Ζάεφ για Σκοπιανό: Εύχομαι να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Μάρτη

Ζάεφ για Σκοπιανό: Εύχομαι να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Μάρτη
Anadolu Agency via Getty Images

Την «ευχή και τη φιλοδοξία» να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζέφ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Balkan Insight.

«Θα ήταν καλό να το ολοκληρώσουμε μέχρι τον Ιούνιο, διότι αυτό θα ενθάρρυνε μία απόφαση (από τις Βρυξέλλες) για την ένταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Γνωρίζω ότι κάθε μήνας που περνάει (χωρίς λύση) δεν θα είναι προς το όφελός μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τονίζοντας ότι αν όλες οι πλευρές εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα νωρίτερα. Σε αυτό το σημείο είναι που ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει την επιθυμία του για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ακόμα και τον Μάρτιο, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Η ευχή κι η φιλοδοξία μου, καθώς και του καθένα από εμάς που έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, είναι να επιτύχουμε μία λύση στη διαμάχη του ονόματος μέχρι το τέλος του Μαρτίου».

Αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι έχει πειστεί από τις καλές της προθέσεις. «Έχω πειστεί ότι πάνω από όλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να βρεθεί πραγματικά μία λύση. Βλέπω ότι ο (Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς) καταβάλλει επίσης προσπάθειες», ανέφερε.

«Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με οδηγεί από την αρχή - ότι είναι δυνατή μια λύση. Αλλά ταυτόχρονα, παραμένου πεπεισμένοι ότι αυτή η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», επισήμανε επίσης, ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση χωρίς αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας του. «Και οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να θέτουν ζητήματα που θα καθιστούσαν αδύνατη μία λύση», είπε.

«Είμαι ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, και σκέφτομαι κυρίως τον ελληνικό λαό. Επειδή αυτή είναι μια προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση και όχι κάποια παράκαμψη, χειραγώγηση ή ψεμμάτων του ενός στον άλλο», πρόσθεσε.

«Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να οδηγούμαστε από τα γεγονότα. Όταν πρόκειται για τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας δεν έχω καμία επιφύλαξη ότι εμείς παίρνουμε το βόρειο ή το ανώτερο τμήμα της, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό τμήμα ανήκει στη Βουλγαρία», είπε και σημείωσε επίσης: «Αν σεβαστούμε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε μια λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με πράγματα που θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα τα οποία μόνο θα μας απομακρύνουν από μία λύση».

Δημοφιλή