Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται ήδη εντός της πόλης της Χερσώνας μετά την αποχώρηση της Ρωσίας και χαρακτήρισε την στιγμή ως ιστορική.
Χαρούμενοι κάτοικοι καλωσόρισαν τα ουκρανικά στρατεύματα στο κέντρο της πόλης αφού η Ρωσία εγκατέλειψε τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει από την αρχή της εισβολής της τον περασμένο Φεβρουάριο.
″Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Παίρνουμε πίσω το νότο της χώρας μας, παίρνουμε πίσω την Χερσώνα”, είπε ο Ζελένσκι σε μια απογευματινή ομιλία του μέσω βίντεο.
″Από τώρα, οι υπερασπιστές μας βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης και είμαστε πολύ κοντά στην είσοδο. Όμως ειδικές μονάδες βρίσκονται ήδη στην πόλη”, συνέχισε.
Ο Ζελένσκι είπε ότι τα μέτρα για να καταστεί ασφαλής η Χερσώνα -ιδίως, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση, όπως τόνισε, πολλών ναρκών- θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
Είπε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους παντού κατά μήκος του μετώπου, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την απελευθέρωση της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις
Την απελευθέρωση της πόλης της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, πόλης με ελληνική ονομασία, της οποίας διετέλεσαν Αρχιεπίσκοποι, στα τέλη του 18ου αιώνα, διαδοχικά ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.
Η Ουκρανία χτίζει τείχος στα σύνορα με την Λευκορωσία
Το Κίεβο ανακοίνωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι κατασκευάζει ένα ενισχυμένο από σκυρόδεμα τείχος και άλλες οχυρώσεις στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, χώρα στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου που η Μόσχα χρησιμοποίησε ως ορμητήριο για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Κίριλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι ένα τείχος μήκους 3 χιλιομέτρων με συρματοπλέγματα έχει ανεγερθεί στην επαρχία Βολίν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει απειλή. Σάκοι με άμμο και χαρακώματα έχουν επίσης τοποθετηθεί και δημιουργηθεί, είπε.
«Ο στόχος μας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αλλά δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Συμπλήρωσε ότι άλλες εργασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στις περιοχές Ρίβνε και Ζιτομίρ που συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με αξιωματικούς ασφαλείας να ξετυλίγουν συρματοπλέγματα δίπλα σε έναν τείχος που φαινόταν να έχει ύψος πάνω από δύο μέτρα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε χθες στο Reuters ότι εξακολουθεί να υφίσταται απειλή από τη Λευκορωσία, αλλά ότι οι δυνάμεις εκεί βρίσκονται «σε παθητική θέση». Τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία έχουν μήκος πάνω από 1.000 χλμ.
Mε πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