Ζεστό ή κρύο ντους; Εξηγήσεις και tips από ειδικό στη HuffPost

Ο γενικός οικογενειακός γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης δίνει πολύτιμες και χρηστικές συμβουλές κι απαντήσεις.
Ντους
Andrii Atanov via Getty Images
Ντους

Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια χειμωνιάτικη μέρα που μείναμε για πολύ ώρα στο κρύο. Εκτός ίσως από ένα παγωμένο ντους μετά από μια καλοκαιρινή μέρα με συνθήκες καύσωνα.

Ανεξάρτητα από το τι προτιμάμε, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με το πως κάνουμε ντους. Ο γενικός οικογενειακός γιατρός Ευάγγελος Φραγκούλης εξηγεί στην Huffpost καθένα από αυτά.

Πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Είναι αναγκαίο να κάνουμε ντους. Οχι μόνο για λόγους εμφάνισης, αλλά και υγείας. «Το τρεχούμενο νερό αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και βοηθά να καθαρίσουν οι πόροι. Ετσι, επιτρέπει στα κύτταρα του δέρματος να λειτουργήσουν. Επίσης, ξεπλένει βακτήρια, μύκητες και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Φραγκούλης.

Παράλληλα, το νερό- είτε ζεστό είτε κρύο- έχει κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες όπως:

  • Ανακούφιση μυϊκών πόνων

  • Μείωση οιδημάτων

  • Αύξηση της ροής του αίματος

  • Βελτίωση της συγκέντρωσης

  • Μείωση της κόπωσης

  • Διευκόλυνση της αναπνοής

  • Βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας

Η θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε εν τέλει, εξαρτάται από τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα του ζεστού ντους;

Ανακουφίζει τους πονεμένους μύες

Έχει παρόμοια επίδραση με αυτήν μιας θερμοφόρας πάνω στους πονεμένους μύες. «Το ζεστό νερό βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, που μπορεί να μειώσει τον πόνο, να μειώσει την φλεγμονή και να συμβάλλει στην επούλωση» αναφέρει ο γιατρός.

Ελαττώνει το στρες

Τα ζεστά ντους διεγείρουν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που μειώνει το άγχος.

Το ζεστό ντους μειώνει το άγχος.
YakobchukOlena via Getty Images
Το ζεστό ντους μειώνει το άγχος.

Καθαρίζει τους αεραγωγούς της μύτης

«Είναι ένα φυσικό αποσυμφορητικό, καθώς ο ζεστός ατμός ενυδατώνει το ρινικό βλεννογόνο» λέει ο κ. Φραγκούλης.

Καθαρίζει το δέρμα

Βοηθά να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος για να επιτραπεί ο καθαρισμός τους σμήγματος.

Από την άλλη, όμως, τα πολύ ζεστά ντους μπορεί να αυξήσουν την ξηρότητα του δέρματος.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φραγκούλη, τα μικρότερης διάρκειας και λιγότερο ζεστά ντους είναι καλύτερα για το δέρμα. Οι δερματολόγοι συστήνουν ως ιδανική θερμοκρασία τους 44 βαθμούς Κελσίου και κάτω.

Προσοχή: Άτομα με ξηρό δέρμα, ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα και άλλα εξανθήματα θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα καυτά ντους.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Βελτιώνει την ροή του αίματος σε άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό οφείλεται στη φυσική διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή δυσκαμψία.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα του κρύου ντους;

Προσδίδει λάμψη στο δέρμα και τα μαλλιά

Ενώ το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους, το κρύο τους κλείνει. Βοηθά έτσι το δέρμα να παγιδεύσει υγρασία και να παραμείνει ενυδατωμένο. Οσον αφορά τα μαλλιά, τεντώνει το τριχωτό της κεφαλής και αυξάνει την ικανότητα των τριχοθυλακίων να συγκρατούν τις τρίχες. Ετσι, τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά και μειώνεται ο κίνδυνος τριχόπτωσης.

Για ένα υγιές δέρμα, υπάρχει μέση λύση: «Η μετάβαση από ένα καταπραϋντικό, ζεστό ντους σε ένα κρύο ξέπλυμα μπορεί να οδηγήσει σε πιο λαμπερή εμφάνιση. Το πλύσιμο του προσώπου με ζεστό νερό στους 44°C ακολουθούμενο από ένα ξέπλυμα με κρύο νερό στους 21°C βοηθά να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος για να καθαρίσουν καλύτερα και έπειτα να κλείσουν σφιχτά, για δέρμα με πιο λεία υφή» προτείνει ο κ. Φραγκούλης.

Επιπλέον tips για καλύτερο δέρμα:

  • Συντομεύουμε τον χρόνο ντους σε όχι περισσότερο από 5-10 λεπτά.

