Ο ολονύχτιος βομβαρδισμός έκοψε την γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία, αναγκάζοντας τον αναφερόμενο σταθμό να χρησιμοποιήσει τις γεννήτριες πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που διαθέτει, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από Κρατική Εταιρία Πυρηνικής Ενέργειας της Ουκρανίας, αλλά και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό στην περιοχή του μεγαλύτερου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, που κατέστρεψε κτίρια και αποτέλεσε απειλή για ένα καταστροφικό πυρηνικό επεισόδιο.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πιέζει για την οργάνωση μιας ζώνης προστασίας, προκειμένου ο πυρηνικό σταθμός να προστατεύεται από το ενδεχόμενο συνέχισης των βομβαρδισμών.
Παρά το γεγονός ότι οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, το πυρηνικό καύσιμο που βρίσκεται στο εσωτερικό τους απαιτεί ψύξη, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος μιας τήξης των πυρηνικών αντιδραστήρων. Έτσι, απαιτείται η συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
″Η συνέχιση των βομβαρδισμών, που πλήττουν τη μοναδική πηγή εξωτερικής ενέργειας του εργοστασίου, είναι εξαιρετικά ανεύθυνη. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια πρέπει να προστατευθεί”, ανέφερε ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, σε δήλωση του.
Ο ΔΟΑΕ επιβεβαίωσε την προηγούμενη δήλωση της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής για τα πυρηνικά Energoatom, σύμφωνα με την οποία το εργοστάσιο γύρισε στις γεννήτριες ντίζελ του μετά τον βομβαρδισμό γύρω στη 1 π.μ. που έκοψε την κύρια γραμμή 750 kilovolt που τροφοδοτεί την εξωτερική ισχύ στο εργοστάσιο.
«Όλα τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου συνεχίζουν να λαμβάνουν ισχύ και λειτουργούν κανονικά, ενημερώθηκαν οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ (που βρίσκονται στη Ζαπορίζια) από το ανώτερο ουκρανικό επιχειρησιακό προσωπικό», ανέφερε ο ΔΟΑΕ.
Ο Γκρόσι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, αν και αρνήθηκε να πει τι ακριβώς θα περιλάμβανε αυτό ή πώς θα επιβληθεί. Ήταν στο Κίεβο την Πέμπτη και πρόκειται να πάει στη Ρωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
″Σύντομα θα ταξιδέψω στη Ρωσική Ομοσπονδία και μετά θα επιστρέψω στην Ουκρανία, για να συμφωνήσουμε για μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από το εργοστάσιο. Είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη”, δήλωσε ο Γκρόσι.