
Όλοι έχουμε αυτόν τον έναν φίλο που του κάνουμε μια απλή ερώτηση και μας απαντά με φωνητικό μήνυμα διάρκειας δύο λεπτών (μίνιμουμ). Κι αν δεν έχουμε γνωρίσει κανέναν τέτοιο, ίσως είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, είτε το κάνουμε, είτε μας το κάνουν η πρόθεση δεν είναι κακή. Κάθε άλλο: Οι άνθρωποι στέλνουμε ηχητικά για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας ή επειδή είμαστε στον δρόμο, αλλά θέλουμε διακαώς να απαντήσουμε.
Ωστόσο, όταν στέλνουμε στους άλλους μακροσκελή φωνητικά μηνύματα, το πράγμα δυσκολεύει. Γιατί πολλές φορές, αν ο παραλήπτης των μηνυμάτων μας είναι στη δουλειά ή στο σπίτι όπου κοιμάται κάποιος αδυνατεί να ακούσει τα μηνύματά μας και φυσικά, για τον ίδιο λόγο, αργεί και να μας απαντήσει.
Κι όμως παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν με την αποστολή φωνητικών μηνυμάτων, έρευνα της Uswitch αποδεικνύει ότι πλέον σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας από 18 έως 34 ετών δεν λαμβάνουν ποτέ τηλεφωνήματα, ενώ το 37% από αυτούς προτιμούν τα φωνητικά μηνύματα.
Η Κλώντια Γκιολίτι Ράιτ, ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σχέσεων που συνεργάζεται κυρίως με άτομα της Gen Z και millennials, μέσα από την εμπειρία της υποστηρίζει τα ευρήματα αυτών των ερευνών. Και η ειδικός δεν το θεωρεί απαραίτητα κακό, αφού σύμφωνα με την ίδια τα φωνητικά μηνύματα ενισχύουν τη μεταξύ μας σύνδεση.
Πώς τα φωνητικά μηνύματα μας κρατούν συνδεδεμένους
Σύμφωνα με την Τζίλιαν Αμόντιο θεραπεύτρια και καθηγήτρια ψυχολογίας που εξερευνά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των γραπτών μηνυμάτων έναντι των φωνητικών «Ενώ τα γραπτά μηνύματα είναι μια πολύ βολική μορφή επικοινωνίας, συχνά είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τον τόνο του αποστολέα, με αποτέλεσμα συχνά να παρεξηγούμε την πρόθεση και το νόημα των όσων λέει».
Τα φωνητικά μηνύματα, από την άλλη πλευρά είναι πολύ πιο εύκολο να ερμηνευτούν, ενώ μας βοηθούν να νιώσουμε βαθύτερη σύνδεση με το άτομο με το οποίο επικοινωνούμε. Το άκουσμα της φωνής των αγαπημένων μας προσώπων προσδίδει στην κουβέντα μια αίσθηση οικειότητας. Το γέλιο και ακόμη και οι παύσεις κάνουν τις συνομιλίες πιο προσωπικές και επιτρέπουν την αφήγηση ιστοριών με φυσική ροή, χωρίς τα φίλτρα και τις φιοριτούρες που βάζουμε όταν γράφουμε.
Τα φωνητικά μηνύματα λειτουργούν επίσης ως ένας μια ενδιάμεση λύση μεταξύ των γραπτών μηνυμάτων και των τηλεφωνικών κλήσεων: Μας επιτρέπουν να αποκτάμε βαθύτερη σύνδεση χωρίς τη δέσμευση μιας ζωντανής συνομιλίας. Δίνουμε και παίρνουμε ζεστασιά και συναισθηματική υποστήριξη, αλλά με βάση το δικό μας πρόγραμμα.
«Η αποστολή φωνητικών μηνυμάτων συν τοις άλλοις, κινητοποιεί διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σε σύγκριση με τα γραπτά μηνύματα. Συγκεκριμένα, τα φωνητικά μηνύματα απευθύνονται στο μεταιχμιακό μας σύστημα, το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα και ανταποκρίνεται πολύ πιο άμεσα όταν ακούμε μια οικεία φωνή σε σχέση με την ανάγνωση ενός μηνύματος.
Οι χρυσοί κανόνες για μια ευχάριστη επικοινωνία με φωνητικά μηνύματα
Θέλουμε να μην αγχώνονται οι φίλοι που βλέπουν ότι τους έχουμε στείλει φωνητικό μήνυμα; Ας ακολουθήσουμε αυτούς τους 5 χρυσούς κανόνες.
1. Η έκταση παίζει ρόλο
Ένα λεπτό αρκεί για να εκφράσουμε στους φίλους μας τις σκέψεις μας. Τα μηνύματα μεγαλύτερης διάρκειας ακούγονται περισσότερο σαν μονόλογοι παρά σαν απάντηση σε έναν διάλογο.
2. Σκεφτόμαστε με ποιον έχουμε να κάνουμε
Αν ο φίλος μας έχει παιδιά ή δουλεύει σε ένα μέρος με πολλή φασαρία ίσως δυσκολεύεται να ακούσει τα φωνητικά μας μηνύματα. Και σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να του στείλουμε γραπτώς τι θα θέλαμε.
3. Κάνουμε μια εισαγωγή
Ο παραλήπτης του ηχητικού μας μηνύματος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Οπότε, προκειμένου να καταλάβει αν το μήνυμα μας είναι επείγον ή ρομαντικό ή «ακατάλληλο» να ακουστεί σε ένα μέρος με πολύ κόσμο, θα πρέπει πάνω κάτω να του εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται. Αυτό το κάνουμε είτε γραπτά είτε λέγοντας κάτι στην αρχή του φωνητικού μηνύματος σε στυλ «Γεια, κάτι για τη δουλειά θέλω να ρωτήσω» ή «Άκου το μήνυμά μου όταν έχεις λίγο χρόνο περίσσευμα, είναι μια αστεία ιστορία».
4. Αφήνουμε τον άλλο να απαντήσει όπως επιθυμεί
Δεν πιέζουμε τους φίλους μας να μας στείλουν και αυτοί φωνητικά μηνύματα αν δεν τους αρέσει να μαγνητοφωνούν όσα έχουν να μας πουν. Αφήνουμε τους φίλους μας να ανταποκριθούν με τον τρόπο που τους ταιριάζει στα μηνύματά μας.
5. Αν έχουμε κάτι να αναλύσουμε, ας πάρουμε τέλος πάντων ένα τηλέφωνο
Εάν έχουμε να αφηγηθούμε μια μεγάλη ιστορία ή θέλουμε να πάρουμε τη γνώμη του φίλου μας για ένα περίπλοκο ζήτημα, είναι χρονοβόρο να ανταλλάσσουμε φωνητικά μηνύματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια σύντομη κλήση είναι πιο κατάλληλος τρόπος.
(Με πληροφορίες από yahoo).