την Πιονγκγιάνγκ, η Διεθνής Έκθεση Φιλίας είναι δύο επιβλητικές κατασκευές από σκυρόδεμα χτισμένες σε παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ με μπλε κεραμοσκεπές.
Το μουσείο άνοιξε το 1978 και περιλαμβάνει περισσότερους από 100 εκθεσιακούς χώρους με περισσότερα από 115.000 αντικείμενα από περισσότερες από 200 χώρες, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βορρά.
Η κλίμακα και η σημασία της συλλογής την καθιστούν συγκρίσιμη με το Λούβρο στο Παρίσι, όπως υποστηρίζουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.
Ποιοι άλλοι έχουν κάνει δώρα στη Δυναστεία
Η συλλογή περιλαμβάνει κρύσταλλα που είχαν αποσταλεί ως δώρα από τον αμερικανό πρώην πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ, σετ φλιτζάνι τσαγιού από τον Γάλλο πρώην πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν, μια μπάλα μπάσκετ με την υπογραφή του Μάικλ Τζόρνταν που είχε δοθεί ως δώρο από Μαντλίν Ολμπράιτ πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή της στη χώρα το 2000 και ένα τουφέκι που είχε κάνει δώρο ο αείμνηστος ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.
Η προπαγάνδα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στον τρόπο προβολής των δώρων από τους Νοτιοκορεάτες, με την τηλεόραση μεγάλης οθόνης από τον πρώην πρόεδρο Κιμ Νταε-τζουνγκ, ο οποίος δέσμευσε την Πιονγκγιάνγκ με ειρηνευτικές πολιτικές, να βρίσκεται σε περίοπτη θέση.
Το δε σεντάν Dynasty, που ήταν η ναυαρχίδα της Hyundai Motor, δόθηκε στον Κιμ Γιονγκ Ιλ από τον γεννημένο στη Βόρεια Κορέα ιδρυτή του Ομίλου Hyundai, Τσουνγκ Γου - γιουνγκ ο οποίος πρωτοστάτησε στις επενδύσεις στον Βορρά μετά τη διακορεατική σύνοδο κορυφής το 2000.