Όταν τα άτομα που έχουν νοσήσει και οι εμβολιασμένοι φτάσουν σε ένα ποσοστό 80%-90%, «τότε θα είμαστε σε αυτή την φάση που η πανδημία θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό που θα είναι μαζί μας και αυτό θεωρώ πως θα γίνει εντός του επόμενου χρόνου αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμού και λοιμώξεων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
«Αν μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον ιό να μοιάζει με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν θα χρειαζόμαστε άλλα περιοριστικά μέτρα» πρόσθεσε.
Σχετικά με τα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, τόνισε πως «η πιθανότητα να κολλήσει την λοίμωξη κάποιος εμβολιασμένος είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι είναι στον ανεμβολίαστο. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, καθώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν έναν χρόνο, έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό εμβολιασμένων ατόμων».
«Δεν θα μηδενίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας. Θα παρουσιάζουμε λοιμώξεις ήπιες όπως τα κρυολογήματα. Όταν καταφέρουμε να μην έχουμε υψηλή θνητότητα, και νοσηρότητα τότε ο κορονοϊός θα γίνει όπως και οι άλλοι ιοί. Έχουμε μάθει όμως κάποιες βασικές αρχές από την πανδημία και μέτρα υγιεινής που θα μας βοηθήσουν με όλους τους ιούς στο μέλλον, όπως έγινε και με την γρίπη πέρσι» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το εμβόλιο είναι σίγουρα αποτελεσματικό, καθώς φαίνεται και από τα καθημερινά δεδομένα ποιοι είναι που νοσηλεύονται και χάνουν την ζωή τους. Επίσης, τόνισε πως δεν πρέπει να μιλάμε πια για νέο εμβόλιο: «Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άτομα, δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί περισσότερο και από εμβόλια που κυκλοφορούν χρόνια».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση νέου lockdown, είπε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, παρότι είναι μια δυναμική κατάσταση και αν γίνει κάτι πολύ διαφορετικό θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση σε ό,τι παρουσιάσει ο ιός.
Σχετικά με τον σκεπτικισμό πολλών πολιτών απέναντι στο εμβόλιο, είπε χαρακτηριστικά «δεν θυμάμαι φίλο μου, συγγενή, γνωστό, να πηγαίνει σε φαρμακείο και να ρωτάει σε πόσους έχει δοκιμαστεί αυτό το φάρμακο. Έχουμε παρεξηγήσει τον εμβολιασμό. Δεν σκεφτόμαστε το ίδιο για τα φάρμακα που μπορεί να έχουν δοκιμαστεί σε πολύ λιγότερους ανθρώπους».