Rebooting the Greek Language
asafta via Getty Images

Πώς ένας Αθηναίος με καταγωγή από το Μόλυβο της Λέσβου και σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Βυζαντινής Ιστορίας στην Αθήνα, την Οξφόρδη και το Μίσσιγκαν βρίσκεται στο επίκεντρο πρωτοβουλιών που παντρεύουν την τεχνολογία και την παιδαγωγική; Η απάντηση μας φέρνει στο πανεπιστήμιο Simon Fraser της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, οπού και εδώ και 13 χρόνια είμαι ενεργό μέρος ενός δραστήριου και καινοτόμου τμήματος Ελληνικών Σπουδών το οποίο και διοικώ εδώ και ενάμισι χρόνο.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser δημιουργήθηκε το 2011 όταν ο τέως και πρόσφατα εκλιπών διευθυντής του, ο Αντρέ Γερολυμάτος, έπεισε τους ιθύνοντες του ιδρύματος πως η δουλειά των συνεργατών του στο SFU μπορούσε αποτελεσματικά να διαδώσει την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό τόσο στη διασπορά όσο και σε νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες όπως η Κίνα.

Η ομάδα μας στο SFU τη στιγμή αυτή απαρτίζεται από τέσσερα μέλη, συν εμένα, ειδικούς στην ιστορία της τέχνης και την αρχαιολογία, την Ελληνική Λογοτεχνία καθώς και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αν και η έρευνά, τόσο η δική μου όσο και αυτή των συναδέλφων μου αποτελεί κεντρικό κομμάτι της ακαδημαϊκής μας ταυτότητας, αυτό που κάνει τη δουλειά μας πραγματικά ενδιαφέρουσα είναι η ευκαιρία να εργαστούμε, στα πλαίσια του Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο SFU και του Εργαστηρίου Νέων Μέσων εδώ στο SFU, σε τομείς τεχνολογίας και παιδαγωγικής. Στο λεγόμενο Pacific Rim, το μεταίχμιο της Δύσης, κοιτάμε προς την άλλη άκρη του Ειρηνικού προς την Κίνα και την Ασία και εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας σε νέες παιδαγωγικές κατευθύνσεις.

Δίπλα σε εμάς μια ομάδα τεχνολόγων, σεναριογράφων, story-boarders, animators και άλλων, συνεργατικά ενώνουν τις δυνάμεις τους στα πλαίσια ενός αποκεντρωμένου εργασιακού χώρου που εκτείνεται από το Βανκούβερ και τις ακτές του Ειρηνικού ως την Αθήνα, τον Πειραιά, την Αίγινα, την Καστοριά, και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραγάγουμε καινοτόμες λύσεις στον τομέα της διδασκαλίας και διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Η ομάδα αυτή λοιπόν είναι πολύ κοντά στο στόχο της, του να προσφέρει στις κοινότητες και τα μέλη της διασποράς μια πρωτοπόρο νέα πλατφόρμα εκμάθησης της Ελληνικής – την Rebooting the Greek Language, που αναπτύχθηκε χάρη σε γενναιόδωρη χρηματοδότηση της τάξης των 2 εκ. δολαρίων Καναδά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα σε συνεργασία με φορείς και ειδικούς στην Ελλάδα προωθεί την πλατφόρμα μας για χρήση σε σχολεία οπού νέα προσφυγόπουλα θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τα πρώτα απαραίτητα εργαλεία για την ομαλή εισαγωγή τους στην Ελληνική πραγματικότητα.

Η εμπειρία μας στην συγκρότηση και την διαχείριση ομάδων οργανωμένων γύρω από πολυποίκιλες δεξιότητες αλλά και το ενδιαφέρον μας για τη διδασκαλία, τόσο μέσα στην παραδοσιακή «τάξη» ή την αίθουσα διαλέξεων, όσο και δια μέσω τεχνολογιών διαχείρισης και διάχυσης της πληροφορίας, κινεί τις φιλοδοξίες μας. Στο εγγύς μέλλον, καθώς ετοιμαζόμαστε να παραδώσουμε στις κοινότητες της διασποράς αλλά και σε αλλογενείς χρήστες στην Ελλάδα το Rebooting the Greek Language ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι στο χώρο της τεχνολογίας και της παιδαγωγικής. Αντιλαμβανόμενοι πως η διδασκαλία της γλώσσας δεν αποτελεί παρά ένα κομμάτι της παιδαγωγικής ενασχόλησης με τον πολιτισμό και γνωρίζοντας καλά πως η γνώση δεν αποκτάται μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας και οργανωμένα εκπαιδευτικά συστήματα, επιδιώκουμε την σύζευξη ιστορίας και πολιτισμού, κειμένων, αντικειμένων και χώρων, σε μια σύγχρονη, ευέλικτη και γλωσσικά πολυδιάστατη πλατφόρμα που θα προσφέρει το παγκοσμίως γνωστό brand name του Ελληνισμού σε μαθητευόμενους Ελληνιστές κάθε ηλικίας ανά τον κόσμο.

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τη συνεργασία Ελληνικών κυβερνήσεων κάθε πολιτικής απόχρωσης και το μεράκι της ομάδας μας, τόσο των μελών αυτής στον Καναδά όσο και των συνεργατών στην Ελλάδα, προχωράμε με αισιοδοξία πάνω σε νέα μονοπάτια της οικονομίας της γνώσης.

Δημοφιλή