Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες πως συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με «ματωμένα χρήματα».
Μιλώντας στο BBC από το Κίεβο, ο Ζελένσκι ξεχώρισε τη Γερμανία και την Ουγγαρία, κατηγορώντας τες πως μπλοκάρουν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις ενέργειας, από τις οποίες η Ρωσία αναμένεται να βγάλει μέχρι και 326 δισ. δολάρια φέτος- αύξηση άνω του 1/3 σε σχέση με πέρυσι.
Η ουκρανική ηγεσία παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη ενόχληση για τη Γερμανία, η οποία έχει υποστηρίξει κάποιες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μα ως τώρα έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για σκληρότερες ενέργειες ως προς τις πωλήσεις πετρελαίου. «Κάποιοι φίλοι και εταίροι μας κατανοούν ότι οι καιροί είναι διαφορετικοί τώρα, πως δεν είναι πλέον ζήτημα business και χρημάτων, είναι ζήτημα επιβίωσης» είπε.
Ο Ζελένσκι επίσης μίλησε για τη Μαριούπολη, λέγοντας πως «έχουμε πληροφορίες πως, πέρα από δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλοί έχουν εξαφανιστεί».
«Ξέρουμε πως τα έγγραφά τους έχουν αντικατασταθεί. Τους δόθηκαν ρωσικά διαβατήρια και τους μετέφεραν βαθιά στη Ρωσία- κάποιους σε καταυλισμούς, κάποιους σε άλλες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί».
Ακόμη, ζήτησε να αποσταλούν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας πως δεν καταφθάνουν αρκετά γρήγορα προμήθειες για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης. «Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες- προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν...μα και πάλι τα χρειαζόμαστε πιο σύντομα και ταχύτερα».
Επίσης είπε πως οι θηριωδίες στη Μαριούπολη, στη Μπούτσα και στη Μποροντιάνκα μειώνουν ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ρώσους- ενώ κατηγόρησε τον Πούτιν και τον ρωσικό στρατό πως είναι «εγκληματίες πολέμου...από την κορφή ως τα νύχια».
Ως προς την ηγεσία του πριν την εισβολή (όταν καλούσε τον ουκρανικό λαό να παραμείνει ψύχραιμός) είπε ότι η κυβέρνηση εργαζόταν στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσει όπλα και εφόδια και να αποφύγει τον πανικό, που θα προκαλούσε bank run και αποσταθεροποίηση της οικονομίας. «Αυτό ήταν που ήθελε η Ρωσία - και όχι μόνο- μα δεν το αφήσαμε να συμβεί» είπε- προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν περιμέναμε την πλήρους κλίμακας εισβολή όταν αυτή συνέβη».
Ως προς την κατάσταση στα ανατολικά, είπε ότι εκεί η κατάσταση είναι η πιο δύσκολη για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, «μα εκεί είναι συγκεντρωμένες οι πιο ισχυρές μας μονάδες».
«Μπορούν να μας καταστρέψουν, μα θα απαντήσουμε, μπορούν να σκοτώσουν μα θα πεθαίνουν και αυτοί...δεν καταλαβαίνω γιατί, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ήρθαν».