  • Κλείνουμε την πόρτα στο μπάνιο για να διατηρήσετε τον ατμό και να αυξήσουμε την υγρασία.

  • Προτιμούμε χλιαρό νερό και απαλά καθαριστικά.

  • Χρησιμοποιούμε την μικρότερη δυνατή ποσότητα αφροντούζ.

  • Σκουπίζουμε το δέρμα απαλά μετά το μπάνιο.

  • Εφαρμόζουμε αρκετή ποσότητα ενυδατικής κρέμας αμέσως μετά.

Ξυπνά το σώμα

Αυξάνει την πνευματική εγρήγορση και ενισχύει την διάθεση.

Το κρύο ντους «ξυπνάει» το μυαλό και γι' αυτό το προτιμούμε το πρωί.
torwai via Getty Images
Το κρύο ντους «ξυπνάει» το μυαλό και γι' αυτό το προτιμούμε το πρωί.

Ελαττώνει το στρες

Με διαφορετικό τρόπο, βέβαια, απ′ ότι το ζεστό ντους. Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, άρα μειώνει το στρες (η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται στο άγχος).

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

«Όταν το κρύο νερό αγγίζει το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια συσπώνται και η κυκλοφορία εκτρέπεται από το δέρμα προς τα ζωτικά όργανα. Τα αιμοφόρα αγγεία σε βαθύτερους ιστούς του σώματος διαστέλλονται και η κυκλοφορία στους βαθύτερους ιστούς βελτιώνεται» εξηγεί ο γιατρός.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, το φαιό λίπος ενεργοποιείται με την έκθεση σε υπερβολικά κρύο νερό και καίγεται για να παράξει θερμότητα και να διατηρήσει το σώμα ζεστό.

Μπάνιο
ismagilov via Getty Images
Μπάνιο

Τι να προτιμάμε ανάλογα με τις παθήσεις μας

Το ζεστό ντους ενδείκνυται για:
Κρύωμα: μειώνει τα συμπτώματα του μπουκώματος και του βήχα

Αϋπνία: Πέφτει ο ρυθμός της αναπνοής και το σώμα χαλαρώνει. «Για την βελτίωση του ύπνου, κάνουμε ένα ζεστό ντους 1 με 2 ώρες πριν ξαπλώσουμε» λέει ο κ. Φραγκούλης.

Κράμπες περιόδου ή μυϊκές κράμπες γενικότερα: Χαλαρώνει τους μύες, όπως η θερμοφόρα, και καταπραΰνει την μυϊκή κόπωση.

Το κρύο νερό ενδείκνυται για:

Ακμή: «Στην ακμή υπάρχει πολύ σμήγμα στο δέρμα. Αν και ένα ζεστό ντους αφαιρεί το σμήγμα, η αφαίρεση διεγείρει την παραγωγή ακόμα περισσότερου σμήγματος μετά το ντους, επιδεινώνοντας το πρόβλημα» τονίζει ο κ. Φραγκούλης. Αν πάσχουμε από ακμή, συνιστάται το κρύο ντους για να βοηθήσουμε στον έλεγχο του σμήγματος.

Φαγούρα, έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα: Η θερμότητα μπορεί να οδηγήσει τα μαστοκύτταρα στο δέρμα να απελευθερώσουν ισταμίνη, ουσία που προκαλεί κνησμό (φαγούρα).

Η εναλλαγή ζεστού και κρύου ντους ενδείκνυται μετά από μια σκληρή προπόνηση: Βοηθά τους μύες να ανακάμψουν γρηγορότερα. Επίσης, η εναλλαγή αυτή μετά την άθληση συμβάλλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η εναλλαγή ζεστού και κρύου ντους ενδείκνυται για μετά από μια σκληρή προπόνηση.
sportpoint via Getty Images
Η εναλλαγή ζεστού και κρύου ντους ενδείκνυται για μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Σύμφωνα με τον γενικό γιατρό Ευάγγελο Φραγκούλη, πρέπει να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες (παγωμένο ή καυτό νερό).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα άτομα με καρδιακή νόσο ή αρτηριακή πίεση, οι έγκυες, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι. Ο οργανισμός αυτών των ομάδων δεν μπορεί να αντέξει ούτε την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, ούτε την παρατεταμένη έκθεση σε νερό ακραίας θερμοκρασίας.

Δεν επιθυμούμε ούτε την υποθερμία, ούτε την θερμοπληξία.

Στο ερώτημα ζεστό ή κρύο μπάνιο, λοιπόν, δεν υπάρχει ξεκάθαρη και απόλυτη απάντηση. Ανάλογα με τις ανάγκες, την ηλικία και τις παθήσεις μας, πρέπει να προτιμούμε το κατάλληλο για εμάς.