Ζελένσκι: Ο Πούτιν προσπαθεί να κλονίσει το ηθικό των Ουκρανών-Ιράν και Β. Κορέα συνεργοί της Ρωσίας

Την Πέμπτη ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου
Ο Ουκρανός πρόεδρος στον ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος στον ΟΗΕ
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών αφήνοντάς τους «στο σκοτάδι και στο ψύχος αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάμψει την αντίσταση του λαού μας στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν αναζητεί άλλους τρόπους για να κλονίσει το ηθικό των Ουκρανών. Μια από τις μεθόδους (που χρησιμοποιεί) είναι τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές μας», είπε ο Ζελένσκι κατά την 20λεπτη ομιλία του.

Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Ουκρανίας και ένα «μεγάλο μέρος» των υδροηλεκτρικών μονάδων. Συνολικά, η Ρωσία έχει προκαλέσει ζημιές στο 80% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

«Έτσι προετοιμάζεται ο Πούτιν για τον χειμώνα: ελπίζοντας να βασανίσει εκατομμύρια Ουκρανούς, απλές οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, πόλεις και χωριά. Ο Πούτιν θέλει να τους αφήσει στο σκοτάδι και στο ψύχος αυτόν τον χειμώνα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να υποφέρει και να συνθηκολογήσει».

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να κατακτήσει περισσότερα εδάφη, αφού ο Πούτιν αποφάσισε ότι μπορεί «να κάνει ό,τι θέλει». «Νομίζω ότι κάθε ηγέτης, κάθε χώρα που μας υποστηρίζει… βλέπει πως η Ρωσία – μια χώρα με επικράτεια 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ουκρανίας – εξακολουθεί να θέλει ακόμη περισσότερα εδάφη», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τον ρόλο του Ιράν και της Βόρειας Κορέας ως «συνεργών» της Ρωσίας στον πόλεμο εναντίον της χώρα του.

Την Πέμπτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Δύο τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση με κατευθυνόμενη βόμβα στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ.

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε δύο ιδιαίτερα καταστροφικές βόμβες, στην επίθεση που πραγματοποίησε στο κέντρο της πόλης, η οποία προκάλεσε ζημιές σε δύο πολυκατοικίες, καταστήματα και αυτοκίνητα δήλωσε ο Βαντίμ Φιλάσκιν στο Radio Liberty.

Άνθρωποι ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, πρόσθεσε.

«Αυτό είναι ένα ακόμη έγκλημα πολέμου των Ρώσων και μια ακόμη θλιβερή υπενθύμιση ότι δεν έχουν μείνει απολύτως ασφαλή σημεία στην περιοχή του Ντονέτσκ» αναφέρει ο Φιλάσκιν στην ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram.

Βίντεο από την περιοχή μαζί με την ανάρτηση στο Telegram δείχνει διασώστες να βοηθούν μια ηλικιωμένη γυναίκα να εγκαταλείψει ένα κατεστραμμένο κτίριο με σπασμένα παράθυρα και σωρούς ερειπίων γύρω του.

Το Κραματόρσκ, το οποίο βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή του μετώπου, δέχεται τακτικά ρωσικά πλήγματα.

Πρόγραμμα drones στην Κίνα;

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Κίνα ανάπτυξης και παραγωγής επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

H εταιρεία IEMZ Kupol, μία θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Almaz-Antey, έχει αναπτύξει και δοκιμάσει σε πτήση ένα νέο μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία Garpiya-3 (G3) στην Κίνα με την βοήθεια τοπικών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα, μια έκθεση που η Kupol έστειλε νωρίτερα εφέτος στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην οποία περιγράφει το έργο της.

Στην έκθεση της η Kupol ενημερώνει το υπουργείο Άμυνας ότι είναι σε θέση να παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του G3 σε κλίμακα σε εργοστάσιο στην Κίνα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Kupol, η Almaz-Antey και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησαν σε αιτήματα να σχολιάσουν το εν λόγω δημοσίευμα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει γνώσει ενός τέτοιου σχεδίου προσθέτοντας ότι η χώρα έχει αυστηρά μέτρα ελέγχου για την εξαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για την αναφορά του Reuters σχετικά με το πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το οποίο, όπως είπε, φαίνεται να αποτελεί μια περίπτωση παροχής στρατιωτικής βοήθειας από μια κινεζική εταιρεία σε μια ρωσική εταιρεία που τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δει κάτι που να υποδηλώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε τις σχετικές συναλλαγές, αλλά η Κίνα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για χρήση από τον στρατό της, πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

Το G3 μπορεί να διανύσει μια απόσταση 2.000 χιλιομέτρων με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας Kupol προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στην οποία οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2023. Δείγματα του G3 και ορισμένων άλλων μοντέλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την Κίνα, εστάλησαν από την Kupol στην Ρωσία για περαιτέρω δοκιμές και πάλι με την συμμετοχή κινέζων εμπειρογνωμόνων, λένε οι αναφορές.

Η Kupol ανέλαβε να στείλει επτά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής συμπεριλαμβανομένων δύο G3, στα γραφεία της στην ρωσική πόλη Ιζέφσκ, σύμφωνα με δύο ξεχωριστά έγγραφα που εξέτασε το Reuters, και είναι τιμολόγια που εστάλησαν στην Kupol το καλοκαίρι από μια ρωσική εταιρεία, η οποία σύμφωνα με τις πηγές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών λειτουργεί ως διαμεσολαβητής με Κινέζους προμηθευτές. Τα τιμολόγια, ένα εκ των οποίων απαιτεί πληρωμή σε κινεζικά γιουάν, δεν προσδιορίζουν τις ημερομηνίες αποστολής ή την ταυτότητα των προμηθευτών στην Κίνα.

Οι δύο πηγές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφεραν ότι η αποστολή δειγμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Kupol ήταν το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο που η υπηρεσία τους βρήκε για όλα τα μη επανδρωμένα εναέρια οχημάτα UAV που κατασκευάζονται στην Κίνα και εστάλησαν στην Ρωσία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι πηγές έδειξαν στο Reuters πέντε συνολικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων δύο εκθέσεων της Kupol προς το υπουργείο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και των δύο τιμολογίων, για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους για την ύπαρξη ρωσικού σχεδίου στην Κίνα για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για χρήση στην Ουκρανία. Το πρόγραμμα αυτό δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει το εν λόγω άρθρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στρατός του είχε παραλάβει περίπου 140.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2023 και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει τον αριθμό αυτό φέτος.

«Όποιος αντιδρά ταχύτερα στις απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης κερδίζει», δήλωσε σε συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη σχετικά με την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters

Δημοφιλή