Κατά τουλάχιστον 27 εκατοστά (10,6 ίντσες) θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως, αριθμός υπερδιπλάσιος από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα, εξαιτίας των πάγων - «ζόμπι» που λιώνουν στη Γροιλανδία, όπως αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (29/8) στο περιοδικό Nature Climate Change.
Πρόκειται για νεκρό πάγο, ο οποίος είναι προσκολλημένος σε πάγους χωρίς να αναπληρώνεται και αναπόφευκτα θα σηκώσει θάλασσες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Ουίλιαμ Κόλγκαν, παγετωνολόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας.
«Είναι νεκρός πάγος. Απλώς θα λιώσει και θα εξαφανιστεί από το στρώμα πάγου», είπε ο Κόλγκαν σε μια συνέντευξη. «Αυτός ο πάγος έχει αποσταλεί στον ωκεανό, ανεξάρτητα από το σενάριο του κλίματος (εκπομπών) που ακολουθούμε τώρα».
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Climate Change, αναφέρει ότι η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 30 ίντσες (78 εκατοστά). Αντίθετα, η περσινή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προέβλεψε ένα εύρος από 2 έως 5 ίντσες (6 έως 13 εκατοστά) για πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας μέχρι το έτος 2100.
Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη ήταν να κοιτάξουν την ισορροπία του πάγου. Σε κανονικές συνθήκες η χιονόπτωση στα βουνά της Γροιλανδίας ρέει προς τα κάτω «επαναφορτίζοντας» τις πλευρές των παγετώνων και εξισορροπώντας ό,τι λιώνει στις άκρες. Ωστόστο τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει λιγότερη αναπλήρωση και περισσότερη τήξη, δημιουργώντας ανισορροπία. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως «πείνα», καθώς υπολογίζεται ότι θα λιώσει το 3,3% του συνολικού όγκου πάγου της Γροιλανδίας.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης είπε ότι περισσότεροι είπε ότι περισσότεροι από 120 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου είναι ήδη καταδικασμένοι να λιώσουν. Όταν αυτός ο πάγος γίνεται νερό, εάν συγκεντρωνόταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι θα ήταν 37 πόδια (11 μέτρα) βάθος.
Στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν έχουν υπολογιστεί οι παλίρροιες και οι καταιγίδες, οι οποίες θα επιβαρύνουν το πρόβλημα, με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες υπολόγισαν μια ελάχιστη απώλεια πάγου - που συνοδεύει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας - για τη Γροιλανδία, ένα από τα δύο τεράστια στρώματα πάγου της Γης που συρρικνώνονται αργά λόγω της κλιματικής αλλαγής από την καύση άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια αποδεκτή τεχνική για τον υπολογισμό της ελάχιστης απώλειας πάγου, αυτή που χρησιμοποιείται στους ορεινούς παγετώνες για ολόκληρο το γιγάντιο παγωμένο νησί.
Ο επίστημονας Ρίτσαρντ Άλλει του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι το λιώσιμο και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι σαν να τοποθετούμε ένα παγάκι σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι σε ένα ζεστό δωμάτιο.
Ο Κόλγκαν είπε ότι η ερευνητική ομάδα δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να λιώσει όλος ο πάγος, αλλά πιθανότατα κάτι τέτοιο θα συμβεί μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, ή τουλάχιστον μέχρι το 2150.