Για πολλούς ανάμεσά μας, το καθημερινό ντους αποτελεί μια ιερή τελετουργία, μια στιγμή αποσύνδεσης και χαλάρωσης από την απαιτητική καθημερινότητα.
Σε κάποιους αρέσει να χάνονται μέσα στους ατμούς, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν άλατα και αιθέρια έλαια. Πόσοι όμως γνωρίζουν τα μυστικά του «ντους αντίθετων θερμοκρασιών;»
Τί είναι το ντους αντίθετων θερμοκρασιών
«Κάνουμε ντους αντίθετων θερμοκρασιών όταν γυρνάμε τη θερμοκρασία του νερού από ζεστό σε κρύο και την επαναφέρουμε ξανά μετά από κάποια δευτερόλεπτα», εξηγεί η δρ Νίνα Βασάν, ψυχίατρος και επικεφαλής στην πλατφόρμα ψυχικής ευεξίας Real. «Ουσιαστικά, ένα ντους αντίθετων θερμοκρασιών αποτελείται από πολλαπλούς κύκλους εναλλαγής μεταξύ ζεστού και κρύου νερού και διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά συνολικά.»
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό για περίπου τρία λεπτά και στη συνέχεια να το γυρίσουμε στο κρύο για ένα λεπτό ή θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρότερες εναλλαγές, διαρκείας 15 δευτερολέπτων. Ωστόσο, παρά τις διάφορες εναλλακτικές, το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών συνιστούν να τελειώνουμε το ντους μας με κρύο νερό.
Ποια είναι τα οφέλη
Τα ντους αντίθετων θερμοκρασιών αυξάνουν την ενέργειά μας, προσφέροντάς μας διαύγεια και εγρήγορση. Όσοι έχουμε βιώσει την εμπειρία του υδρομασάζ ή μιας κρύας βουτιάς μετά τη σάουνα, σίγουρα έχουμε αισθανθεί αυτή τη μικρή έκρηξη.
«Το σώμα μας τείνει να προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του νερού για να αισθανθεί άνετα, επομένως ένα ντους αντίθετων θερμοκρασιών ”σοκάρει” το σύστημα αλλάζοντας τις θερμοκρασίες, ακριβώς τη στιγμή που το σώμα μας είχε αρχίσει να προσαρμόζεται στην προηγούμενη θερμοκρασία», εξηγεί η δερματολόγος δρ Λόρεν Πλοκ.
Ο Βασάν προσθέτει ότι το κρύο νερό έχει τη δυνατότητα να τονώσει τη διάθεσή μας αυξάνοντας επίσης τα επίπεδα της ενδορφίνης που εκκρίνεται από τον οργανισμό μας.
Επιπλέον, όσοι το δοκίμασαν αναφέρουν ότι μετά από ένα ντους αυτού του είδους αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ένα ντους αντίθετων θερμοκρασιών αυξάνει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, με την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο να επηρεάζει θετικά την ικανότητα εστίασης».
Η γενικότερη ιδέα βασίζεται στο ότι το ζεστό νερό προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ το κρύο νερό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και διακινεί το αίμα στα όργανα.
Ωστόσο, ο δρ Άνταμ Φρίντμαν, καθηγητής και πρόεδρος δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Τζορτζ Ουάσιγκτον, συνιστά ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στον κίνδυνο θερμικών εγκαυμάτων.
Πώς θα εντάξουμε το ντους αντίθετων θερμοκρασιών στην καθημερινότητά μας
«Ένα ντους αντίθετων θερμοκρασιών είναι καλύτερο να το επιχειρούμε το πρωί, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργούν διεγερτικά. Αρκετοί χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνική μετά από μια κουραστική προπόνηση, καθώς υπόσχεται να μειώσει τον μυϊκό πόνο», εξηγεί ο Πλοκ.
Τούτου λεχθέντος, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες σε ό,τι αφορά την ιδανική στιγμή να κάνουμε ένα ντους αντίθετων θερμοκρασιών.
«Το πότε θα μπούμε για ένα ντους αντίθετων θερμοκρασιών εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση του καθενός. Για μερικούς ανθρώπους, είναι προτιμότερο το πρωί, προκειμένου να ξυπνήσει ολόκληρο το σώμα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι το προτιμούν βράδυ, ως μια μέθοδο χαλάρωσης».