Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επικαλέστηκε το Περλ Χάρμπορ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 την Τετάρτη, καλώντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, μα αναγνώρισε πως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που ζητά για να «κλείσει ο ουρανός» πάνω από τη χώρα του ίσως να μη συμβεί.
Μιλώντας μέσω livestream στο Καπιτώλιο, ο Ζελένσκι είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να βάλουν κυρώσεις σε Ρώσους βουλευτές και να μπλοκάρουν τις εισαγωγές, και έδειξε σε ένα κατάμεστο ακροατήριο κοινοβουλευτικών ένα συναισθηματικά φορτισμένο βίντεο με την καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα του στον πόλεμο.
«Σας χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή» είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας «σας καλώ να κάνετε περισσότερα». Ζητώντας σκληρότερο οικονομικό χτύπημα στους Ρώσους, είπε «η ειρήνη είναι πιο σημαντική από το εισόδημα».
Οι κοινοβουλευτικοί τον χειροκρότησαν, πριν και μετά τα σύντομα σχόλιά του, που ο Ζελένσκι άρχισε στα ουκρανικά, μέσω διερμηνέα, μα μετά συνέχισε στα αγγλικά, σε μια έντονη έκκληση για βοήθεια ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία.
«Δεν βλέπω νόημα στη ζωή αν δεν μπορεί να σταματήσει τους θανάτους» είπε.
Πλησιάζοντας το ορόσημο των τριών εβδομάδων σε έναν πόλεμο που κλιμακώνεται, ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί τα κορυφαία νομοθετικά σώματα του κόσμου ως βήμα για να καλέσει τους συμμαχικούς ηγέτες να σταματήσουν τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα που είναι καταστροφικά για τη χώρα του. Επίσης, τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου αποφεύγει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να μεταφέρει μαχητικά από τη γειτονική Πολωνία, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.
Αντ’αυτού ο Μπάιντεν θα έδινε τη δική του ομιλία μετά από αυτήν του Ζελένσκι, όπου αναμενόταν να ανακοινώσει βοήθεια επιπλέον 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Αυτό θα ανέβαζε το σύνολο την τελευταία εβδομάδα και μόνο στο 1 δισ. δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει χρήματα για αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν είχε την άδεια να σχολιάσει δημόσια και μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Μιλώντας με το χαρακτηριστικό πλέον χακί μπλουζάκι του καθώς απευθύνεται σε ηγέτες του κόσμου, ο Ζελένσκι έχει αναδειχθεί σε μια ηρωική φιγούρα στο επίκεντρο αυτού που πολλοί εκλαμβάνουν ως τη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας στην Ευρώπη από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, στην ταχύτερη έξοδο της σύγχρονης εποχής.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είναι άγνωστος στο Κογκρέσο, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στην πρώτη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. Ως πρόεδρος ο Τραμπ είχε κατηγορηθεί ότι εμπόδισε τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία ενώ πίεζε τον Ζελένσκι να βρει «λάσπη» για τον πολιτικό του αντίπαλο, Μπάιντεν. Ο Ζελένσκι μίλησε στη γιγαντοοθόνη σε πολλούς από τους ίδιους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς, που αρνήθηκαν να απαγγείλουν κατηγορίες ή να καταδικάσουν τον Τραμπ, μα είναι μεταξύ της δικομματικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο που τώρα ζητά στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό λέγοντας πως η Ουκρανία είναι «ευγνώμων» για τη στήριξη, και τον Μπάιντεν ειδικότερα, ενώ τον καλούσε παράλληλα να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να κάνει περισσότερα.
«Είστε ο ηγέτης του έθνους. Σας εύχομαι να γίνετε ο ηγέτης του κόσμου» είπε. «Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ηγέτης ειρήνης».
Επικαλούμενος σαιξπηρικό ήρωα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ζελένσκι ρώτησε τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων για την Ουκρανία «να ζήσει ή να μη ζήσει». Την Τρίτη απευθύνθηκε στον «αγαπητό Τζάστιν» καθώς μίλησε στο καναδικό κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Ο Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ στην αρχή του πολέμου να κάνουν το πολιτικά αδιανόητο και να επιταχύνουν την ένταξη της Ουκρανίας- και συνεχίζει να πιέσει για περισσότερη βοήθεια από ό,τι έχουν δεσμευτεί ως τώρα οι ηγέτες του κόσμου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως απορούν με το αίτημα του Ζελένσκι για πολεμικά αεροσκάφη. Λένε πως η Ουκρανία δεν πετά συχνά τα αεροσκάφη που έχει αυτή τη στιγμή, ενώ χρησιμοποιεί πολύ άλλα όπλα που παρέχει η Δύση, περιλαμβανομένων πυραύλων Stinger για την κατάρριψη ελικοπτέρων και άλλων αεροσκαφών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να στείλει στην Ουκρανία «περισσότερα από αυτά που λειτουργούν καλά», σύμφωνα με αξιωματούχο που δεν είχε άδεια να κάνει δημόσια σχόλια.
Ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει στην Ουκρανία πάνω από 600 πυραύλους Stinger, 2.600 αντιαρματικούς Javelin, ραντάρ για εντοπισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βομβιδοβόλα, καραμπίνες, πολυβόλα και περίπου 40.000.000 σφαίρες για ελαφρά όπλα, καθώς και ελικόπτερα, περιπολικά σκάφη, δορυφορικές εικόνες, αλεξίσφαιρα, κράνη και άλλα είδη εξοπλισμού, σύμτωνα με τον αξιωματούχο.